ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αργία και την Τετάρτη 26/1: Τι θα γίνει αύριο

0

Αργία κηρύχθηκε για την Τρίτη, όμως δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις και για την Τετάρτη, αφού οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για παγετό στην Αττική που θα φέρει σοβαρά προβλήματα και κινδύνους στις μετακινήσεις. (ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επίσημα αργία και αύριο 26/1).

Τι θα γίνει την Τετάρτη 26/1; Θα πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους ή θα κηρυχθεί ξανά γενική αργία, δεδομένου ότι τις χιονοπτώσεις θα διαδεχθεί το τσουχτερό κρύο και ο παγετός που μετατρέψει την Αττική σε… παγοδρόμιο;

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε έκτακτη ενημέρωση ανακοίνωσε τελικά ότι η αργία θα ισχύει και αύριο σε Αττική, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εξάλλου, οι μετεωρολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει και έτσι θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική για να μην σημειωθούν επικίνδυνες καταστάσεις στους παγωμένους δρόμους.

Τι θα ισχύει αν κηρυχθεί και δεύτερη γενική αργία;

Με κυβερνητική απόφαση κηρύχθηκε γενική αργία Τρίτη και Τετάρτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν τα ακόλουθα:

  • Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.
  • Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  • Επιπλέον το υπουργείο εργασία απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική Οδό

Previous article

Στυλιανίδης: Αργία και αύριο σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.