WorldΚΟΣΜΟΣΚΟΣΜΟΣΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Το 2021 σε εικόνες – Πόλεμοι και συγκρούσεις

0

της Μαρίας Δεδούση

Μπορεί το περιβάλλον και ο κορωνοϊός να ήταν θα βασικά θέματα που απασχόλησαν την ανθρωπότητα το 2021, όμως σε πολλά μέρη του πλανήτη οι άνθρωποι δεν τα έχουν ως προτεραιότητα, καθώς πιο σημαντικό είναι να σώσουν τις ζωές τους.

Ο πόλεμος, μια από τις αρχαιότερες εφευρέσεις του ανθρώπου, δεν σταματά ποτέ. Οι εστίες του απλώς μετακινούνται, ή σε κάποιες περιπτώσεις -όπως αυτή του Αφγανιστάν- αναζωπυρώνονται.

Το Αφγανιστάν, με τη δυναμική και ταχύτατη επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, ήταν ένα καλό παράδειγμα του πώς τελικά δεν αρκεί μια στρατιωτική επέμβαση σε έναν τόπο, το σημαντικότερο είναι να διασφαλίσεις τη συνέχεια της «απελευθέρωσης» που προσέφερες.

Στην Υεμένη και τη Μέση Ανατολή, δύο πληγές ανοιχτές εδώ και χρόνια, τίποτα το σημαντικό δεν άλλαξε: Οι άνθρωποι εξακολουθούν να σκοτώνονται, το μόνο που ποικίλει είναι ο τρόπος. Για τους αμάχους ελάχιστη σημασία έχει ποιανού ήταν ο πύραυλος που τους τίναξε στον άερα.

Και, βέβαια, πέρα από τους επίσημους πολέμους, υπάρχουν και οι άλλοι, οι ακύρηχτοι, οι εσωτερικοί. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη Λατινική Αμερική, αλλά και στην «ήσυχη» Ευρώπη, οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και μαζί τους φέρνουν αναπόφευκτα συγκρούσεις.

Υπάρχουν πολλές όμορφες εικόνες για το 2021, θα τις δείτε σε άλλες συλλογές. Υπάρχουν όμως και τούτες, που μοιάζουν απόλυτα διαχρονικές: Άνθρωποι εναντίον ανθρώπων. Η ιστορία του είδους μας.

Υεμένη, 19 Ιουνίου: Πολεμιστές από την Υεμένη, υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία, αποχωρούν από την πρώτη γραμμή των μαχών στη Μαρίμπ. 
AP Photo/Nariman El-Mofty
Αιθιοπία, 7 Μαΐου: Ένας μαχητής του Λαικού Μετώπου Απελευθέρωσης των Τιγκτράι, στη βόρεια Αιθιοπία, σε ένα φυλάκιο στα περίχωρα της πόλης Χαουζέν. Λίγες εβδομάδες μετά από τη μέρα που τραβήχτηκε η φωτογραφία, η πόλη καταλήφθηκε από την εθνοφυλακή. 
AP Photo/Ben Curtis
Γάζα, 13 Μαΐου: Ένα κτίριο τινάζεται στον αέρα στη Γάζα, μετά από βομβαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων. Η Χαμάς και το Ισραήλ συνεχίζουν την ανταλλαγή πυραύλων και η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές κορυφώνεται στα τέλη του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
AP Photo/Hatem Moussa
Γάζα, 16 Μαΐου: Ένα νεκρό παιδί απομακρύνεται από τα ερείπια ενός κτιρίου κατοικιών στην πόλη της Γάζας. Το κτίριο βομβαρδίστηκε από τους Ισραηλινούς και στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι. 
AP Photo/Khalil Hamra
Αφγανιστάν, 24 Σεπτεμβρίου: Μαχητές Ταλιμπάν διασχίζουν με ταχύπλοο το φράγμα Κουάργκα, λίγο έξω από την Καμπούλ.
AP Photo/Bernat Armangue
Αφγανιστάν, 15 Αυγούστου: Ένα ελικόπτερο Σινούκ των Ηνωμένων Πολιτειών πετάει πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, καθώς καπνός φαίνεται πάνω από την πόλη. 
AP Photo/Rahmat Gul
ΗΠΑ, 29 Αυγούστου: Το φέρετρο του λοχία των πεζοναυτών Ντάριν Χούβερ από το Σολτ Λέικ Σίτι, μεταφέρεται από συναδέλφους του στην αεροπορική βάση Ντόβερ στο Ντέλαγουεαρ. Ο Χούβερ σκοτώθηκε, μαζί με άλλους 12 Αμερικανούς στρατιώτες, κατά τη διάρκεια επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν. 
AP Photo/Carolyn Kaster
Αφγανιστάν, 12 Σεπτεμβρίου: Μαχητές Ταλιμπάν σε νυχτερινή περίπολο στην Καμπούλ. 
AP Photo/Felipe Dana
Γάζα, 13 Μαΐου: Παλαιστίνιοι περπατούν μπροστά από ένα 15όροφο κτίριο που καταστράφηκε από τις αεροπορικές επιθέσεις των Ισραηλινών, στην πόλη της Γάζας.
AP Photo/Khalil Hamra
Μεξικό, 8 Μαρτίου: Σφοδρές συγκρουσεις έχουν ξεσπάσει στο Μέξικο Σίτι, ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Οι διαδηλωστές διαμαρτύρονται κυρίως για την έμφυλη βία που μαστίζει τη χώρα και όχι μόνο.
AP Photo/Rebecca Blackwell
Γουατεμάλα, 17 Ιουνίου: Πρόσφυγες και μετανάστες από την Ονδούρα συγκρούονται με στρατιώτες από τη Γουατεμάλα, στο Βάντο Χόντο. 
AP Photo/Sandra Sebastian
ΗΠΑ, 6 Ιανουαρίου: Υποστηρικτές του Προέδρου Τραμπ προσπαθούν να διαρρήξουν ένα οδόφραγμα της αστυνομίας για να μπουν στο Καπιτόλιο, στην Ουάσινγκτον, την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμάζεται να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές. 
AP Photo/Julio Cortez
Ισπανία, 25 Μαρτίου: Διαδηλωτές έχουν πετάξει μπογιές σε αστυνομικούς, προσπαθώντας να εμποδίσουν την έξωση του Αχέλ Αλταντίλ από το διαμέρισμά του στη Βαρκελώνη.
AP Photo/Joan Mateu
Ισραήλ, 19 Μαΐου: Ο 60χρονος Ντάνιελ Τούρτζμαν ξεκουράζεται στο καταφύγιο το οποίο λειτουργεί και ως Συναγωγή, κοντά στο διαμέρισμά του στην Ασντόντ. Οι κάτοικοι της πόλης καταφεύγουν όλο και συχνότερα στα καταφύγια καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. 
AP Photo/Heidi Levine
Κολομβία, 28 Μαΐου: Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία στα περίχωρα της Μπογκοτά μετά τις ανακοινώσεις για αυξήσεις στη φορολογία μέσων μαζικής μεταφοράς, καυσίμων, μισθών και συντάξεων. 
AP Photo/Ivan Valencia
Υεμένη, 21 Ιουνίου: Ένας άντρας που τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένας βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε ένα βενζινάδικο στη Μαρίμπ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. 
AP Photo/Nariman El-Mofty

πηγή: cnn.gr

Πέθανε ο ηθοποιός Ορφέας Ζάχος

Previous article

Κορωνοϊός: Ολοταχώς προς επικράτηση της «Όμικρον» – Τα σενάρια για γιορτές με αυξημένο testing

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in World