ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ

Ελληνική Επανάσταση: Πώς ο Καραϊσκάκης συνέτριψε τους Τούρκους στο Τουρκοχώρι Βοιωτίας

0

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικά τους Τούρκους στο Τουρκοχώρι Βοιωτίας και καταλαμβάνει πολλές άμαξες με εφόδια.

Η μάχη έλαβε χώρα λίγο μετά εκείνην της Αράχωβας, με το στρατό του Καραϊσκάκη να έχει χωριστεί σε τμήματα αποσπασμένα σε διάφορες αποστολές. Οι οπλαρχηγοί Δράκος και Βέικος είχαν σταλεί να πολιορκήσουν τα Σάλωνα (Άμφισσα), οι Δυοβουνιώτης, Ρούκης και Περραιβός να καταλάβουν τη Βελίτσα (Άνω Τιθωρέα) και ο Μπαϊρακτάρης να οχυρώσει το Δίστομο.

Στις 16 Δεκεμβρίου (Νέο ημερολόγιο) ο Καραϊσκάκης πληροφορήθηκε την κίνηση μιας μεγάλης φάλαγγας ανεφοδιασμού, με 500 Τούρκους ιππείς και 2.000 υποζύγια υπό τον Οσμάν μπέη Κόρτζα με κατεύθυνση το στρατόπεδο του Κιουταχή. Η φάλαγγα θα περνούσε από ορισμένα στενά περάσματα που προσφέρονταν για ενέδρα, τη Μπουντουνίτσα, την Φοντάνα και το Τουρκοχώρι. Ο Καραϊσκάκης διάλεξε το τρίτο για την ενέδρα του και τα χαράματα της 19ης (7ης Δεκεμβρίου με το παλιό ημερολόγιο) οι πεζοί ταμπουρώθηκαν στις πλαγιές έξω από το ερειπωμένο χωριό ενώ ο Χατζημιχάλης με το ιππικό κρύφτηκε στο χωριό Μόδι σαν αποκοπή.

Αν η πειθαρχία ήταν καλύτερη και τα πυρά δεν ξεκινούσαν νωρίς προδίδοντας την ελληνική θέση και κάνοντας τους Τούρκους να ελιχθούν και να διαφύγουν, η καταστροφή θα ήταν αντίστοιχη των Βασιλικών. Τελικώς, 100 Τούρκοι σκοτώθηκαν και όλα τα υποζύγια έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων.

πηγή: ptisidiastima.gr

Τούρκος εισαγγελέας και η γυναίκα του πνίγηκαν στο Αιγαίο προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον Ερντογάν

Previous article

Μπλε κάδοι, χωματερή ανευθυνότητας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.