ΕΠΙΣΤΗΜΗΚΟΣΜΟΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το τηλεσκόπιο James Webb έφτασε ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη

0

Το μεγαλύτερο, πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου, το James Webb της NASA, έφτασε στον τελικό του προορισμό, ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη τη Δευτέρα, ένα μήνα αφότου ξεκίνησε το ταξίδι του σε προσπάθεια των επιστημόνων να ερευνήσουν τη γέννηση του σύμπαντος.

Κατόπιν εντολής, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτόξευσε τους προωθητές πυραύλων του για σχεδόν πέντε λεπτά προκειμένου να μπει σε τροχιά γύρω από τον ήλιο στην καθορισμένη θέση του και η NASA επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση πήγε όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι καθρέφτες στο αστεροσκοπείο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρέπει ακόμη να ευθυγραμμιστούν, οι ανιχνευτές υπερύθρων να ψυχθούν επαρκώς και τα επιστημονικά όργανα να βαθμονομηθούν πριν ξεκινήσουν οι παρατηρήσεις τον Ιούνιο.

«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστηρίων του σύμπαντος. Και ανυπομονώ να δω τις πρώτες νέες ενημερώσεις του Webb για το σύμπαν αυτό το καλοκαίρι!», αναφέρει ο ειδικός της NASA Bill Nelson σε δήλωσή του.

Το τηλεσκόπιο θα επιτρέψει στους αστρονόμους να κοιτάξουν πίσω στο χρόνο περισσότερο από ποτέ, τότε που σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό είναι μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια από τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν δημιουργήθηκε το σύμπαν. Εκτός από τις αστρικές παρατηρήσεις, το Webb θα αναζητήσει σημάδια εξωγήινης ζωής.

Βαφτισμένο προς τιμήν του Τζέιμς Γουέμπ, διοικητή της NASA τη δεκαετία του 1960, το ακριβότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα είναι μια συνεργασία της NASA με τις διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης και του Καναδά.

Όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές του είναι περίπου 100 φορές πιο ισχυρό από τον προκάτοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο βασίζεται σε πολύ μικρότερο κάτοπτρο 2,4 μέτρων.

Η εκτόξευσή του έγινε με έναν ευρωπαϊκό πύραυλο Arian 5, λίγο μετά το μεσημέρι, από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουινέας στη βορειοανατολική Νότια Αμερική.

πηγή: Euronews

Μία τεράστια πύλη στο Λονδίνο δείχνει τι συμβαίνει την ίδια ώρα στην Ανταρκτική

Previous article

Οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις εδώ και καιρό: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων στους μεσήλικες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.