Uncategorized

Αναπόφευκτο το lockdown στους ανεμβολίαστους – Σκέψεις για rapid test κάθε μέρα

0

Η απεχθής λέξη «Μπέργκαμο» που συνδέθηκε με εφιαλτικές σκηνές στη γειτονική Ιταλία, κατά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, επανέρχεται τα τελευταία 24ωρα στη συλλογική μνήμη αλλά και τις κουβέντες μεταξύ των επιστημόνων φέρνοντας και lockdown.

Και το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» για το πέρασμα στην επόμενη φάση των πραγματικά σκληρών μέτρων. Για τους επιστήμονες, η απάντηση είναι σαφής και συναρτάται αποκλειστικά με το όριο των αντοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Από τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων αγγίξει τους 600, σημαίνει ότι χωρίς μέτρα, τα κύματα του μεταλλαγμένου ιού θα απειλήσουν άμεσα και σοβαρότητα τη σταθερότητα του ΕΣΥ», λένε.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ανοιχτούς φόβους ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και πριν τα τέλη του μήνα και περιγράφουν με τρόπο δραματικό την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. «Είμαστε σε πραγματικό πόλεμο», λένε. Δεν επιβεβαιώνουν, πάντως, ότι τους έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση να εκπονήσουν κάποιο έκτακτο σχέδιο, αν η κατάσταση επιδεινωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Επιβεβαιώνουν, όμως, ότι έχουν καταθέσει στο κυβερνητικό επιτελείο μία σειρά από μέτρα που θα πρέπει να υλοποιούνται κλιμακωτά και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Νέα μέτρα με rapid test ακόμα και για σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν εξαιρέσει κανείς το γενικό lockdown, το οποίο εξακολουθεί να απορρίπτει με κατηγορηματικότητα η κυβέρνηση, το Plan B εμπλουτίζεται ταχύτατα με πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα έρθουν στο τραπέζι, υπό προϋποθέσεις. Ο κορμός του, όπως επιβεβαιώνουν ενημερωμένα κυβερνητικά στελέχη συνιστά ένα ιδιότυπο αλλά ουσιαστικό lockdown για τους ανεμβολίαστους, το οποίο θα έχει και κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος, αφού σίγουρα θα αυξηθεί ο αριθμός των rapid test που θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τουλάχιστον τρία. Υπάρχει, δε, σκέψη στο τραπέζι να αυξηθεί ο αριθμός στα επτά, ένα δηλαδή για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Επίσης, εξετάζεται η πιθανότητα να απαιτείται rapid test και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ, ενώ έχει αποκλειστεί η ακραία πρόταση που ακούστηκε να τους απαγορευτεί εντελώς η φυσική παρουσία και να μπορούν να κάνουν τις προμήθειές τους μόνον ηλεκτρονικά, όπως και η πρόταση για απαγόρευση της φυσικής παρουσίας στα φαρμακεία.

Με την ίδια κατηγορηματικά, το κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτει τις προτάσεις που κατέθεσε προ διημέρου ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, συνοδευόμενη με πρόστιμα έως και απόλυση.

«Η πολιτεία δεν διαπνέεται από τιμωρητική διάθεση έναντι των ανεμβολίαστων. Είναι όμως υποχρεωμένη να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, τους εμβολιασμένους αλλά και τους ίδιους τους ανεμβολίαστους», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, εκτιμώντας ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση είναι αδύνατο να αποφευχθεί το lockdown προς τους ανεμβολίαστους.

«Είναι σαφές ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται για μία ακόμη φορά ενώπιον δύσκολων αποφάσεων» λένε, επιβεβαιώνοντας ότι το εύρος των μέτρων θα συναρτηθεί από την έκταση και την ένταση της πανδημίας.

Σε αυτή τη φάση, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν δοθεί δύο οδηγίες προς τα συναρμόδια υπουργεία: Να καλύψουν, ει δυνατόν όλα τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για τη μεγιστοποίηση των ελέγχων προς τους ανεμβολίαστους.

Ως προς το δεύτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και η Αυτοδιοίκηση κινούνται βάση χαρτών, οι οποίοι παρουσιάζουν τις περιοχές και τα καταστήματα προς έλεγχο, ανάλογα με τον αριθμό των παραβάσεων που έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα περιοριστικά μέτρα.

Ως προς το πρώτο, το τελεσίγραφο προς τους γιατρούς λήγει σε 48 ώρες. Στη συνέχεια θα φύγουν τα φύλλα πορείας, αρχικά προς τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

ΠΗΓΗ

Σχολείο: Τί αλλάζει στα αρχαία ελληνικά

Previous article

Διμηνιό: Τα παιχνίδια με το νερό συνεχίζονται – οι κίνδυνοι και οι μηνύσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.