ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η NASA θέλει να τοποθετήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη

0

Τα σχέδια της NASA να επιστρέψει ανθρώπους στη Σελήνη μέχρι το 2024 είναι γνωστά, όπως και η ελπίδα της να καταλήξει σε μία μακροπρόθεσμη παρουσία του ανθρώπου στο φυσικό μας δορυφόρο με τη δημιουργία μίας διαστημικής βάσης. Ωστόσο κάτι τέτοιο χρειάζεται ενέργεια και η NASA αναζητά τον καταλληλότερο τρόπο παραγωγής της στο αφιλόξενο τοπίο της Σελήνης.

Μετά από χρόνια ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένα νέο σύστημα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην επιφάνεια της Σελήνης είναι το καταλληλότερο μονοπάτι.

Σε συνεργασία λοιπόν με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, ζητά από τον ιδιωτικό τομέα να υποβάλλει σχέδια για συστήματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν στην επιφάνεια της Σελήνης και θα είναι έτοιμα για εκτόξευση και δοκιμή μέσα σε αυτήν τη δεκαετία. Σύμφωνα με τη NASA, ένα τέτοιο σύστημα θα μπορεί να παράγει 10 kilowatts ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα τέτοιο ποσό θα ήταν αρκετό στη Γη για να παρέχει ηλεκτρισμό σε αρκετά νοικοκυριά, στη Σελήνη όμως θα χρησιμοποιηθεί για τα συστήματα υποστήριξης ζωής, τη φόρτιση των σεληνιακών rovers και την πραγματοποίηση πειραμάτων. Τελικός στόχος είναι η παραγωγή τουλάχιστον 40 kilowatts για να είναι βιώσιμη μία μακρά παραμονή στην επιφάνεια της Σελήνης και κάποια μέρα στην επιφάνεια του Άρη.

Οι καλύτερες προτάσεις θα καταχωρηθούν έως το Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα θα υπάρξει μία 12μηνη περίοδος ανάπτυξης ενός πρωτοτύπου. Έπειτα θα κατασκευαστεί ένα σύστημα ικανό να αντέξει το ταξίδι προς τη Σελήνη, για να εκτοξευθεί μέσα σε αυτήν τη δεκαετία.

Το να προσφέρουμε ένα αξιόπιστο, υψηλής ισχύος σύστημα στη Σελήνη είναι ένα κρίσιμο βήμα στην ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος και η επίτευξή του είναι στο χέρι μας. – Sebastian Corbisiero, επικεφαλής μηχανικός στο Idaho National Laboratory

Μια αρχαία άθικτη ξύλινη πόρτα από τα Ίσθμια!

Previous article

Ο Όμιλος Motor Oil στηρίζει αριστούχο μαθητή από τους Αγίους Θεοδώρους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.