ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ

Στις 29 Δεκεμβρίου του 1940 βυθίζεται το «Πρωτεύς», η πρώτη απώλεια ελληνικού υποβρυχίου

0

Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» Υ-3 τορπιλίζει και βυθίζει το ιταλικό μεταγωγικό “Sardegna” αλλά μηχανική βλάβη το κάνει να αναδυθεί. Γενόμενο αντιληπτό από το συνοδό πλοίο, το τορπιλοβόλο “Antares”, καταδιώκεται και εμβολίζεται με αποτέλεσμα να βυθιστεί αύτανδρο.

το οπλιταγωγό “Sardegna”

Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» εκτελούσε περιπολία στα ανοιχτά της Αλβανίας, όταν εντόπισε μια μικρή νηοπομπή αποτελούμενη από τα οπλιταγωγά “Sardegna” (11.452 τόνων), “Piemonte” (13.972 τόνων) και “Italia”, τα οποία μετέφεραν ιταλικά στρατεύματα από τον Αυλώνα της Ηπείρου στο Πρίντεζι με τη συνοδεία ενός μικρού πολεμικού. Περίπου 11 μίλια δυτικά της μικρής νήσου Σάσσωνος, ο πλοίαρχος Χατζηκωνσταντής, κυβερνήτης του «Πρωτεύς», εκτόξευσε δέσμη τορπιλών εναντίον του “Sardegna”. Δύο από αυτές το πέτυχαν στην πλώρη και το πλοίο έλαβε κλίση στα αριστερά και βυθίστηκε.

Ο “θύτης”: το ιταλικό τορπιλοβόλο “Antares”, κλάσης Spica. Είχε μήκος 82 μέτρα, ταχύτητα 34 κόμβων και πλήρωμα 116 ανδρών. Ο οπλισμός του αποτελείτο από 3 πυροβόλα των 100 mm, 4×2 πολυβόλα Breda των 13,2 mm, 4 τορπιλοσωλήνες των 450 mm και δύο εκτοξευτές βομβών βυθού

Η εξαπόλυση των τορπιλών προκάλεσε ανισορροπία στο παλιό υποβρύχιο που αναγκάστηκε να ανέλθει στην επιφάνεια. Στις 10:05 το πρωί το συνοδό τοπιλοβόλο “Antares” (κυβερνήτης ο υποπλοίαρχος Niccolò Nicolini) εντόπισε την πλώρη του «Πρωτεύς» σε απόσταση 1.500 μέτρων και αύξησε ταχύτητα για να το εμβολίσει. Παρά τις προσπάθειες του πληρώματος, το ελληνικό υποβρύχιο δεν απέφυγε τη μοίρα του και δέχτηκε συντριπτικό πλήγμα ακριβώς μπροστά από τον πύργο από το ελαφρύ (630 τόνων) περιπολικό με αποτέλεσμα να βυθιστεί τάχιστα. Το ιταλικό πολεμικό εξαπέλυσε και τέσσερις βόμβες βυθού εναντίον του. 6 αξιωματικοί και 42 ναύτες και υπαξιωματικοί πνίγηκαν στο ναυάγιο.

Η πλώρη του “Antares” μετά τον εμβολισμό του ελληνικού υποβρυχίου

H απώλεια του «Πρωτεύς», πρώτου της κλάσης του στο Πολεμικό Ναυτικό, ήταν η πρώτη ελληνικού υποβρυχίου στον πόλεμο και σε επιχειρήσεις γενικότερα. Το “Antares” είχε μικρές ζημιές από την πρόσκρουση και αφού περισυνέλεξε 220 ναυαγούς από το “Sardegna” (άλλοι 25 χάθηκαν με το πλοίο), συνέχισε την αποστολή του.

πηγή: ptisidiastima.com

Κορονοϊός: Πότε πρέπει να κάνουμε τεστ μετά την επαφή με κρούσμα

Previous article

Το μεγάλο μυστικό που κρατάει τον Παρθενώνα όρθιο επί 2.500 χρόνια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.