Υπάρχουν αρκετά μέρη στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέρη, τα οποία δημιουργήθηκαν από κάποιο φυσικό φαινόμενο, καθώς και άλλα, στα οποία έβαλε τα χέρι του ο άνθρωπος. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ένα χωριό-φάντασμα στην ορεινή Φωκίδα.
Ο λόγος για το Κάλλιο, ένα χωριό που μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970 βρισκόταν στη θέση, που βρίσκεται σήμερα η τεχνητή λίμνη Μόρνου. Όταν οι ανάγκες υδροδότησης της Αττικής αυξήθηκαν και κατασκευάστηκε το φράγμα του Μόρνου, οι κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να ξαναφτιάξουν το χωριό σε άλλο ψηλότερο σημείο.
Το 1981 το έργο ολοκληρώθηκε και η λίμνη γέμισε με τρεχούμενο νερό από τον ποταμό Μόρνο και τον Ευήνο, με αποτέλεσμα το Κάλλιο να βυθιστεί. Ωστόσο, κάθε φορά που η στάθμη του νερού κατεβαίνει, αποκαλύπτονται τα σπίτι που είχαν κάποτε εγκαταλείψει οι κάτοικοι.
Μάλιστα, οι πετρόχτιστες κατοικίες που βρίσκονται βυθισμένες κάτω από τη θάλασσα, πολλές φορές φιλοξενούν στους τοίχους τους πλάσματα του νερού. Το Κάλλιο εμφανίζεται στην επιφάνεια και «χώνεται» στο βυθό, δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό, βγαλμένο από κάποια ταινία.
Όπως είναι λογικό, το χωριό-φάντασμα αποτελεί το κορυφαίο αξιοθέατο της διαδρομής γύρω από τη λίμνη Μόρνου, με πολλούς ταξιδιώτες να σταματούν για μερικές φωτογραφίες. Σε μικρή απόσταση από το Κάλλιο βρίσκεται και η αρχαία Καλλίπολη.
Comments