MNHMEIAΕΛΛΑΔΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις κερκίδες του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας «ξανακάθισαν» 400 από τα εδώλιά του

0

Της Λένας Κισσάβου

Εν αναμονή έγκρισης διακήρυξης του διαγωνισμού παροχής υπηρεσιών για την

επεξεργασία μαρμάρων σε ηλεκτρονικό παντογράφο 240 νέων εδωλίων στις κερκίδες του Α’ Αρχαίου Θεάτρου, από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο πλήρους αποκατάστασης των κερκίδων του μνημείου.
Όπως δηλώνουν στην «Ε», η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, αρχιτέκτων μηχανικός και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης των εργασιών στο μνημείο, κ. Δημήτριος Καραγκούνης, η διακήρυξη έχει κατατεθεί εδώ και δυόμισι μήνες στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, απ’ όπου -και μετά από επικοινωνία που είχαν- έλαβαν τη δέσμευση πως θα λάβει τη σχετική έγκριση για να δρομολογηθεί ο διαγωνισμός μέσα στον Ιανουάριο.
Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός παροχής υπηρεσιών για την επεξεργασία μαρμάρων σε ηλεκτρονικό παντογράφο νέων εδωλίων, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αποτελεί μέρος ενός συνόλου αλληλένδετων διαγωνισμών, με βασικό αντικείμενο την αποκατάσταση των εδωλίων του Θεάτρου. Συγκεκριμένα αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του παζλ.
Ειδικότερα, έχουν προηγηθεί και έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί: α) προμήθειας μαρμάρου για τις ανάγκες αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας (110 κυβικά μέτρα), β) παροχής υπηρεσιών για σάρωση με laser – τρισδιάστατο λογισμικό CAD/CAMν για την αποτύπωση των εδωλίων του μνημείου και την ακριβή συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν και γ) παροχής υπηρεσιών για μεταφορές όγκων μαρμάρων – ενοικίαση γερανοφόρων οχημάτων. Αυτήν τη στιγμή έχει γίνει η προμήθεια μαρμάρου για την κατασκευή των νέων εδωλίων και απομένει η κοπή τους, στις διαστάσεις που έχουν αποτυπωθεί στο τρισδιάστατο σχέδιο σάρωσης του μνημείου.
Εξάλλου, αυτήν την περίοδο, συνεχίζεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η τοποθέτηση παλαιών εδωλίων στις κερκίδες του θεάτρου, τα οποία βρέθηκαν διάσπαρτα και ταυτοποιήθηκαν οι θέσεις τους.
Όπως δήλωσε ο κ. Καραγκούνης «πρόκειται για 400 εδώλια, που θα συμπληρώσουν έντεκα κερκίδες. Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους σε έξι κερκίδες και σήμερα προχωρά η ολοκλήρωση της έβδομης. Αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, προβλέπεται να έχουμε τελειώσει μέχρι τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, ώστε να προχωρήσει άμεσα και η τοποθέτηση των 240 νέων εδωλίων».
Ο κ. Καραγκούνης επισημαίνει πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, αφού εδώλια ζυγίζουν από μισό ως και 1,7 τόνο το καθένα, ενώ απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις για την ακρίβεια της θέσης τοποθέτησής τους.
«Ένα εδώλιο ζύγιζε 1,7 τόνο και η διαδικασία τοποθέτησής του διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες. Η μέση διάσταση των εδωλίων είναι 38 εκατοστά ύψος, 1, 20 μέτρα πλάτος και από 1 μέχρι και 2,5 μέτρα μήκος», εξηγεί ο κ. Καραγκούνης. Το σύνολο όλων των προαναφερόμενων εργασιών, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία 2014-2020» ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΗΝΗ
Παράλληλα η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι σε αναμονή της έγκρισης τροποποίησης του τεχνικού δελτίου της υφιστάμενης μελέτης, αποκατάστασης του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, που θα ενισχύσει το έργο με 3.400.000 ευρώ και αφορά εργασίες που θα γίνουν στο σκηνικό οικοδόμημα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είχε εγκρίνει τη χρηματοδότηση των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, για το έργο αποκατάστασης του σκηνικού οικοδομήματος (σκηνή – προσκήνιο) του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας και με αυτόν τον τρόπο διασφάλισε την απρόσκοπτη εξέλιξη των εργασιών που οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση του εμβληματικότερου αρχαίου μνημείου της πόλης της Λάρισας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της τροποποιητικής μελέτης, οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

πηγή: eleftheria.gr

Λιοντάρια και αρκούδες μετανάστευσαν στην Αμερική όπως οι άνθρωποι

Previous article

Χάλκινο στρατιωτικό δίπλωμα 2000 ετών ανακαλύφθηκε στην αρχαία Πέρρη της Κομμαγηνής

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in MNHMEIA