ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Η κατανάλωση κρέατος ίσως δεν υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην ανθρώπινη εξέλιξη

0

Η εξέλιξη των ανθρώπινων χαρακτηριστικών στο προγονικό είδος Homo erectus πιθανότατα δε συνδέεται με τη στροφή προς την κατανάλωση κρέατος, όπως πιστεύουν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως ο μεγάλος εγκέφαλος, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον Homo erectus σχεδόν πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, μια εξελικτική μετάβαση που προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει με τη σημαντική διατροφική αλλαγή που συνεπάγεται η μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος.

Ενώ τα ευρύματα που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κρέατος αυξήθηκε σημαντικά μετά την εμφάνιση του Homo erectus, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS την Τρίτη καταλήγει στο ότι αυτή η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί από το ότι εντατοποιήθηκαν οι έρευνες για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Γενιές παλαιοανθρωπολόγων έχουν επισκεφθεί καλοδιατηρημένες τοποθεσίες σε μέρη όπως το φαράγγι του Ολντουβάι στην Τανζανία, και έχουν βρει αποδείξεις ότι οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν κρέας, γεγονός που ενισχύει αυτή την άποψη ότι υπήρξε έκρηξη της κρεατοφαγίας πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Άντριου Μπαρ από το Πανεπιστήμιο George Washington.

«Ωστόσο, όταν συνθέτεις ποσοτικά τα δεδομένα από πολυάριθμες τοποθεσίες σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική για να ελέγξεις αυτή την υπόθεση, όπως κάναμε εδώ, η θεωρία ότι “το κρέας μας έκανε ανθρώπους” αρχίζει να καταρρέει», πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δημοσιευμένα δεδομένα από εννέα μεγάλες ερευνητικές περιοχές στην ανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένων 59 τοποθεσιών που χρονολογούνται μεταξύ 2,6 και 1,2 εκατομμυρίων ετών.

Από αυτά τα δεδομένα, εντόπισαν τις πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης σαρκοφαγίας χρησιμοποιώντας διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ζωοαρχαιολογικών χώρων που διατηρούν οστά ζώων που έχουν κομμένα σημάδια από πέτρινα εργαλεία, τον συνολικό αριθμό οστών ζώων με σημάδια κοπής σε όλες τις τοποθεσίες και άλλα.

Όταν υπολόγισαν τη διακύμανση της προσπάθειας δειγματοληψίας με την πάροδο του χρόνου και κατέληξαν ότι δεν υπήρξε συνεχής αύξηση της ποσότητας των ενδείξεων σαρκοφαγίας μετά την εμφάνιση του Homo erectus.

Ενώ η ακατέργαστη αφθονία των τροποποιημένων οστών και ο αριθμός των ζωοαρχαιολογικών χώρων και των επιπέδων «αυξήθηκαν αποδεδειγμένα» μετά την εμφάνιση του H. erectus, οι επιστήμονες είπαν ότι αυτές οι αυξήσεις αντικατοπτρίστηκαν από μια συμπληρωματική αύξηση στην ένταση της δειγματοληψίας. Ενώ τα τροποποιημένα οστά και ο αριθμός των ζωοαρχαιολογικών θέσεων και επιπέδων αυξήθηκε μετά την εμφάνιση του H. erectus, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με την αύξηση της δειγματοληψίας. 

Πάντως, οι επιστήμονες καλούν σε περισσότερες μελέτες για να βρουν εναλλακτικές εξηγήσεις για το γιατί εμφανίστηκαν ορισμένα ανατομικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τους σύγχρονους ανθρώπους.

πηγή: Independent

5 πολύχρωμα θαύματα του πλανήτη που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής

Previous article

Δόμνα Βισβίζη: Μια άγνωστη και υποτιμημένη ηρωίδα της Επανάστασης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.