ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέρμα οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα: Θα μπουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

0

Τη νομοθετική προεργασία για να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο χορήγησης των επιδοτήσεων των καταναλωτών ρεύματος, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, με βάση κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά κλπ, κάνει το ΥΠΕΝ με τροπολογία που κατέθεσε στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να βάλει πολύ χαμηλά τις απαιτήσεις, έτσι ώστε οι περισσότεροι πολίτες να δικαιούνται την επιδότηση και κατά το 2022.

Για να συνεχιστεί η επιδότηση των καταναλωτών και κατά το 2022, πράγμα που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων κατά τους πρώτους τουλάχιστον μήνες, θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό τουλάχιστον έχει διαμηνύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς σε αντίθετη περίπτωση, η διατήρηση της καθολικής επιδότησης ισοδυναμεί με έμμεσο καθορισμό της τιμής του ρεύματος, που αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα σενάρια για τα κριτήρια αλλά και τους επιλέξιμους καταναλωτές για την επιδότηση, από τον Ιανουάριο και μετά.

Εν τω μεταξύ, μόνιμη παρέμβαση για την ακριβή ενέργεια καθώς «θα πηγαίνει πάνω – κάτω για χρόνια», προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Στόχος του μόνιμου μηχανισμού θα είναι σε περίπτωση που παρατηρείται απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αυτόματα να υπάρχουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι στο φυσικό αέριο γίνονται παρεμβάσεις με έκπτωση αλλά και μέσω του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Χριστούγεννα: Οταν το 1900 οι νοικοκυρές παλάμιζαν το πάτωμα, ασβέστωναν το σπίτι, φουκάλιζαν τη ρούγα

Previous article

Δήμος Κορινθίων (VIDEO): τα μεγάλα έργα, η καθημερινότητα και η κοινωνική πολιτική κυριαρχούν στον προϋπολογισμό 2022

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.