ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανηγυρίζει ο Ερντογάν: Σπάσαμε τη φούσκα στην αγορά συναλλάγματος

0

“Σπάσαμε τη φούσκα στην αγορά συναλλάγματος”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, με τα μέτρα που έλαβε αυτή την εβδομάδα για να προστατεύσει τις καταθέσεις σε λίρα έναντι της αστάθειας.

“Είδαμε τη φούσκα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες να σπάει μέσα σε μια ημέρα, με το πακέτο των μέτρων μας”, τόνισε ο Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προχώρησε με το οικονομικό της σχέδιο των χαμηλών επιτοκίων παρά τις αντιδράσεις.

Μετά από μια συνάντηση με οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς, ο Ερντογάν τόνισε πως η τουρκική οικονομία θα μπει σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον το καλοκαίρι, χάρη στο “νέο οικονομικό μοντέλο.

Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε νέο χαμηλό των 18,4 έναντι του δολαρίου, μετά από μήνες ανορθόδοξων πολιτικών μείωσης των επιτοκίων και φόβων για ένα πληθωριστικό σπιράλ.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχήμα στο οποίο το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημίωναν τις απώλειες που υπέστησαν οι καταθέσεις σε λίρα, ξεκινώντας έτσι το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό ράλι στην ιστορία του νομίσματος.

Σήμερα δήλωσε πως αναμένει οι επιχειρήσεις και οι πωλητές να μειώσουν τις τιμές τους μετά την ανάκαμψη της λίρας, συμπεριλαμβανομένων των τιμών αυτοκινήτων και κατοικιών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εντοπίσει όσους δεν το κάνουν.

Ενώ το σχέδιο του να υπερασπιστεί τις καταθέσεις σε λίρα έδωσε στους Τούρκους αποταμιευτές κάποια ανάπαυλα και πιθανώς λείανε το έδαφος για πρόωρες εκλογές -κινδυνεύει επίσης να συσσωρεύσει χρέος και να εντείνει τις πιέσεις στον πληθωρισμό.

πηγή: capital.gr

Ξανά σε τροχιά υλοποίησης υδροηλεκτρικό έργο “μαμούθ” – Πόσες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσει

Previous article

Αμφίπολη: Το σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει στον Τύμβο Καστά μόνο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο (βίντεο & εικόνες)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.