ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παύση εμπορίου στην κορινθιακή σταφίδα, βγαίνει εκτός συνδεδεμένης

0

Κανείς δεν παραλαμβάνει σταφίδες αυτή την εποχή. Η παραγωγή παραμένει αδιάθετη στα αλώνια επειδή δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια να μεταφερθεί το προϊόν. Το επόμενο διάστημα θα σταματήσουν και οι συνεταιρισμοί να παραλαμβάνουν. Στο μεταξύ στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ φαίνεται ότι μένει εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης η κορινθιακή σταφίδα οδηγώντας την καλλιέργια σε ουσιαστική απαξίωση.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν μέσα στην εβδομάδα, στον Πύργο, οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας μαζί με πυρόπληκτους αγρότες, θέλοντας να διατρανώσουν τη δυσαρέσκειά τους αφενός για την κατρακύλα στην τιμή της σταφίδας. Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό, καταρχάς για τη σταφίδα, που είναι στα αζήτητα. Έρχονται οι έμποροι και μας εμπαίζουν, όπως μας εμπαίζει και η κυβέρνηση που δεν παίρνει μέτρα για τη στήριξή μας. Παρότι φέτος έχουμε χαμηλή παραγωγή και περιμέναμε κάτι καλύτερο στην τιμή, τη στιγμή που τα εφόδια έχουν φτάσει στα ύψη κατά 35%, η σταφίδα είναι στο ένα ευρώ».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «σταματήσαμε να παραλαμβάνουμε σταφίδες γιατί δεν έχουμε που να τις βάλουμε. Οι σταφιδοπαραγωγοί από Αχαΐα, Μεσσηνία και Ηλεία συζητάμε να διοργανώσουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας, έξω από το ΥπΑΑΤ, στην Αθήνα. 

Τα προηγούμενα χρόνια πληρώναμε τα εργατικά στους παραγωγούς για τη συγκομιδή του προϊόντος. Επίσης μέχρι τέλος Οκτωβρίου είχε καταβάλει η ΠΕΣ την εξόφληση για το προϊόν. Φέτος οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί και κανείς δεν ενδιαφέρεται με τι λεφτά θα ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους». 

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού Μεσσηνίας, «οι σταφίδες παραμένουν στα αλώνια. Οι έμποροι δεν παραλαμβάνουν καμιά ποσότητα. Δεν έχουμε συσκευασίες να μεταφέρουμε τις σταφίδες. Μόνο με κινητοποιήσεις θα καταλάβει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ το μέγεθος του προβλήματος».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Γιώργος Λαζόγιαννης, «αυτή την στιγμή το εμπόριο σταφίδας έχει σταματήσει. Ο συνεταιρισμός σταματά τις επόμενες ημέρες να παραλαμβάνει προϊόν γιατί δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε φέτος 400 τόνους μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι λίγοι οι παραγωγοί που μπορούν να αποθηκεύσουν το προϊόν.

Οι έμποροι φέτος έδιναν αρχικά τιμή παραγωγού στα 1 – 1,15 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια παραλάμβαναν με ανοικτές τιμές. Οι παραγωγοί βρίσκονται στο έλεος του Θεού και κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς».  

Από την πλευρά του ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κρατική ενίσχυση στους παραγωγούς απαγορεύεται με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Απόσυρση αποθεμάτων είναι η μόνη νόμιμη λύση στην ΕΕ και το ξέρει αυτό το ΥπΑΑΤ. Άρα είναι περίεργο ότι μιλάνε στο υπουργείο για κρατική ενίσχυση χωρίς να έχουν καταθέσει κάποιο φάκελο στην ΕΕ.

Φέτος έχασε 60 λεπτά ο σταφιδοπαραγωγός σε σχέση με πέρσι. Η αγορά εκτιμώ ότι έχει παραλάβει περίπου το 50% της φετινής παραγωγής στο σύνολο της χώρας. Όσες σταφίδες βρίσκονται στα χέρια των παραγωγών θα πουληθούν αναγκαστικά σε χαμηλές τιμές. Όμως και να πληρώσει οικονομική ενίσχυση το ΥπΑΑΤ στους σταφιδοπαραγωγούς το πρόβλημα με το απόθεμα θα παραμείνει και στην επόμενη χρονιά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και στην επόμενη συγκομιδή θα έχει η σταφίδα χαμηλή τιμή. Ουσιαστικά απαξιώνεται η καλλιέργεια. Και αν ισχύσει ότι θα βγει εκτός πακέτου συνδεδεμένης ενίσχυσης η κορινθιακή σταφίδα πάμε σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού έχει φτάσει στα 70 έως 90 λεπτά. Η ΠΕΣ πουλά σταφίδες με ζημιά (πέρσι αγόρασε 1,60 ευρώ). Κατάφερε παρόλα αυτά να μειώσει το απόθεμα σε κάτω από 6.000 τόνους. Από τις 16 Ιουλίου γνώριζε το Υπουργείο ότι υπάρχει απόθεμα και τόσους μήνες δεν έχει πάρει καμιά απόφαση. Δεν υπάρχουν όμως ούτε κενά παλετοκιβώτια για μεταφορά σταφίδας και είχε ενημερωθεί και για αυτό το πρόβλημα το ΥπΑΑΤ αλλά ούτε για αυτό βρήκε λύση».  

ΠΗΓΗ ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ (Παϊσιάδης Σταύρος)

Κλειστή η Αττική Οδός στο ρεύμα προς Ελευσίνα: Ένταση με Ρομά (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Previous article

Διώρυγα Gas: Τα επόμενα βήματα για το mega project της Motor Oil

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.