ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

10+2 όχι και τόσο γνωστά φακτς για το βομβαρδισμό της Χιροσίμα

0

Στις 6 Αυγούστου 1945, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 με το όνομα Enola Gay έριξε μια ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Ήταν η πρώτη φορά που ένα πυρηνικό όπλο  χρησιμοποιήθηκε σε πόλεμο με τη βόμβα να σκοτώνει μεμιάς 80.000 ανθρώπους. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι θα πέθαιναν αργότερα από έκθεση στην ακτινοβολία.

Η δεύτερη έπεσε τρεις μέρες αργότερα στο Ναγκασάκι. Μέσα σε μια εβδομάδα, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι η ιστορία είχε αλλάξει μια για πάντα. Αυτές δεν ήταν κανονικές βόμβες και τίποτα δεν ήταν πια το ίδιο. 

Ούτε οι ιατροί, ούτε οι πολίτες, ούτε οι επιστήμονες, ούτε το στρατιωτικό προσωπικό ήταν έτοιμοι να αντικρύσουν τη ζημιά που θα προκαλούσαν αυτές οι δύο βόμβες στις δύο πόλεις.

Οι βομβαρδισμοί πιστεύεται ευρέως ότι έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στο να πείσουν την Ιαπωνία να παραδοθεί και να έρθει το πολυπόθητο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – αν και αυτός είναι ένας ισχυρισμός που έχει συζητηθεί/αμφισβητηθεί πολύ.

Ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας στη Χιροσίμα (πηγή: wikipedia)
Ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας στη Χιροσίμα (πηγή: wikipedia)

Aφορμή για αυτό το άρθρο είναι η ανάγνωση του καθηλωτικού βιβλίου των Chris Wallace και του Mitch WeissΧιροσίμα 1945 των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, αλλά περισσότερα γι’ αυτό στο τέλος του άρθρου.

Ακολουθούν 10+2 ενδιαφέροντα φακτς για τους βομβαρδισμούς στην Χιροσίμα:

5 ιαπωνικές πόλεις ήταν στην αρχική λίστα των στόχων των ΗΠΑ

Η λίστα περιελάμβανε την Κοκούρα, τη Χιροσίμα, τη Γιοκοχάμα, τη Νιγκάτα και το Κιότο. Λέγεται ότι το Κιότο τελικά αποσύρθηκε επειδή ο Υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Χένρι Στίμσον αγαπούσε την αρχαία ιαπωνική πρωτεύουσα, έχοντας περάσει το μήνα του μέλιτος εκεί δεκαετίες νωρίτερα. Το Ναγκασάκι πήρε τη θέση του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε τη συγκατάθεσή του για τον βομβαρδισμό τεσσάρων πόλεων – Κοκούρα, Νιγκάτα, Χιροσίμα και Ναγκασάκι – στις 25 Ιουλίου 1945.

Οι βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι βασίστηκαν σε πολύ διαφορετικά σχέδια

Η βόμβα «Little Boy» που έπεσε στη Χιροσίμα ήταν κατασκευασμένη από υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο-235, ενώ η βόμβα «Fat Man» που έπεσε στο Ναγκασάκι ήταν από πλουτώνιο. Η βόμβα του Ναγκασάκι θεωρήθηκε ως το πιο περίπλοκο σχέδιο.

Η ατομική βόμβα Little Boy (πηγή: wikipedia)
Η ατομική βόμβα Little Boy (πηγή: wikipedia)

Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε τη συγκατάθεσή του για τον βομβαρδισμό τεσσάρων πόλεων – Κοκούρα, Νιγκάτα, Χιροσίμα και Ναγκασάκι – στις 25 Ιουλίου 1945.

Οι διαφορετικές μέθοδοι συναρμολόγησης των δύο ατομικών βομβών (πηγή: historyhit.com)
Οι διαφορετικές μέθοδοι συναρμολόγησης των δύο ατομικών βομβών (πηγή: historyhit.com)

Η κωδική ονομασία των βομβών είναι εμπνευσμένη από την ταινία φιλμ νουάρ The Maltese Falcon

Τα κωδικά ονόματα των βομβών, Little Boy και Fat Man επιλέχθηκαν από τον δημιουργό τους Robert Serber, ο οποίος προφανώς άντλησε έμπνευση από την ταινία του John Huston το 1941 με τίτλο The Maltese Falcon.

Στην ταινία λοιπόν, Fat Man είναι το ψευδώνυμο του χαρακτήρα του Sydney Greenstreet, Kasper Gutman, ενώ το όνομα Little Boy λέγεται ότι προέρχεται από το παρατσούκλι που χρησιμοποιεί ο χαρακτήρας του Humphrey Bogart, Spade, αναφερόμενος στον Wilmer. Παρόλα αυτά  ο Spade αποκαλεί τον Wilmer απλά «Boy», και ποτέ «Little Boy».

Η πιο καταστροφική βομβαρδιστική επίθεση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιαπωνία δεν ήταν ούτε στη Χιροσίμα ούτε στο Ναγκασάκι

Η επιχείρηση Meetinghouse, ο βομβαρδισμός του Τόκυο από τις ΗΠΑ Τόκιο στις 9 Μαρτίου 1945, θεωρείται η πιο θανατηφόρα βομβαρδιστική επιδρομή στην ιστορία. Οι φονικές επιθέσεις ναπάλμ πραγματοποιήθηκαν από 334 βομβαρδιστικά B-29, σκοτώνοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Ο αριθμός των τραυματιών ήταν πολλαπλάσιος.

Πριν από τις ατομικές επιθέσεις, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έριξε φυλλάδια στις 2 πόλεις

Λέγεται ότι αυτό αποτελούσε μια προειδοποίηση για τον ιαπωνικό λαό, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτά τα φυλλάδια δεν προειδοποιούσαν συγκεκριμένα για μια επικείμενη πυρηνική επίθεση είτε στη Χιροσίμα είτε στο Ναγκασάκι. Αντίθετα, υποσχέθηκαν μόνο «άμεση και απόλυτη καταστροφή» και προέτρεψαν τους αμάχους να φύγουν.

Τα φυλλάδια που έπεσαν στην Ιαπωνία ανέφεραν τα ονόματα 11 ή 12 ιαπωνικών πόλεων που είχαν στοχοποιηθεί για βομβαρδισμούς. Στο πίσω μέρος των φυλλαδίων αναφερόταν το εξής: "δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι μόνο αυτές οι πόλεις θα δεχθούν επίθεση" (πηγή: wikipedia)
Τα φυλλάδια που έπεσαν στην Ιαπωνία ανέφεραν τα ονόματα 11 ή 12 ιαπωνικών πόλεων που είχαν στοχοποιηθεί για βομβαρδισμούς. Στο πίσω μέρος των φυλλαδίων αναφερόταν το εξής: “δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι μόνο αυτές οι πόλεις θα δεχθούν επίθεση” (πηγή: wikipedia)

Οι σκιές της Χιροσίμα

Η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα άφησε πίσω της σκιές ανθρώπων χαραγμένες στα πεζοδρόμια. Συγκεκριμένα, αυτό που τότε κατεγράφη και απεικονίζεται σε φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, ήταν σκιές ανθρώπων και αντικειμένων, ακόμα και ποδηλάτων, που αποτυπώθηκαν διάσπαρτα σε πεζοδρόμια και σε κτίρια της πόλης. Οι σκιές αυτές «κουβαλούν» τις τελευταίες στιγμές κάποιων ανθρώπων.

Οι μυστηριώδεις αυτές σκιές είναι στην πραγματικότητα το πώς φαινόταν ένα πεζοδρόμιο ή ένα κτίριο, λίγες στιγμές πριν από την πυρηνική έκρηξη. Οι πέριξ επιφάνειες που εκτέθηκαν, λευκάνθηκαν, κάνοντας την κανονικά χρωματισμένη περιοχή να δείχνει ως σκοτεινή σκιά.

Φωτογραφία από το Australian War Memorial. Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα εκθέτει την ίδια φωτογραφία. Τη φωτογράφισε ο Yoshito Matsushige. Τα πόδια ενός δημοσιογράφου συμπεριλήφθηκαν στην εικόνα για να παρέχουν ένα context στο πλάνο.
Φωτογραφία από το Australian War Memorial. Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα εκθέτει την ίδια φωτογραφία. Τη φωτογράφισε ο Yoshito Matsushige. Τα πόδια ενός δημοσιογράφου συμπεριλήφθηκαν στην εικόνα για να παρέχουν ένα context στο πλάνο.

Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Κάποιοι διαφωνούν με τον δημοφιλή ισχυρισμό ότι οι δύο ατομικές βόμβες έδωσαν το σήμα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο σύγχρονη έρευνα, βασισμένη στα πρακτικά των συναντήσεων μεταξύ ιαπωνικών κυβερνητικών αξιωματούχων για την παράδοση, υποδηλώνει ότι η απροσδόκητη είσοδος της Σοβιετικής Ένωσης στον πόλεμο με την Ιαπωνία έπαιξε πιο αποφασιστικό ρόλο.

Οι βομβαρδισμοί οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 150.000-246.000 ανθρώπων

Από 90.000 έως 166.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της επίθεσης στη Χιροσίμα, ενώ η βόμβα στο Ναγκασάκι πιστεύεται ότι προκάλεσε το θάνατο 60.000-80.000 ανθρώπων.

Η πικροδάφνη είναι το επίσημο λουλούδι της πόλης της Χιροσίμα…

…γιατί ήταν το πρώτο φυτό που άνθισε ξανά μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας. Το λουλούδι της πικροδάφνης, που στα ιαπωνικά ονομάζεται kyochikuto, διέλυσε τις όποιες ανησυχίες ότι η κατεστραμμένη πόλη είχε χάσει όλη της τη γονιμότητα και ενέπνευσε στον πληθυσμό την ελπίδα ότι η Χιροσίμα θα ανακάμψει σύντομα από τον τραγικό βομβαρδισμό. Με μια δόση ειρωνείας, η πικροδάφνη είναι ελαφρώς δηλητηριώδης καθώς περιέχει την τοξική ουσία νηριίνη, και έχει ως στόχο να προστατεύσει το φυτό από τις επιθέσεις ζώων.

Ανθισμένη αμυγδαλιά (ή κερασιά) με φόντο τον θόλο της Ατομικής Βόμβας στη Χιροσίμα (πηγή: unsplash)
Ανθισμένη αμυγδαλιά (ή κερασιά) με φόντο τον Θόλο της Ατομικής Βόμβας στη Χιροσίμα (πηγή: unsplash)

Στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, μια φλόγα καίει συνεχώς από τότε που άναψε για πρώτη φορά το 1964

Η «Φλόγα της Ειρήνης» θα παραμείνει αναμμένη μέχρι να καταστραφούν όλες οι πυρηνικές βόμβες στον πλανήτη και ο πλανήτης να απαλλαγεί από την απειλή της πυρηνικής καταστροφής.

Η Φλόγα με το Μουσείο της Ειρήνης στο βάθος (πηγή: wikipedia)
Η Φλόγα με το Μουσείο της Ειρήνης στο βάθος (πηγή: wikipedia)

Bonus Fact #1: Χιροσίμα Αγάπη μου

Στο ντεμπούτο του Αλέν Ρενέ, Χιροσίμα Αγάπη μου, μία ηθοποιός φτάνει στη Χιροσίμα για να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με θέμα την ειρήνη. Εκεί, γνωρίζει έναν Ιάπωνα, με τον οποίο γίνονται εραστές. Το ζευγάρι σε μια σειρά συζητήσεων εξομολογείται ο ένας στον άλλον τις σκέψεις και τις επώδυνες αναμνήσεις. Εκείνος, μιλάει για τη ζωή του και επαναλαμβάνει «Δεν έχεις δει τίποτα από τη Χιροσίμα». Εκείνη αναφέρεται στα εφηβικά της χρόνια στη Νεβέρ, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για το πως ερωτεύτηκε έναν Γερμανό στρατιώτη αλλά και στην ταπείνωση που υπέστη κατά τη διάρκεια της Απελευθέρωσης.

Όσο εκείνη θυμάται, εκείνος αρνείται τις μνήμες της. Όσο εκείνη προσπαθεί να ξεδιαλύνει όσα είδε στη Χιροσίμα, εκείνος της επαναλαμβάνει πως «Δεν είδες τίποτα στη Χιροσίμα». Περισσότερα για την ταινία στο flix.

Bonus Fact #2: Χιροσίμα 1945, η αντίστροφη μέτρηση

Πρόκειται για μια συναρπαστική και ευανάγνωστη περιγραφή μιας από τις πιο μοιραίες αποφάσεις στην αμερικανική ιστορία. Οι Wallace και Weiss εξανθρωπίζουν τα γεγονότα που συχνά παρουσιάζονται σε ένα αναφορικό επίπεδο. Επιλέγουν να πουν την ιστορία μέσα από τις ζωές των πρωταγωνιστών. Το βιβλίο κινείται σε ένα γρήγορο ρυθμό που με συνεπήρε, με ανέκδοτα γεγονότα που ζωντανεύουν την αφήγηση.

(ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ)

Γκάγκα από Κοζάνη: Ξεκινά η διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων στα νοσοκομεία της Περιφέρειας

Previous article

Έξωση στο “Χαμόγελο του Παιδιού”! Όταν η αυθάδεια της Εξουσίας μεταλλάσσεται σε Αναλγησία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.