ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Φυσικό αέριο: Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την Ευρώπη, αν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες

0

Τυχόν επίθεση που θα διατάξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία θα προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, μεσούντος του χειμώνος και με τις τιμές της ενέργειας να βρίσκονται στα ύψη.

Eξ ου και οι προσπάθειες αναζήτησης από την ΕΕ εναλλακτικών πηγών ή αυξημένων προμηθειών φυσικού αερίου με τη συνδρομή των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζήτησε προ ημερών με τον εμίρη του Κατάρ το ενδεχόμενο προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου. Την Παρασκευή η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα βρεθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με αίτημα την αύξηση της ροής, ενώ στις 7 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Ενέργειας ΗΠΑ-ΕΕ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Politico παρουσιάζει υπό μορφήν ερωταποκρίσεων τις πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου σε συνάρτηση με τις κινήσεις της Ρωσίας.

Θα κλείσει ο Πούτιν τις στρόφιγγες;
Μια πλήρης διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη -μολονότι η Ρωσία έστελνε σχετικά σήματα, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ- εξακολουθεί να θεωρείται απίθανη, καθώς η Μόσχα «βγάζει πολλά λεφτά απ’ αυτό», όπως επισημαίνει ο Μάικ Φούλγουντ, ερευνητής του Ινστιτούτου Ενεργειακών Σπουδών της Οξφόρδης.

«Ακόμη κι αν η Ρωσία άντεχε για κάποιο διάστημα τις απώλειες [από τα εισοδήματα], μια τέτοια κίνηση θα έπληττε τη φήμη της ως αξιόπιστου εταίρου», συμπληρώνει.

Ωστόσο, η εντεινόμενη προθυμία της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις στον Nord Stream 2 ή να αποσυνδέσει τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντίποινα από τη Ρωσία, με την Gazprom να υποστηρίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση ότι δεν θα μπορεί να προμηθεύει φυσικό αέριο, γιατί δεν θα μπορεί να πληρωθεί γι’ αυτό.

Συμφέρει τον Πούτιν να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου;
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πρέπει να εκπληρώνονται και δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι καταστρατηγεί τα συμφωνημένα, καθώς εκκρεμεί η πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2 από τις αρμόδιες γερμανικές και κοινοτικές αρχές αργότερα φέτος.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Σε περίπτωση, πάντως, που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες τον Φεβρουάριο, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ μπορεί να φθάσουν μέχρι και τον Απρίλιο, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενέργειας της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Αν όμως ο χειμώνας είναι δριμύτερος τότε τα αποθέματα μπορεί να εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου και τα κράτη-μέλη μπορεί να κερδίσουν λίγο χρόνο αν αντί για φυσικό αέριο χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο και λιγνίτη. Πιο δραστικές επιλογές θα ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και της θέρμανσης σε κρατικές υπηρεσίες, όσο οι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς τηλεργασίας.

Πέραν τούτων, ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που έχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στις δεξαμενές τους, θα δέχονταν να τις μοιραστούν με γειτονικά τους κράτη.

Στα πέναλτι ο Τενεάτης απέκλεισε τον ΑΟΛ

Previous article

Monica Vitti: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η μούσα του Αντονιόνι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.