ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Ελβετία: Η «ΚΑΨΟΥΛΑ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ» θα είναι διαθέσιμη με το νέο έτος (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

0

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, όταν δηλαδή κάποιος παρέχει τα μέσα σε κάποιον άλλον για να τερματίσει τη ζωή του, θεωρείται εδώ και χρόνια νόμιμη στην Ελβετία δλδ δεν παραβιάζει τους νόμους της χώρας. Η εταιρεία που δημιούργησε το μηχάνημα Sarco και έχει μότο την φράση «φύγε με στυλ».

Η Sarco είναι μία 3D printed κάψουλα η οποία μπορεί να εκτελέσει υποβοηθούμενη αυτοκτονία και ο δημιουργός της είναι σίγουρος πως θα μπορέσει να ξεκινήσει τις πωλήσεις στην Ελβετία μέσα στην επόμενη χρονιά. Για να το καταφέρει αυτό, προσέλαβε μία νομική ομάδα ειδικών, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Sarco δεν παραβιάζει τους νόμους της χώρας.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι όταν προσφέρεται σε κάποιον ένα μέσο να θέσει τέρμα στη ζωή του, κάτι το οποίο είναι νόμιμο στην Ελβετία και διαφέρει από την ευθανασία. Περίπου 1.300 άνθρωποι επέλεξαν να τερματίσουν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο το 2020.

Η τωρινή μέθοδος που είναι επιτρεπτή στην Ελβετία είναι η παροχή κάποιων συγκεκριμένων υγρών τα οποία κατά την κατάποση επιφέρουν το θάνατο. Η Sarco κάψουλα αυτοκτονίας μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος που θα επιλέξει ο χρήστης και γεμίζει με άζωτο μειώνοντας άμεσα τα επίπεδα οξυγόνου. Η διαδικασία κάνει το χρήστη να χάσει τις αισθήσεις του και ο θάνατος επέρχεται σε περίπου 10 λεπτά. Η κάψουλα ενεργοποιείται από μέσα, ενώ διαθέτει και κουμπί έκτακτης ανάγκης για να βγει ο χρήστης αν το μετανιώσει.

Νομικοί εκτιμούν πως η κάψουλα δεν αποτελεί ιατρική συσκευή και η χρήση του αζώτου δεν παραβιάζει νόμους περί όπλων ή ασφάλειας προϊόντων επομένως η κάψουλα δεν καλύπτεται από το Δίκαιο της Ελβετίας.

Αν τελικά η Sarco εγκριθεί για πώληση, δε θα διατεθεί με συμβατικό τρόπο. Ο δημιουργός της, Dr. Philip Nitschke, σχεδιάζει να κάνει τα σχέδια της συσκευής διαθέσιμα για download σε όλους, κάνοντας πρακτικά δωρεάν τη διάθεσή της. Στόχος του είναι να προσφέρει το δικαίωμα του θανάτου σε όλους. Είναι υπέρμαχος αυτού του δικαιώματος εδώ και χρόνια, κάτι που του έχει επιφέρει το παρατσούκλι Δρ. Θάνατος.

Πηγή: BBC

Σε 15 μήνες δυνατότητα υδροδότησης των Δ.Ε Άσσου – Λεχαίου και Τενέας από τη Στυμφαλία

Previous article

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΙΑΜΟ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.