ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν ξαναμπαίνει σε lockdown -Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

0

Ειδήσεις έβγαλε η συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας, ο πρωθυπουργός μίλησε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων Ράνιας Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέων lockdown, ενώ υπεραμύνθηκε των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Επίσης, προανήγγειλε και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, ενώ χαρακτήρισε σενάρια ήττας τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης.

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει»

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά κατηγορηματικός αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί εκ νέου lockdown…

Κορινθία: Ανήσυχοι οι πολίτες για το ενδεχόμενο τοπικού lockdown (Βίντεο) -  AgioiTheodoroi.com

«Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι 3 στους 4 Έλληνες έχουν πράξει το σωστό, έχουν εμβολιαστεί, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που αφορά μια μειοψηφία», είπε. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν είναι χαμένη η μάχη να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι. «Κάθε μέρα 5, 6, 7.000 κάνουν το βήμα και επιλέγουν να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να κάνουν την πρώτη δόση», είπε.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το τείχος ανοσίας παρουσιάζει ρωγμές μετά τους έξι μήνες και οι άνθρωποι που έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν έχουν κάποια δυσκολία να πεισθούν για να κάνουν την τρίτη δόση.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία να πειστούν όσοι έχουν εμβολιαστεί ώστε να κάνουν την τρίτη δόση: «Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες, ειδικά όμως για τους πιο ηλικιωμένους». Μιλώντας για το ΕΣΥ σημείωσε πως αυτό ενισχύεται στα όρια των δυνατοτήτων του και συμπλήρωσε πως «βρισκόμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε πέρσι τον Μάρτιο».

«Ήρθαμε σε σύγκρουση με την Εκκλησία»

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την είσοδο ανεμβολίαστων χωρίς τεστ στις εκκλησίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να θυμίσω ότι εμείς κλείσαμε τις εκκλησίες, δεν κάναμε Πάσχα το 2020. Ήρθαμε σε σύγκρουση με την εκκλησία. Ίσως ο κύριος Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί», σημείωσε. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι δύσκολο να υπάρξει έλεγχος στις εισόδους των τόπων θρησκευτικής λατρείας. «Αν υπήρχε τρόπος αυτό να εφαρμοστεί, θα ήμουν πρώτος να το συζητήσω», είπε.

Μητσοτάκης- Ιερώνυμος: Νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας

«Δεν συζητάμε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού»

Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως αυτή έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά τους, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν συζητά το μέτρο αυτό για άλλες ομάδες πολιτών: «Από ένα σημείο και πέρα χτυπάμε σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους. Πιο αυστηρά μέτρα θα έφερναν τα αντίθετα αποτελέσματα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε ειδική έκκληση στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Αν είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το εμβόλιο, να προσέχουν πάρα, πάρα πολύ. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται. Αλλά άλλη είναι η αντιμετώπιση που μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα σύστημα δεν πιέζεται».

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Β. Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανέναν και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί, θα την εφαρμόσει. Για τον χρόνο που θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

Για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και πως χωρίς την κυβερνητική παρέμβαση οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές επάνω.

Μιλώντας για τη ΔΕΗ, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση την παρέλαβε με την αξία της μετοχής της στο ένα ευρώ και σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση, που μπορεί να βοηθήσει και τους καταναλωτές.

Ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τους αγρότες που είναι σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες.

Από 19 Αυγούστου η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος |  agro24.gr

Δήλωσε επίσης ότι θα έχουμε μια πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 2% από την 1-1-2022 και πως είναι αποφασισμένος για μία δεύτερη αύξησή του εντός του 2022, αφού ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να ανακοπεί η πορεία πτώσης της ανεργίας και υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να πιάσει δουλειά κάποιος άνεργος.

«Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη»

Ερωτηθείς για τη λειτουργία της Αστυνομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας και αναρωτήθηκε αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας.

«Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη» δήλωσε, προσθέτοντας πως δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

Αγρότες vs ΜΑΤ | Άγριο ξύλο στο κέντρο της Αθήνας (vd+pics) -

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Κάποτε είχε ειπωθεί μία κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτήν τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ότι ”το κράτος είστε εσείς”. Κακώς είχε ειπωθεί όπως είχε ειπωθεί τότε, όμως δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνον η Αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας – και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισό αιώνα τώρα».

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και σημείωσε: «Πιστεύω στις σταθερές, μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην αυξημένη αναλογική. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Ερωτηθείς για τα σενάρια «προοδευτικής διακυβέρνησης», ο πρωθυπουργός συνέστησε «σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια, να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής», και εξήγησε: «Όσοι τα λένε, ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η ”προοδευτική διακυβέρνηση” είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε, όντας δεύτερο κόμμα, να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν, θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».

Χειροτονίες Νέων Διακόνων & Πρεσβυτέρου στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

Previous article

Γιατί ο θάνατος του Αχιλλέα όπως τον γνωρίζουμε δεν αναφέρεται στα έργα του Ομήρου;

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.