ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πώς οι Πέρσες κατατρόπωσαν τους Αιγύπτιους με όπλα τους τις γάτες

0

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την αρχαία Αίγυπτο ως μία από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες που γνώρισε ο προχριστιανικός κόσμος, οπότε πώς θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι ο σπουδαίος στρατός της θα μπορούσε να έχει ηττηθεί από μία αγέλη γατιών;

Κι όμως… Μπορεί να μη συνέβη ακριβώς έτσι αυτή η μεγάλη στρατιωτική ήττα, αλλά δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Όπως αναφέρει η World History Encyclopedia, η ιστορία μας ξεκινά γύρω στο 500 π.Χ. Εκείνα τα χρόνια, η αιγυπτιακή αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή. Μπορεί να παρέμενε ακόμα μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, αλλά σίγουρα δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ήταν κατά τη διάρκεια των ημερών της δόξας της, υπό Φαραώ όπως ο Τουταγχαμών και ο Ραμσής.

Στην πραγματικότητα, κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., η Αίγυπτος υπέστη μία σειρά από καταστροφικές ήττες απ’ τα όπλα του ασσυριακού στρατού, ωστόσο κατάφερε να τους απωθήσει ως ένα σημείο.

Βλέποντας το εξασθενημένο κράτος της Αιγύπτου, η Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών -πιο γνωστή ως Περσική Αυτοκρατορία, με κέντρο το σύγχρονο Ιράν- αποφάσισε ότι ήταν πια ο καιρός να κάνει και εκείνη την κίνηση της. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι εντάσεις μεταξύ Αιγύπτου και Περσίας έφτασαν σε οριακό σημείο όταν ο Άμασις Β’, ο ηγέτης της Αιγύπτου, αρνήθηκε να δώσει την κόρη του ως σύζυγο στον Καμβύση Β’, τον ηγέτη της Περσίας. Ο Καμβύσης, λογικά θα χτυπούσε τη Αίγυπτο έτσι κι αλλιώς, αλλά η προσβολή του Φαραώ του πρόσφερε την κατάλληλη δικαιολογία.

Όσο, λοιπόν, ο Καμβύσης συγκέντρωνε τις δυνάμεις του, ο Φαραώ πέθανε, αφήνοντας την Αίγυπτο υπό τον έλεγχο του γιου του, Ψαμμήτιχου Γ’. Παρά το γεγονός ότι ο νέος Φαραώ ήταν στρατιωτικά και πολιτικά άπειρος, έκανε ό, τι μπορούσε για να συγκεντρώσει μία σημαντική στρατιωτική δύναμη και να απωθήσει τους Πέρσες εισβολείς στην πόλη, Πηλούσιο, στον βόρειο Νείλο, το 525 π.Χ.

Πριν δούμε αν τα κατάφερε τελικά -πού μάλλον έχεις καταλάβει την απάντηση ήδη- θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή παρένθεση για να εξηγήσουμε κάτι.

One of the discovered tombs at the Saqqara archaeological site is shown, 30 kilometers (19 miles) south of Cairo, Egypt, Saturday, Oct. 3, 2020.  Egypt says archaeologists have unearthed about 60 ancient coffins in a vast necropolis south of Cairo. The Egyptian Tourism and Antiquities Minister says at least 59 sealed sarcophagi with mummies inside were found that had been buried in three wells more than 2,600 years ago.  (AP Photo/Mahmoud Khaled)
Τάφος, 30 χλμ νότια του Καΐρου.  AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΝEWS247

Κλείνει το Hilton Αθηνών για να μεταμορφωθεί σε πολυδιάστατο προορισμό

Previous article

465 νέα κρούσματα στην Κορινθία και 32.694 πανελλαδικά – 80 θάνατοι, στους 640 οι διασωληνωμένοι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.