ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν βλέπει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

0

Στα ύψη διατηρεί το πολιτικό θερμόμετρο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προβλέποντας ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προειδοποιεί με μία μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αμερικανός πρόεδρος εκτιμά ότι ο ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν σημείωσε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία την ίδια ώρα που οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μία επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Η Μόσχα πάντως δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε πιθανότητα ενός πολέμου ευρείας κλίμακας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε χθες ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει τέτοιος κίνδυνος και ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί, να πλήξει ή να εισβάλει στην Ουκρανία. Παράλληλα κάλεσε την Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τις στρατιωτικές ασκήσεις της με τη Λευκορωσία.

Ο Μπάιντεν και οι επιτελείς του έχουν ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.


Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει αξιώσει από το NATO να παράσχει εγγυήσεις ότι θα τερματίσει την επέκτασή του προς ανατολάς.

Σαν σήμερα: Παύλος Μάτεσις: «Αυτή είναι η απολογία μου»

Previous article

Γιώργος Γκιώνης στα Παραπολιτικά: “Έχει πέσει πολύ χρήμα στο Λουτράκι”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ