ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» από Παναγιωτόπουλο: Εξετάζουμε την αποστολή μάχιμων στρατιωτικών στο Σαχέλ

0

«Εδώ και αρκετό καιρό το συζητάμε με τους Γάλλους»

Σαν «βόμβα» έσκασε η δήλωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ελλήνων κομάντο στο Σαχέλ της Αφρικής με σκοπό «να συνδράμουμε τη Γαλλία και άλλες χώρες που βρίσκονται εκεί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Η δήλωση έγινε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη, με τον ίδιο να τονίζει ότι η αποστολή των ελλήνων στρατιωτών δεν υπαγορεύεται από την πρόσφατη αμυντική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά από τη συνολική συμμαχική σχέση που έχουν οι δύο χώρες. 

Συγκεκριμένα ο διάλογος που «έδωσε την είδηση», είχε ως εξής:

Νίκος Παναγωτόπουλος: Δε λέω “όχι, δε θα πάμε στο Σαχέλ”. Εξετάζουμε αυτή τη στιγμή την αποστολή ενός μικρού αριθμού στελεχών στο Σαχέλ για να συνδράμουμε τη Γαλλία και άλλες χώρες που βρίσκονται εκεί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα

Όλγα Τρέμη: Άρα έχει διατυπωθεί αίτημα από γαλλικής πλευράς, ή το κάνουμε εμείς μόνοι μας;

Νίκος Παναγωτόπουλος: Εδώ και αρκετό καιρό το συζητάμε με τους Γάλλους.

Όλγα Τρέμη: Όταν λέμε στελεχών εννοούμε αυτό που θα λέγαμε στρατιωτικών συμβούλων;

Νίκος Παναγωτόπουλος: Όχι, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάχιμων! Στρατιωτικούς συμβούλους έχουμε δύο ή τρεις εδώ και αρκετά χρόνια. Στέλεχος εννοώ τους μάχιμους. Έναν μικρό αριθμό. Αλλά αυτή η εξέλιξη δεν έχει σχέση με την αμυντική συμφωνία. Δεν περιλαμβάνεται ως όρος της αμυντικής συμφωνίας. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της γενικότερης συμμαχικής σχέσης με τους Γάλλους.

Όλγα Τρέμη: Θα το κάνουμε από την καλή μας την καρδιά;

Νίκος Παναγωτόπουλος: Όχι, είμαστε σύμμαχοι με τους Γάλλους. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του αρμόδιου τομεάρχη, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Για πρώτη φορά μάχιμες ελληνικές δυνάμεις, χωρίς απόφαση διεθνούς οργανισμού, εκτός γαλλικής επικράτειας και Ευρώπης, ενώ γαλλικό ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ ρητά δηλώνουν ότι η διμερής συμφωνία δεν παρέχει προστασία σε περίπτωση απειλής στη δική μας ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» έγραψε στο twitter o τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τι συμβαίνει στο Σαχέλ

Σαχέλ ονομάζεται η στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική. Εκτείνεται, από δυτικά προς ανατολικά, από την βόρεια Σενεγάλη, συνεχίζει νότια Μαυριτανία, κεντρικό Μάλι (μια περιοχή όπου υπάρχει εδώ και χρόνια γαλλική στρατιωτική εμπλοκή), βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, κεντρικό Νίγηρα, βόρεια Νιγηρία, κεντρικό Τσαντ, κεντρικό Σουδάν, μια μικρή έκταση στα βόρεια του Νότιου Σουδάν και καταλήγει στην βόρεια Ερυθραία στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

Αφρική και Σαχέλ: Η αντιπαλότητα Γαλλίας - Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση

Γεωπολιτικά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε 5 χώρες: τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τον Νίγηρα, που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, με τη Γαλλία να συνδράμει στρατιωτικά με τη στήριξη των ΗΠΑ την επιμελητειακή στήριξη του ΝΑΤΟ.

Στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια ένα σύνολο ένοπλων οργανώσεων, ισλαμικού προσανατολισμού. Παρότι υπάρχουν σαφή στοιχεία επιρροής από τα ισλαμικά ένοπλα ρεύματα που διεκδίκησαν να εκπροσωπήσουν την διεθνή «τζιχάντ», όπως την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που φαίνεται και στις ονομασίες των οργανώσεων (π.χ. Ισλαμικό Κράτος στην Ευρύτερη Σαχάρα), εντούτοις σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξή τους τροφοδοτήθηκε από τοπικά προβλήματα και συγκρούσεις, δεσμούς ανάμεσα σε φυλές, όπως και τα ενδημικά προβλήματα λειτουργίας των τοπικών κρατών, που ούτως ή άλλως είχαν εξαρχής στη διαδρομή τους να αντιμετωπίσουν  τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας, τα προβλήματα διαφθοράς, αλλά και την αδυναμία να διαμορφώσουν τις ανάλογες υποδομές.

πάλι τριψήφια η Κορινθία: 104 νέα κρούσματα, 664 διασωληνωμένοι και 88 θάνατοι

Previous article

Μία φρέσκια εναλλακτική ματιά σε αυτό που ονομάζουμε κλασσική μουσική

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.