ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΛΤΑ: Πέντε έργα της Εθνικής Πινακοθήκης για την επανάσταση του 1821 έγιναν γραμματόσημα

0

Tο εκδοτικό πρόγραμμα των ΕΛΤΑ με τα γραμματόσημα του 2021 ολοκληρώθηκε με την κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων-Φεγιέ «Η Επανάσταση του 1821 – Εθνική Πινακοθήκη».

Με πέντε εμβληματικά έργα από τη Συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου ολοκληρώνονται και οι εκδόσεις γραμματοσήμων που αφιέρωσαν τα ΕΛΤΑ στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Για τις απεικονίσεις των τεσσάρων γραμματοσήμων και του φεγιέ της Σειράς επιλέχθηκαν εξαιρετικές ελαιογραφίες των σπουδαίων ζωγράφων Θεόδωρου Βρυζάκη και Γεωργίου Μαργαρίτη. Συγκεκριμένα, το γνωστό έργο του Θ. Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» δημιουργεί το φεγιέ της Σειράς, ενώ γραμματόσημα γίνονται τα έργα του ιδίου: «Δύο πολεμιστές», «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη» και «Πολεμική σκηνή» καθώς και το έργο του Γ. Μαργαρίτη «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ορμά έφιππος προς την Ακρόπολη».

Επίσης, τα έργα του Θ. Βρυζάκη «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» και «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» εικονίζονται στον Φάκελο Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας και στην αφίσα της Σειράς.

Η Σειρά περιλαμβάνει, επίσης, φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας-φεγιέ και αριθμημένα λευκώματα.

Όλα τα έργα ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου ενώ οι απαραίτητες προσαρμογές έγιναν από τη Μαρίνα Λασιθιωτάκη. Η επίσημη παρουσίαση έγινε πριν λίγες μέρες στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Έκθεσης NOTOS2021, παρουσία της κυρίας Βασιλικής Βρυζάκη, απογόνου του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, η οποία ευχαρίστησε τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Δύο πολεμιστές, Θεόδωρος Βρυζάκης
«Η Ελλάς ευγνωμονούσα», Θεόδωρος Βρυζάκης
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ορμά έφιππος προς την Ακρόπολη, Γ. Μαργαρίτης
Πολεμική σκηνή, Θεόδωρος Βρυζάκης
Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη, Θεόδωρος Βρυζάκης

πηγή: cnn.gr

ΟΑΕΔ: Προγράμματα 30.000 θέσεων εργασίας- Πώς θα κάνετε αίτηση

Previous article

Χριστουγεννιάτικα δέντρα από τον κόσμο ακόμα και μέσα σε.. ενυδρεία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.