Life

Χριστούγεννα 1960: Έλληνες ναυτικοί στέλνουν φωτογραφίες και γράμματα στην πατρίδα [εικόνες]

0

Παραμονές Χριστουγέννων του 1960, το ελληνικό πλοίο «ΠΟΠΗ» έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Όσλο.

Ο περιπλανώμενος τότε στην Ευρώπη Σίμος Τσαπνίδης, ήταν τότε εκεί, στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, ακολουθώντας το ασυμβίβαστο όνειρό του για περιπετειώδη ζωή. Ζητά να ανέβει στο πλοίο για να χαιρετήσει τους πατριώτες, και να ευχηθεί τα Χρόνια Πολλά. Όπως γράφει μετά στο ημερολόγιό του, τον δέχονται με χαρά και οι ναυτικοί όταν βλέπουν πως έχει μαζί του φωτογραφική μηχανή, του ζητούν να τους βγάλει φωτογραφίες για να τις στείλουν με γράμμα στα αγαπημένα τους πρόσωπα στην Ελλάδα.

Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας

Δημοσιεύουμε σήμερα για πρώτη φορά, ένα μέρος από τις συγκινητικές αυτές φωτογραφίες από τα φιλμ που βρέθηκαν πολλά χρόνια μετά σε απόθεμα του ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΣΑΠΑΝΙΔΗ.

Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας

Οι ναυτικοί γράφουν τα γράμματα στις καμπίνες τους, όπου έχουν και φωτογραφίες, πολλές φορές σε κορνίζες, από τους προσφιλείς συγγενείς. Είναι φανερό πως θέλουν να δείξουν στους συγγενείς τους, πως δεν τους ξεχνούν, πως τους έχουν πάντα εκεί να τους βλέπουν όταν σχολούν κουρασμένοι από τη βάρδια.

Σε μία από αυτές τις φωτογραφίες, βλέπουμε νεαρό Έλληνα ναυτικό να γράφει το γράμμα του ενώ κρατά στο αριστερό του χέρι αναμμένο τσιγάρο και στο τραπεζάκι μπροστά του, στερεωμένη πρόχειρα σε μπουκάλι μπύρας είναι η φωτογραφία κοπέλας. Σίγουρα πρόκειται για την αγαπημένη του που τον περιμένει στην πατρίδα.

Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας

Σε άλλη φωτογραφία βλέπουμε και μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο στερεωμένο σε τραπέζι μάλλον στην αίθουσα εστιατορίου του πλοίου, αν κρίνουμε από τον άντρα με το λευκό πουκάμισο που πρέπει να είναι ο βοηθός μάγειρα.
Αρκετές φωτογραφίες εμφανίζουν τους ναυτικούς να έχουν στις καμπίνες τους κουτιά με παιδικές κούκλες. Αναμφίβολα θέλουν να φωτογραφηθούν με αυτές, γράφοντας και στο γράμμα πως τις προορίζουν για δώρο στις μικρές αδελφές τους ή κόρες.

Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας

Δημοσιεύουμε και μία φωτογραφία που δείχνει έναν από τους ναυτικούς στο κατάστρωμα του πλοίου. Ήθελε μάλλον να τη στείλει στην οικογένεια στην Ελλάδα, γράφοντας «Εδώ είμαι τώρα!». Πίσω του φαίνεται το λιμάνι του Όσλο και το ψηλότερο κτίριο είναι το Δημαρχείο της πόλης.

Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας

Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν το πόσο οι ναυτικοί μας έχουν την ανάγκη της επικοινωνίας με την οικογένεια ειδικά αυτές τις Άγιες μέρες που γεννάται ο Χριστός φέρνοντας το μήνυμα της Αγάπης.

Έχουν την μεγάλη ανάγκη να θυμηθούν τώρα την πατρίδα, να σφίξουν έστω και νοερά στην αγκαλιά τους τα αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Φωτογραφία: Μανώλης Νταλούκας

Oταν ο Νίξον έβαλε τον Πρίσλεϊ να κατασκοπεύει τον Λένον

Previous article

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες: Τι απαντούν οι Έλληνες στο προαιώνιο ερώτημα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life