ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελία Συλλόγων: Έκοψαν το επίδομα των 250 ευρώ σε 165.973 χαμηλοσυνταξιούχους

0

Εμπαιγμό δίχως τελειωμό καταγγέλλουν 20 σωματεία συνταξιούχων με αφορμή το επίδομα των 250 ευρώ, το οποίο υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Νοέμβριο σε 800.000 (όπως έλεγε) χαμηλοσυνταξιούχους. Οι εκπρόσωποι των 20 σωματείων που συνυπογράφουν την καταγγελία αναφέρουν ότι με τις αλχημείες με το τεκμαρτό εισόδημα, περισσότεροι από 165 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα πάρουν τα 250 ευρώ.

Μάλιστα ο εμπαιγμός συνεχίζεται, όπως υποστηρίζουν στην επιστολή τους, καθώς ο ΕΦΚΑ τους συστήνει να καταθέσουν ένσταση (μέχρι τις 20 Ιανουαρίου), αν θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί… Και μιλάμε για ανθρώπους που λαμβάνουν συντάξεις στα επίπεδα των 170 – 500 ευρώ και δεν έχουν ούτε να πληρώσουν τα φάρμακά τους, αλλά και ούτε τις απανωτές ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες δεκάδων τέτοιων περιπτώσεων, όπου εκφράζουν την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους, γι’ αυτή τη μόνιμη (πια) κοροϊδία σε βάρος τους. Είναι ντροπή εν μέσω βαρυχειμωνιάς, πανδημίας και ακρίβειας, να στερούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα και ένα ελάχιστο ποσό στήριξης, που τους είναι απαραίτητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, και τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας, ότι: ανασφάλιστος υπερήλικας με σύνταξη του ΟΠΕΚΑ 170€ τον μήνα, δεν πήρε το επίδομα των 250€!

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» του επιδόματος – φάντασμα:

 • Στις 22 Νοεμβρίου 2021, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους. Το επίδομα ήταν 250 ευρώ και θα υπήρχε προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε μέλος οικογένειας. Με δική του δήλωση,  αναφέρθηκε σε «800.000 συμπολίτες μας, που θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη». Πρόσθεσε δε, ότι το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Η εκτίμηση για το συνολικό ποσό του βοηθήματος ήταν αρχικά 210 εκατ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό όμως εγγράφηκαν 203 εκατ. ευρώ.
 • Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 το υπουργείο Εργασίας με επίσημο Δελτίο Τύπου, ενημερώνει για τις εβδομαδιαίες καταβολές. Εκεί αναφέρει ότι την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε 634.027 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.

Κύριε Μητσοτάκη, από την αρχή γνωρίζατε ότι βάζοντας το τεκμαρτό εισόδημα ως κριτήριο, οι 800.000 που ανακοινώσατε ήταν καθαρά για δημιουργία εντυπώσεων και ότι το ποσό καθώς και οι δικαιούχοι θα ήταν πολύ λιγότεροι! 

Όπως γίνεται αντιληπτό, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός «έπεσε έξω» περίπου 165.973 άτομα! Ουσιαστικά, έμειναν εκτός επιδόματος πάνω από το 20% των χαμηλοσυνταξιούχων. Όσων η ίδια η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει! Μιλάμε για απόλυτη κοροϊδία. 

Καλούμε το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να σταματήσουν «εδώ και τώρα» τον εμπαιγμό με την υποβολή ενστάσεων. Δεν είναι δυνατόν να βάζετε τους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλλουν ένσταση για να βρείτε εσείς το δήθεν λάθος σας. 

Ζητάμε «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επαναφέρει τη διάταξη που είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2019 με τον νόμο 4611 αρθ. 120 που έδινε 13η σύνταξη κάθε Μάιο σε όλους τους συνταξιούχους και τον οποίο κατήργησε επί υπουργίας Βρούτση η κυβέρνηση, παρότι η ίδια το είχε τότε ψηφίσει!! Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει και είχε δώσει 1.1δις για την 13η σύνταξη του Μαίου. Τα συγκεκριμένα χρήματα τα έκλεψαν από τους συνταξιούχους καταργώντας τη συγκεκριμένη διάταξη, προκειμένου να πουλήσουν επί της ουσίας την επικουρική σύνταξή μας, για τη δημιουργία του νέου ταμείου (οι συνταξιούχοι έχασαν για το 2020 και το 2021:   2,2δις). 

Σας γύρισε μπούμεραγκ κ. Μητσοτάκη το δήθεν κοινωνικό σας πρόσωπο και η ευαισθησία που θέλατε να δείξετε στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους! Δείξατε κοινωνική αναλγησία έναντι των αδυνάτων!

Την δήλωση υπογράφουν τα Δ.Σ. 

 1. Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων
 1. Γενική Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ                                                                               
 2. Πανελλαδική Ομοσπονδία Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν. Π.Ο.Σ.Σ.Α.Ε.Ν.
 1. Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΣΑ και θυγατρικών εταιρειών
 1. Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων πλοιάρχων εμπορικού ναυτικού
 1. Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος
               
 2. Σύλλογος Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων των Διοικητικών Δικαστηρίων
               
 3. Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Μακεδονίας – Θράκης
 1. Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ
 1. Σωματείο συνταξιούχων ΔΕΗ
 1. Περιφερειακό Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΗ Δυτικής Μακεδονίας
 1. Σύλλογος Συνταξιούχων Παρακαταθηκών και Δανείων
 1. Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Ηπείρου, Κέρκυρας, Λευκάδας
 1. Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Ν. Κυκλάδων
 1. Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ Πελ.Αιτ.Ηπειρου και Ιονίων νήσων
 1. Πανελλήνιος σύλλογος συνταξιούχων ΕΦΚΑ Καπνοβιομηχανιών και συναφών επαγγελμάτων
 1. Σύλλογος Συνταξιούχων Τελωνειακών Υπαλλήλων Μακεδονίας <<Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ>>
 1. Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τεως ΤΣΠΑΠ
 1. Πανελλήνια ένωση Συνταξιούχων Ραδιοτηλεγραφητών Π.Ε.Σ.Ρ.Ρ.Α.Ε.Ν.
 1. Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Π.Ε.Σ.Μ.Ε.Ν

Καταγγελία: Κατέβασαν 50 επιβάτες από τον Προαστιακό επειδή δεν υπήρχε… ρεύμα – Τους άφησαν να περιμένουν μία ώρα στο κρύο

Previous article

322 νέα κρούσματα η Κορινθία – 80 νεκροί και 664 διασωληνώσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.