ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Γιατί καίνε κάθε χρόνο την Στυμφαλία; Ανεξέλεγκτη καίει ακόμα η φωτιά, μεγάλη οικολογική καταστροφή

0

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε χτες το βράδυ στην λίμνη Στυμφαλία. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ τους καλαμιώνες και συνεχίζει ακόμα να τους καίει, με την Πυροσβεστική απλώς να επιτηρεί για να μην ξεφύγει προς την στερεά, αφού η πρόσβαση για την κατάσβεσή της είναι αδύνατη.

Το βίντεο είναι από το korinthostv

Η οικολογική καταστροφή που συντελείται για μια ακόμα φορά είναι μεγάλη με δεδομένο πως η λίμνη Στυμφαλία ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και την περίοδο 2013 – 2017 είχε χρηματοδοτηθεί κατά 50% μέσω του προγράμματος LIFE, για την αποκατάσταση της λίμνης και την δημιουργία μιας μονάδας διαχείρισης που θα καθιερώσει ένα σύστημα για την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με όρους φιλικούς προς το περιβάλλον. Είχε χρηματοδοτηθεί μάλιστα η συγγραφή ενός «Οδηγού Διαχείρισης του καλαμιώνα στη λίμνη Στυμφαλία».

Είναι ξεκάθαρο ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, για μία ακόμα φορά, αγρότες της περιοχής καίνε την περιοχή γύρω απο την λίμνη επιχειρώντας έτσι να μεγαλώσουν την καλλιεργούμενη έκταση. Το παραδέχτηκε, άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών Νίκος Ταγαράς πέρυσι τέτοιες μέρες, όταν επισκέφτηκε την περιοχή για να δει ιδίοις όμμασι την καταστροφή. Τότε, ο κ. Ταγαράς μίλησε για «συμφέροντα και σκοπιμότητες» προειδοποιώντας πως όλα αυτά τελείωσαν και πως θα υπάρξει πρόγραμμα δράσεων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς, όμως, όπως φαίνεται, τίποτα δεν τελείωσε…

Τι αποφάσισαν στις 30 Ιανουαρίου 2021

Ένα μήνα μετά την φωτιά τον Δεκέμβριο 2020, στις 30 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ζήτημα της προστασίας της Λίμνης Στυμφαλίας. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής, ο επικεφαλής της παράταξης «συνΔΗΜΟΤΕΣ» Μάρκος Λέγγας, ο πρώην δήμαρχος Στυμφαλίας Κώστας Λέγγας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που αναδείχτηκε από την συνάντηση αφορά τα αίτια που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα των αλλεπάλληλων επεκτάσεων του καλαμιώνα. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, οι επεκτάσεις αυτές συνδέονται ευθέως με την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων από τους αγρότες της περιοχής.

Ο κ. Ταγαράς περιγράφοντας τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συζήτηση σημείωσε την ανάγκη να οριοθετηθεί ξεκάθαρα η λίμνη, αλλά και να οριστούν οι ζώνες ευθύνης κάθε φορέα για την προστασία της. Σημείωσε πως υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και υπαινίχθηκε σαφώς πως έχουν γίνει και καταπατήσεις.
Για το άμεσο έργο της κοπής των καλαμιών ενημέρωσε πως θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Πράσινου Ταμείου, ωστόσο επισήμανε πως αυτό το μέτρο από μόνο του δεν θα λειτουργήσει, αν δεν χτυπηθεί στην ρίζα του και το πρόβλημα που δημιουργεί το φαινόμενο των επεκτάσεων του καλαμιώνα.

Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Ταγαράς είχε τονίσει πως είναι σε εξέλιξη η ολοκλήρωση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις προστατευόμενες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και η λίμνη Στυμφαλία. Από την μελέτη αυτή θα προκύψει και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του καλαμιώνα, ο οποίος αυτή την στιγμή επεκτείνεται με τρόπο που διαταράσσει την ισορροπία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της λίμνης.  

Μάλιστα σε εκείνη την σύσκεψη, ο Μάρκος Λέγγας είχε συνεισφέρει αναφέροντας πως υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα απονιτροποίησης (δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα») που είναι σε εξέλιξη και έχουν αξιοποιηθεί από αγρότες σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα.   

Μείναμε, όμως, στις μελέτες και ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν έχει προχωρήσει, με την δημοτική αρχή Σταματόπουλου να έχει δείξει πλήρη αδιαφορία στο να πιέσει την κεντρική εξουσία να τρέξει γρήγορα όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Και κάπως έτσι, για μια ακόμα φορά η λίμνη κάηκε, η οικολογική ισορροπία διαταράχτηκε και τα « συμφέροντα και οι σκοπιμότητες» κέρδισαν έναν ακόμα γύρω.

Αλλά θα γίνει μία σύσκεψη ακόμα…

Σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από τα Επτάνησα αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης.

Previous article

Σαν σήμερα, τα επεισοδιακά Θεοφάνεια του 1966

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.