ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στεφάνι Κορινθίας: Ένας παραγωγός κατσικίσιου γάλακτος, μάς κοιτάζει από τα 900 μ. υψόμετρο

0

Οι κατσίκες του Χρήστου Μπούρα μεγαλώνουν σε έναν καταπράσινο τόπο.

Η έμφαση στην ποιότητα των ζωοτροφών, η καθημερινή φροντίδα της υγείας των ζώων αλλά και η μεγάλη προσοχή στις συνθήκες διαβίωσής τους, αποτελούν το βασικό τρίπτυχο που διέπει την καθημερινότητα του Χρήστου Μπούρα, σε σχέση με την επαγγελματική του δραστηριοποίηση στην κτηνοτροφία.

Συναντήσαμε τον Χρήστο στο χώρο που διατηρεί την κτηνοτροφική του εγκατάσταση, κοντά στο Στεφάνι Κορινθίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Μιλάει για τις κατσίκες του και καταλαβαίνει κανείς αμέσως ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που εντάσσει όλους τους κώδικες ηθικής στον τρόπο ανατροφής τους. Γνωρίζει πολύ καλά καθεμία από αυτές, κάθε λεπτομέρεια και κάθε χαρακτηριστικό τους.Remaining Time-0:00FullscreenMute

«Στόχος μου είναι να παρέχω γάλα με υψηλή διατροφική αξία και πρωτεΐνες» θα μας πει όσο τα ζώα απλώνονται για βόσκηση στον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο. «Προσπαθώ να διαθέτω, τουλάχιστον τους περισσότερους μήνες του χρόνου, φρέσκο χορτάρι για βόσκηση, το οποίο το καλλιεργώ μόνος μου, χωρίς προσθήκες λιπασμάτων και χρησιμοποίηση χημικών.

Μία συνεργασία 15 ετών

Ο Χρήστος, κατάγεται από κτηνοτροφική οικογένεια. «Ο παππούς μου, ξεκίνησε την περίοδο του μεσοπολέμου με λίγα πρόβατα αρχικά, ενώ στη συνέχεια ο πατέρας μου πρόσθεσε αρκετά ζώα ακόμα, ενώ στην πορεία ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις κατσίκες. Αυξήσαμε τον πληθυσμό τους και σήμερα, έχω πλέον αναλάβει την επιχείρηση, με την συμβολή του πατέρα μου». Ο παραγωγός δεν παραλείπει παράλληλα να αναφερθεί στην συνεργασία με τη ΔΕΛΤΑ η οποία ενεργοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια, από τον πατέρα του.

Για τη συνεργασία αυτή, ο Χρηστος σημειώνει με έμφαση: «Συνεχίζω με την ίδια προσήλωση, να συνεργάζομαι με τη ΔΕΛΤΑ, για το κατσικίσιο γάλα «ΔΕΛΤΑ του Τόπου μας». Είναι έντονο το συναίσθημα της ικανοποίησης το οποίο αντλώ από τη συνεργασία με μία εταιρεία ηγέτη στην αγορά». Στο ίδιο πλαίσιο σημειώνει ότι οι άνθρωποι της ΔΕΛΤΑ τού εξασφαλίζουν την απαραίτητη υποστήριξη για τη σωστή λειτουργία της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης και τη διατροφή του κοπαδιού.

Παράλληλα, ο Χρήστος αξιοποιεί και τις δυνατότητες που του δίνει η περιοχή, σπέρνοντας και δικά του γεννήματα, όπως κριθάρι, βρώμη και καλαμπόκι. Μετά τη συγκομιδή των σπόρων, κόβει και το σανό, με το οποίο τρέφει τα ζώα τις δύσκολες και κρύες μέρες του χειμώνα.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων

Φροντίζει καθημερινά τα ζώα και θέλει ανά πάσα στιγμή να είναι βέβαιος ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά διαβιούν, είναι οι βέλτιστες. «Προσπαθώ, ανάλογα και με τον καιρό, να περνούν αρκετές ώρες της ημέρας ελεύθερα στη φύση ώστε να κινούνται και να είναι πιο υγιή. Δεν τους στερώ τον ήλιο, τον καθαρό αέρα, την ευζωία, η οποία εκτιμώ ότι είναι καταλυτική για την παραγωγή ποιοτικού γάλακτος».

Στο Στεφάνι Κορινθίας

Καταλυτικός είναι, σύμφωνα με τον Χρήστο, ο παράγοντας που σχετίζεται με τον τόπο στον οποίο μεγαλώνουν τα ζώα. «Όπως γνωρίζετε, το Στεφάνι Κορινθίας βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, κάτι που το καθιστά ιδανικό για την ανάπτυξη των ζώων, μακριά από συστηματικές καλλιέργειες. Με τον τρόπο αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα στα ζώα να τρέφονται με πραγματικά υγιεινές τροφές τις οποίες βρίσκουν προς βόσκηση στα χωράφια μας».

Πράγματι, το Στεφάνι, αποτελεί μία αγροτική περιοχή, όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν αρμονικά με τα ζώα, ενώ αυτά μπορούν να περάσουν ατελείωτες ώρες ελεύθερα, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας γάλα. Μιλώντας για γάλα, ρωτάμε τον Χρήστο για το αίσθημα της ευθύνης αλλά και τα συναισθήματά του, καθώς το γάλα που παράγουν τα ζώα του, φτάνει στα ψυγεία χιλιάδων οικογενειών με την ετικέτα, κατσικίσιο γάλα «ΔΕΛΤΑ του Τόπου μας». «Αναλογιζόμενος την ευθύνη απέναντι στον καταναλωτή θεωρώ πολύ σημαντικό να ακολουθούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας ώστε το τελικό προϊόν, να είναι άρτιο και ποιοτικό. Το γεγονός ότι το γάλα μας, φτάνει καθημερινά στο τραπέζι χιλιάδων οικογενειών, μας γεμίζει ευθύνη, και εμένα αλλά και την οικογένειά μου, την οποία επιμεριζόμαστε με το ισχυρό όνομα της ΔΕΛΤΑ. Αυτή η συνεργασία προεξοφλεί ότι το τελικό προϊόν θα διατηρήσει όλα του τα θετικά χαρακτηριστικά.

Η σταθεροποίηση της ποιότητας

Κλείνοντας, σημειώνει για μία ακόμη φορά, ότι τον ενδιαφέρει η σταθεροποίηση της ποιότητας της παραγωγής γάλακτος, ενώ το ενδεχόμενο να αυξήσει το κοπάδι προσθέτοντας περισσότερα ζώα, είναι κάτι που ενδεχομένως θα τον απασχολήσει σε μία επόμενη φάση. Την ίδια στιγμή ο Χρήστος, παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σε σχέση με τον αγροκτηνοτροφικό τομέα και δηλώνει έτοιμος να αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που ενδεχομένως κρίνει ενδιαφέρον στο μέλλον. «Στέκομαι πιστός απέναντι στους αυστηρούς κανόνες που πρέπει να διέπουν μία μονάδα που σχετίζεται με την παραγωγή διατροφικών αγαθών, ενώ δεν κάνω εκπτώσεις». Αυστηρός πρωτίστως με τον εαυτό του, ο Χρήστος αποτελεί ένα ακόμη υγιές παράδειγμα ενασχόλησης με τον κτηνοτροφικό τομέα και την παραγωγή γάλακτος.

Πηγή : https://www.travel.gr/

Συμβάσεις έργων, προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, για το οδικό δίκτυο Κούτσι-Στιμάγκα και Νεμέα -Βραχάτι υπέγραψε ο Παναγιώτης Νίκας

Previous article

Βγήκε η ΚΥΑ για την επιδότηση προσωρινής στέγασης πληγέντων από την πυρκαγιά του Μαΐου στην Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.