Uncategorized

Παραλλαγή Όμικρον: Γιατί κάποια rapid test βγάζουν «ψευδώς αρνητικά» αποτελέσματα;

0

Μετά την εμφάνιση της παράλλαξης «Όμικρον» οι ειδικοί ασχολούνται με το κατά πόσο τα rapid test μπορούν να εντοπίσουν την νέα αυτή παραλλαγή, καθώς παρατηρείται ότι αρκετά rapid test βγαίνουν «ψευδώς αρνητικά», ενώ ο μοριακός έλεγχος βγαίνει θετικός. 

Οι αμερικάνικες υγειονομικές αρχές ανέφεραν πως τα τεστ αντιγόνων για τον SARS-COV-2 που εμφανίζουν το αποτέλεσμα σε μερικά λεπτά είναι λιγότερο ευαίσθητα στην παραλλαγή Όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι τα rapid test μπορεί να βγάλουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, ακόμη κι αν κάποιος έχει μολυνθεί από την Όμικρον. 

Η ανακοίνωση του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι «Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα τεστ αντιγόνων πράγματι ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία».

Επιπλέον, ο FDA καλεί τους πολίτες να μην εφησυχάζονται αν έχουν συμπτώματα με ένα αρνητικό rapid test και να κάνουν και μοριακό έλεγχο. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει τεστ αντιγόνων, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί (…), για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα (της Covid-19) ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω έκθεσης, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση».

Δημόπουλος: Αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος λέγοντας ότι τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό. Στην συνέχεια, ανέφερε ότι το πρόβλημα με την Όμικρον είναι  «Η μεγάλη μεταδοτικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε το rapid test, θα το κάνουμε, ξέρουμε ότι έχει μικρότερη ευαισθησία και ειδικότητα από το μοριακό τεστ, αλλά η σύσταση είναι αν έχουμε συμπτώματα έστω και με αρνητικό rapid test ας αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον».

Η διαφορά μοριακού ελέγχου και rapid test

Η διαφορά των δύο αυτών ελέγχων για τον εντοπισμό του κορονοϊού βρίσκεται στο γεγονός ότι τα τεστ αντιγόνων (rapid) ψάχνουν τα αντιγόνα στην επιφάνεια του ιού, ενώ τα μοριακά τεστ ψάχνουν το γενετικό του υλικό. 

Τα πρώτα ήταν ήδη λιγότερο ευαίσθητα από τα δεύτερα, θύμισε ο FDA. Η ευαισθησία των τεστ αυτών μειώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των πολλαπλών μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον. Ωστόσο, οι εξετάσεις αντιγόνων, γνωστές επίσης και ως γρήγορα τεστ (rapid test), θεωρούνται χρήσιμα από τους ειδικούς γενικά, καθώς μπορούν να γίνονται συχνά, στο σπίτι, με μικρό κόστος, βοηθώντας να ελεγχθεί η πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση τα διαγνωστικά τεστ self, rapid ή PCR, δεν μπορούν να εντοπίσουν ποια μετάλλαξη του κοροναϊού φέρει ο εξεταζόμενος. Δεν γίνεται, δηλαδή, να γνωρίζεις από ένα rapid αν έχεις τη μετάλλαξη Όμικρον ή την Δέλτα. Ωστόσο επιβεβαιώνουν τη μόλυνση από τον κοροναϊό, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη πιστής τήρησης μιας σειρά μέτρων, όπως την αυτο – απομόνωση κατ’ οίκον και την εφαρμογή των κατάλληλων ιατρικών οδηγιών βάσει της συμπτωματολογίας.

πηγή: tvxs

Ηλικίας 18 – 39 ετών τα 2/3 των κρουσμάτων της Όμικρον

Previous article

Κορονοϊός: Πότε πρέπει να κάνουμε τεστ μετά την επαφή με κρούσμα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.