ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γιατί απεργούν οι μικροβιολόγοι σε όλη τη χώρα – τι είναι το rebate και το clawback

0

Ξεκίνησε από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου η απεργία των μικροβιολόγων σε όλη την Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στην γενική τους συνέλευση. Κύρια αιτήματα είναι η κατάργηση του claw back και του rebate.

Το rebate αποτελεί μια υποχρεωτική έκπτωση χρημάτων, στην οποία υποβάλλουν τη μηνιαία δαπάνη που υποβάλλουν οι μικροβιολόγοι προς τον ΕΟΠΥΥ και η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 35%. Πέρα από αυτό, υπάρχει και το clawback, σύμφωνα με το οποίο στο τέλος του χρόνου εάν οι τζίροι είναι μεγαλύτεροι απο ένα όριο, καθιστά απαιτητή την επιστροφή κι άλλων ποσών. Μέσα απο αυτές τις δύο διαδικασίες ένα μικροβιολογικό εργαστήριο μπορεί να υποβάλλει μια δαπάνη 100 ευρώ και στα ταμεία των εργαστηρίων να φτάσουν περίπου 20-25 ευρώ, χωρίς την παρακράτηση φόρου!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας στηρίζει την απεργία των μικροβιολόγων και σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Οι ιατροί βιοπαθολόγοι-μικροβιολόγοι διαμαρτύρονται εντόνως για τα ληστρικά μέτρα που υιοθετούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προκειμένου να μειώσουν στο έπακρο τα έξοδα του προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Στην καταχρηστική μείωση των τιμών του κρατικού τιμολογίου μεσοσταθμικά κατά 45%, στην υποχρεωτική μηνιαία έκπτωση βάσει τζίρου η οποία δύναται σε ένα μεσαίο εργαστήριο να φτάσει και το 20-30% (rebate) και στο δυσβάσταχτο μέτρο του clawback (υποχρεωτική επιστροφή του 44% της αμοιβής για τις ήδη εκτελεσμένες εξετάσεις), έρχεται να προστεθεί και η προείσπραξη του clawback του επόμενου έτους. Τα μέτρα αυτά στραγγαλίζουν οικονομικά τους φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οι οποίοι:

•Στηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα (>90% των ασθενών εξυπηρετούνται στον ιδιωτικό τομέα)

•Προσφέρουν υπηρεσίες υγείας υψηλότατου επιπέδου

•Πρωτοστατούν στην αναχαίτιση της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας τα περιστατικά που δενχρήζουν νοσηλείας, ελαφραίνοντας τα ήδη βεβαρημένα κρατικά νοσοκομεία

Ζητάμε την δίκαιη και αυτονόητη αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας. Όλες οι εξετάσεις που διενεργούμε πρέπει να αποζημιώνονται πλήρως, χωρίς περικοπές και εκπτώσεις.

Καλούμε τους υπόλοιπους φορείς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα διαγνωστικά κέντρα και τους υπόλοιπους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις μας, καθώς ο στόχος μας δεν είναι ο πλουτισμός αλλά η επιβίωσή του κλάδου μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας αυτονόητα στηρίζει και συντάσσεται υπερ των συναδέλφων που κινητοποιούνται με στόχο τη κατάργηση του clawback.…”.

Νανόπουλος: Δημιουργούμε ΠΡΟΤΥΠΕΣ αθλητικές εγκαταστάσεις για την νεολαία του δήμου μας

Previous article

«Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950» σε ψηφιακή μορφή

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.