Με τον καινούργιο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες του korinthia.net.gr, βγαίνει από την αδράνεια και επανασυστήνεται στην τοπική κοινωνία το Σωματείο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου (ΓΝΚ). Αυτό αποτελεί οριστική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του ΓΝΚ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, με τις σχετικές, τυπικές διαδικασίες, για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο Κορίνθου να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του ΓΝΚ έφτασε στην απόφαση αυτή καθώς βλέπουν πως τα πράγματα με την εξέλιξη της πανδημίας ξεφεύγουν, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και τα χρόνια προβλήματα του Νοσοκομείου -τα οποία είχαν ομαλοποιηθεί σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια- έχουν επιστρέψει ακόμα πιο σοβαρά, λόγω της πανδημίας. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, κλειστές κλινικές, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, είναι μερικά από εκείνα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην καθημερινότητά τους. Αλλά πάνω απ όλα ο κίνδυνος το κομβικό -όχι μόνο για την Κορινθία αλλά για σχεδόν όλη την περιοχή από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα- νοσηλευτικό ίδρυμα να μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καταγγελία – βόμβα από την ΟΕΝΓΕ για το νοσοκομείο Κορίνθου
Τα περισσότερα από όσα απασχολούν τους γιατρούς είναι γνωστά και αναδείχτηκαν στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Μιλάμε για τις δύο πλέον κλινικές Covid που εκτείνονται σε δύο ορόφους, οι οποίες ωστόσο στελεχώνονται από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (Γαστρεντερολόγοι, Φυσίατροι, Ορθοπεδικοί, Γυναικολόγοι, Δερματολόγος κ.ά). Πνευμονολόγος εξακολουθεί να μην υπάρχει, μετά την συνταξιοδότηση του Μπάρλα και την αποτυχία να υπογραφούν συμβάσεις με ιδιώτες πνευμονολόγους.
Το χειρότερο όλων είναι πως η ΜΕΘ με τα έξι κρεβάτια είναι πλέον αποκλειστικά covid ΜΕΘ, κάτι που σημαίνει ότι όποιος άλλος ασθενής χρειαστεί ΜΕΘ για άλλο λόγο, δεν βρίσκει. Και -αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία- οι πληροφορίες που έχει στα χέρια του το Korinthia.net.gr από παραδοχές γιατρών και νοσηλευτών είναι πως το ποσοστό επιβίωσης δεν ξεπερνά το 5%! Κοινώς, όποιος μπαίνει στην ΜΕΘ δύσκολα επιβιώνει. Κάτι βέβαια που –για να είμαστε δίκαιοι- αφορά όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Ελλάδας και αναδείχτηκε και από την περίφημη έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα.
Την ίδια ώρα οι συνθήκες εργασίας του ιατρικού αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν κάθε φαντασία. Γιατροί που μίλησαν στο Korinthia.net.gr αναφέρονται σε εφημερίες πολύ περισσότερες από τις νόμιμες, εξαντλητικά ωράρια, και άλλα περιστατικά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ποταμό παραιτήσεων.
Κι όταν η διοίκηση κάνει μια προσπάθεια να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν, σκοντάφτει στις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια που έγινε να έρθει στο Νοσοκομείο Κορίνθου (μόνο για τις εφημερίες) ο πνευμονολόγος του Νοσοκομείου Ναυπλίου. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, αλλά ανακλήθηκε μέσα σε 24 ώρες μετά το τσουνάμι αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς βουλευτές. Μιλάμε, δε, για μία περιοχή με δύο μεγάλα νοσοκομεία, σε Ναύπλιο και Άργος, στα οποία ωστόσο δεν υπάρχει ΜΕΘ! Όπως δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε στο νοσοκομείο της Σπάρτης, ούτε στο νοσοκομείο της Τρίπολης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα παραπάνω (αλλά και πολλά άλλα ακόμα) περιγράφονται σε ανακοίνωση – ψήφισμα των γιατρών του ΓΝΚ που έχει τεθεί υπ’ όψιν της διοίκησης και το οποίο θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, πιθανότατα μετά τον ορισμό της προσωρινής διοίκησης του σωματείου των γιατρών.
Comments