ΙΣΤΟΡΙΑ

video – 40 χρόνια Αλλαγή: Τι είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ιστορικό διάγγελμα νίκης

0

Η 18η Οκτωβρίου ήταν μια ούτως ή άλλως σημαντική ημέρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς 37 χρόνια πριν τη πρώτη του εκλογική νίκη, στις 18 Οκτωβρίου του 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου επέστρεφε στην ελεύθερη Ελλάδα σχηματίζοντας κυβέρνηση, έξι ημέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Έτσι, η νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου του 1981, συνδεόταν με όσα εκείνος ήθελε να νοηματοδοτήσει γύρω από το τρίπτυχο “Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση”.

Όπως είχε αποκαλύψει πολλές φορές ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο “συγκεντρωσιάρχης” του Ανδρέα Παπανδρέου, υπήρχαν συνθήματα που ακούγονταν μεθοδευμένα και στηρίζονταν επάνω στην εκάστοτε ομιλία του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Την αρχή έκανε ένα κομμάτι της νεολαίας του Κινήματος που παρέσερνε και το υπόλοιπο πλήθος, προωθώντας τα έτσι στον κόσμο.

Μέσα από τις υποσχέσεις για αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών, και τις κλιμακούμενες συγκεντρώσεις, από το 13,58% των ψήφων το Νοέμβριο του 1974, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ εκτινάχθηκε σταδιακά στο 48,1% τον Οκτώβριο του 1981. Ο ίδιος ο Παπανδρέου άλλωστε, καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα ενώ συνήθως προσφωνούνταν στη δημόσια σφαίρα, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, “Ανδρέας”, ακριβώς για αυτό το λόγο. Έτσι, το 1981 κατάφερε να γίνει και με τη “βούλα” ο πρώτος και ίσως μοναδικός πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο φίλοι και πολιτικοί του αντίπαλοι θα προσφωνούσαν με το μικρό του όνομα και μόνο.

Το σύνθημα της “Αλλαγής” καθεαυτό, διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Ανδρέα Παπανδρέου, επτά χρόνια πριν από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, όταν ακόμη ήταν στην Ενωση Κέντρου. Το “Έθνος” μάλιστα στις 10 Φεβρουαρίου 1967, έγραφε στο πρωτοσέλιδό του πως “Ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύσσει τη μεγάλη αλλαγή”, μιλώντας για σοσιαλιστικές ιδέες που φάνταζαν μακρινές για την εποχή.

Η λέξη “αλλαγή” παρότι χρησιμοποιήθηκε περισσότερο τα χρόνια λίγο πριν το ’80 από τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, ταυτίστηκε εν τέλει με τις προεκλογικές ομιλίες του Ανδρέα το 1981.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως το 1979, ο ίδιος ο Φλωράκης έλεγε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή: “Ολα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης διακηρύσσουν την ανάγκη να αφαιρεθεί η εξουσία από τη Δεξιά και επαγγέλλονται την αλλαγή […] Υπάρχει βέβαια […] το ΠΑΣΟΚ, που επίσημα προβάλλει το σύνθημα της αλλαγής […] Ταυτόχρονα όμως το ΠΑΣΟΚ αναγορεύει τον εαυτό του σαν τον αποκλειστικό φορέα της αλλαγής. Δεν θεωρεί σκόπιμη ούτε ίσως και απαραίτητη τη συμπαράταξη των δυνάμεων που επιδιώκουν την αλλαγή σε μια αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική κατεύθυνση”.

Σε κάθε περίπτωση, η “Αλλαγή” συμβόλιζε μια κοινωνία σε μετάβαση, με την οποία κατάφερε να συνδεθεί προεκλογικά ο Α. Παπανδρέου, μέσα από το πρόγραμμα και τα μηνύματά του, και φυσικά την ηγετική του παρουσία ως ομιλητής.

Το διάγγελμα της νίκης του Ανδρέα Παπανδρέου:

“Ελληνίδες, Έλληνες,

Απόψε κατέχομαι από βαθιά συγκίνηση. Είμαι πράγματι συγκινημένος για την μεγάλη εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει. Και έχω ταυτόχρονα το αίσθημα βαριάς ευθύνης, την οποία επωμίζομαι εγώ και οι συνεργάτες μου, για να πραγματώσουμε το έργο της Αλλαγής. Γιατί η Αλλαγή σήμερα είναι όρος για την επιβίωση του έθνους, για την ευημερία του λαού μας. Και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος που αυτή η θέση, αυτή η προοπτική για την χώρα μας εγκρίθηκε κατά τόσο δυνατό, ισχυρό και δημοκρατικό τρόπο από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όπως σας είπα στις ομιλίες μου, και σε πλατείες και από την τηλεόραση, από αύριο, τις 19 του Οκτώβρη, αρχίζει η σκληρή δουλειά. Και επαναλαμβάνω αυτό που σας έχω ήδη πει: ότι για να βγει πέρα το πρόγραμμα της Μεγάλης Αλλαγής, για να ευοδωθούν επιτέλους οι μεγάλες προσδοκίες του λαού μας, θα απαιτηθεί η άμεση, ενεργός συμμετοχή σας.

Θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα, πάντοτε ζητώντας την συναίνεσή σας, την πλατιά λαϊκή συναίνεση σε κάθε νέο μέτρο που θα πάρουμε. Και θα κάνουμε την Αλλαγή χειροπιαστή.

Η Αλλαγή θα δείξει το πρόσωπό της πάρα πολύ γρήγορα, πολύ άμεσα. Θα ήθελα να τονίσω ότι θα υπάρξει συνεργασία όλων των πολιτειακών παραγόντων. Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο, όπως το είχαμε τονίσει και στο παρελθόν, να οδηγήσουμε την χώρα σε οποιαδήποτε περιπέτεια. Στόχος μας, πολιτική μας, είναι η ευημερία του λαού. Είναι η εθνική υπερηφάνεια και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε το πρόγραμμά μας κατά γράμμα, γιατί μας δώσατε αυτό που ζητούσαμε. Μας δώσατε ισχυρή, αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων, ώστε να μπορέσουμε δίχως δισταγμούς και δίχως αναστολές, να προχωρήσουμε στην πραγμάτωση της Αλλαγής. Και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί μας δώσατε αυτή την ευκαιρία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα μείνουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα για την Νέα Ελλάδα, που όλοι προσδοκούμε. Μιαν Ελλάδα που θα ανήκει στο λαό της, μιαν Ελλάδα που θα την διαφεντεύει ο λαός της.

Απόψε γιορτάζουμε τη νίκη. Πρώτα απ’ όλα των δημοκρατικών θεσμών, που καταξιώθηκαν στις 18 του Οκτώβρη του 1981. Γιορτάζουμε τη νίκη της Αλλαγής. Και θα’ θελα να σας παρακαλέσω, μέσα στην γιορτή σας και στην χαρά σας, να μην ξεχάσετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα από το λαό μας συμφιλίωση. Λήθη στο παρελθόν: όλοι μαζί εμπρός για το μεγάλο, αξιόλογο έργο της οικοδόμησης της Νέας Ελλάδας. Γεια σας, ευχαριστώ, και να ξέρετε πως θα τιμήσω το μεγάλο συμβόλαιο τιμής που συνήψα τόσα χρόνια μαζί σας”.

Τα μυστικά του Ιερού Βράχου: Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα στο προσκήνιο

Previous article

Μια πρωτοφανής φωτογραφία της μεταοθωμανικής Αθήνας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.