Δαχτυλίδι που φέρει μια πρωτοχριστιανική απεικόνιση του Ιησού ως ποιμένα ανακαλύφθηκε την Τετάρτη (22/12) σε ναυάγιο στα ανοιχτά του αρχαίου λιμανιού της Καισάρειας, μεταξύ Τελ Αβίβ και Χάιφα.
Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το χρυσό οκταγωνικό δαχτυλίδι φέρει στο πράσινο πετράδι του το σχέδιο του «Καλού Ποιμένα», ενός νεαρού βοσκού που φορά χιτώνα και κρατά ένα κριάρι ή πρόβατο στους ώμους του.
Η εικόνα του «Καλού Ποιμένα», είναι μια από τις αρχαιότερες και παλαιότερες εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στον Χριστιανισμό για να συμβολίσουν τον Ιησού. Αντιπροσωπεύει τον Ιησού ως τον συμπονετικό ποιμένα της ανθρωπότητας, επεκτείνοντας την καλοσύνη του στο ποίμνιο των πιστών του και σε όλη την ανθρωπότητα. Αυτό το μοναδικό χρυσό δαχτυλίδι που φέρει τη μορφή του «Καλού Ποιμένα» μας δίνει, πιθανώς, μια ένδειξη ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας από τους πρώτους χριστιανούς.
Το δαχτυλίδι βρέθηκε ανάμεσα σε μια ομάδα ευρημάτων στα οποία περιλαμβάνονται: θησαυρός ρωμαϊκών νομισμάτων που χρονολογούνται στον 3ο αιώνα μ.Χ., ένα χάλκινο άγαλμα αετού που συμβολίζει την δύναμη της Ρώμης, χάλκινες καμπάνες σε διάφορα μεγέθη που χρησιμοποιούνταν για να διώξουν τα κακά πνεύματα, κεραμικά και ένα άγαλμα Ρωμαίου ηθοποιού με κωμική μάσκα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι σε σχετικά μικρό βάθος βρέθηκε και ένας κόκκινος πολύτιμος λίθος χαραγμένος με λύρα, μαζί με τα υπολείμματα της ξύλινης γάστρας του πλοίου.
Η Καισάρεια ήταν κέντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην περιοχή την περίοδο του 3ου μ.Χ. αιώνα και το λιμάνι της αποτελούσε σημαντικό κέντρο της δραστηριότητας της Ρώμης, σύμφωνα με την Helena Sokolow, συντονίστρια του τμήματος νομισμάτων της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, η οποία έχει ερευνήσει το θέμα του «Καλού Ποιμένα».
Πηγή: Ναυτεμπορική, Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ.
Comments