ΕΛΛΑΔΑ

Με γενναίο «κούρεμα» η εξυγίανση της «Καλλιμάνης»

0

Διαγραφή δανείων 69,1 εκατ. και χρεών σε Δημόσιο και ταμεία κατά 87,46%

Στις 4 Αυγούστου είχε υπογραφεί ανάμεσα στην τουρκική εταιρεία Dardanel και τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία πώλησης των απαιτήσεών τους. Πρόκειται στην ουσία για τη συμφωνία βάσει της οποίας η Dardanel αγόρασε τα δάνεια της «Καλλιμάνης» περίπου στο 10% της αξίας τους, καταβάλλοντας περί τα 6,05 εκατ. ευρώ.

«Κούρεμα» οφειλών ακόμη και 97% στις περιπτώσεις κάποιων προμηθευτών προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας «Καλλιμάνης» και μεταβίβασής της στην τουρκική Dardanel. Η συμφωνία κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 στο Πρωτοδικείο Αιγίου και πρόκειται να εκδικασθεί στις 18 Ιανουαρίου 2022. Η δικαστική επικύρωση της απόφασης θα σημάνει ίσως και το τέλος μιας πολυετούς και κάθε άλλο παρά εύκολης επιχείρησης σωτηρίας τής κάποτε κορυφαίας εταιρείας στον κλάδο των κατεψυγμένων αλιευμάτων.

Υπενθυμίζεται κατ’ αρχάς ότι ήδη από τις 4 Αυγούστου είχε υπογραφεί ανάμεσα στην τουρκική εταιρεία και στις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία πώλησης των απαιτήσεών τους. Πρόκειται στην ουσία για τη συμφωνία βάσει της οποίας η Dardanel αγόρασε τα δάνεια της «Καλλιμάνης» περίπου στο 10% της αξίας τους, κατέβαλε δηλαδή περί τα 6,05 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα κεφάλαια που βάζει η τουρκική εταιρεία βάσει της συμφωνίας είναι περί τα 9 εκατ. ευρώ, καθώς πέραν των προαναφερθέντων 6,05 εκατ. ευρώ, διαθέτει άλλα 2,8 εκατ. ευρώ για την πληρωμή άλλων πιστωτών πλην τραπεζών. Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας προβλέπεται ότι θα καταβάλλει την ενδιάμεση περίοδο (από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής) 50.000 ευρώ κάθε μήνα για την πληρωμή των εργαζομένων και 25.000 ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα για τις εγκαταστάσεις της «Καλλιμάνης» στο Αίγιο.

Οι υποχρεώσεις της «Καλλιμάνης» ανέρχονταν συνολικά έως τις 31 Αυγούστου 2021 (ημερομηνία αναφοράς κατάρτισης του ισοζυγίου) σε 88,35 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει τα εξής:

• Διαγραφή των δανειακών οφειλών 69,10 εκατ. ευρώ.

Η τουρκική Dardanel, στην οποία περνάει η «Καλλιμάνης», θα συνεισφέρει βάσει της συμφωνίας 9 εκατ. ευρώ.

• Διαγραφή κατά 87,46% των οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 5,53 εκατ. ευρώ. Το 12,54% θα καταβληθεί με μία εφάπαξ δόση ύψους 693.641 ευρώ.

• Διαγραφή κατά 87,46% των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 4,038 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 12,54% θα καταβληθεί επίσης με μία εφάπαξ δόση ύψους 506.358 ευρώ.

Οι υποχρεώσεις προς τους ανέγγυους πιστωτές ανέρχονται συνολικά σε 7,019 εκατ. ευρώ. Από αυτές, τα 5,9 εκατ. ευρώ είναι προς τους λεγόμενους μη ουσιώδεις πιστωτές, σε αυτούς δηλαδή που δεν θεωρούνται κρίσιμοι για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Το «κούρεμα» των οφειλών προς αυτούς είναι 97% και αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής τής εν λόγω κατηγορίας είναι η ΔΕΗ, με την απαίτησή της να ανέρχεται σε 913.272 ευρώ. Το ποσό που θα καταβληθεί στους μη ουσιώδεις πιστωτές ανέρχεται συνολικά σε μόλις 169.798 ευρώ.

Στις οφειλές προς τους ανέγγυους ουσιώδεις πιστωτές θα γίνει «κούρεμα» 75% και θα μοιραστούν το ποσό των 277.412 ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της «Καλλιμάνης» προς τους εργαζομένους, ύψους 2,46 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθούν ως εξής: σε ποσοστό 100% των δεδουλευμένων αποδοχών και σε ποσοστό 100% των αποζημιώσεων απόλυσης, εντός 10 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής (δηλαδή, αφού εκδοθεί η δικαστική απόφαση και ολοκληρωθεί η μεταβίβαση). Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι ο νέος επενδυτής θα δώσει και 191.837 ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού (προφανώς για τις ενδεχόμενες απολύσεις που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα). Οι ενεργές συμβάσεις εργασίας που υπήρχαν έως τις 31/8/2021 μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία (αυτή που έχει δημιουργηθεί από την Dardanel στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιεί το σήμα «Καλλιμάνης»). Το ίδιο ισχύει και για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την παραπάνω ημερομηνία και μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Συμβάσεις που είχαν καταγγελθεί μέχρι τις 31/8/2021 δεν μεταβιβάζονται.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις απειλητικές δηλώσεις της Τουρκίας για το τεμάχιο 5 στην Κύπρο

Previous article

Μπιλ Γκέιτς – Στο μέλλον μπορεί να αντιμετωπίσουμε ιούς προϊόν βιοτρομοκρατίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΕΛΛΑΔΑ