ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Αυτό είναι το πολεοδομικό σχέδιο για το 6ο ΣΠ – Που θα γίνουν κατοικίες, τι (και για τι) παίρνει ο δήμος – Γιατί ξεχνάμε το διοικητήριο

0

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την Κόρινθο, ένα θέμα που σχετίζεται ευθέως με την ανάπτυξη της πόλης και την απασχολεί τα τελευταία 15 χρόνια έρχεται αύριο προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Πρόκειται φυσικά για την πολεοδόμηση του στρατοπέδου Καλογερογιάννη, το γνωστό 6ο Σύνταγμα Πεζικού, για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει από την ημέρα που έκλεισε το 2011, με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Μπεγλίτη. Έντεκα χρόνια η Κόρινθος δεν έχει καταφέρει ακόμα να το εντάξει μέσα στον οικιστικό της ιστό, κάτι που φαίνεται ότι πάει να γίνει από την σημερινή δημοτική αρχή.

Είχε προηγηθεί η έγκριση της Συνολικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία επιτρέπει στον δήμο να διεκδικήσει επίσημα το τμήμα (50%) του στρατοπέδου στην Κόρινθο για να αξιοποιηθεί από τον δήμο.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθεί η μελέτη πολεοδόμησης που συνέταξε το γραφείο με το οποίο συμβλήθηκε ο δήμος Κορινθίων.

Σύμφωνα με την μελέτη η έκταση των 294 στρεμμάτων θα χωριστεί σε 35 οικοδομικά τετράγωνα τα οποία θα έχουν διάφορες χρήσεις, με τον δήμο να παίρνει στην κυριότητά του το 49,54% της έκτασης (περίπου 147 στρέμματα) τα οποία θα γίνουν κοινωφελείς και κοινόχρηστοι χώροι.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι χώροι που περιέρχονται στον δήμο αφορούν δρόμους, πεζοδρόμους, εκτάσεις με πράσινο, ένας μεγάλος χώρος (Βορειοδυτικά του στρατοπέδου, με γαλάζιο χρώμα) που προορίζεται για Αθλητικό, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο και ένας χώρος που προορίζεται για Διοικητικές Λειτουργίες του δήμου Κορινθίων (επίσης με γαλάζιο χρώμα, στην δυτική πλευρά).

Αντίθετα στα 21 από τα 35 οικοδομικά τετράγωνα θα μπορούν να οικοδομηθούν ακίνητα (Γενικές Κατοικίες, με καφε-κίτρινο χρώμα) και είναι εκτάσεις που παραμένουν στο υπουργείο Άμυνας. Το ενδιαφέρον είναι πως στην συγκεκριμένη πολεοδόμηση προβλέπεται από τους όρους δόμησης ότι θα επιτρέπονται κτίσματα σε ύψος 12 μέτρα!

Αυτό που δεν φαίνεται να προβλέπεται στο πολεοδομικό σχέδιο είναι χώρος για την δημιουργία του περιλάλητου Διοικητηρίου, κάτι που σημαίνει πως τελικά το Διοικητήριο θα γίνει στην Ποσειδωνία…

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Πρωτοπαππας σε σχόλιό του στα social media εκφράζει τις αντιρρήσεις του για την επιχειρούμενη πολεοδόμηση αναφέροντας πως “για άλλη μια φορά έχουμε μία και μοναδική πρόταση που στερείται δυστυχώς καινοτομίας και φαντασίας και δεν είναι στην κατεύθυνση της αμοιβαίας ωφέλειας. Διαπιστώνουμε ότι:

  1. Δεν έγινε πρόσκληση για ανοιχτή διαβούλευση στον σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, καθώς και άλλων συλλόγων της πόλης μας.
  2. Το ρυμοτομικό σχέδιο που προτείνεται καταργεί στην πράξη το Ιπποδάμειο σύστημα που έχει εφαρμοστεί στο κέντρο της Κορίνθου.
  3. Δεν αποτελεί μία καινοτόμο πρόταση όπως αντίστοιχα εφαρμόζουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, δηλαδή για παράδειγμα, υποχρεωτικά πράσινα δώματα ,χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, μείωση του ύψους των κτηρίων, αύξηση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης στα κτήρια κ.λ.π!
  4. Οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης είναι ελλιπείς και δεν υπάρχει έστω μία μικρή πλατεία, πόσο μάλλον ένα πάρκο πρασίνου που έχει ανάγκη η πόλη μας.
  5. Δεν προβλέπεται δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε σχέση και με την μελέτη του Σ.Β.Α.Κ. Δεν προβλέπονται χώροι για την διευκόλυνση της αστικής συγκοινωνίας, με δεδομένο την συγκέντρωση των υπηρεσιών, διοικητηρίων κ.λ.π. , πιθανή διαμόρφωση κόμβων σε σχέση τόσο με την Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, όσο και με την επαρχιακή οδό Κορίνθου- Εξαμιλίων. Παράδειγμα: Ενας δρόμος παράλληλος στην οδό Εξαμιλίων προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας με σηματοδότηση. Η διέξοδος προς την οδό Αγίας Άννης είναι μόνο μία. Γιατί; Η διαπλάτυνση της οδού είναι αναγκαίο να γίνει.
  6. Δε μπορεί περιμετρικά του στρατοπέδου, οικισμός Βοσέικα, Αγία Άννα, Άγιος Γεώργιος κ.λ.π. να έχουμε διώροφα κτήρια (7,50 μ.) και να βάζουμε όρους δόμησης για (12,0 μ.) μέτρα ύψος! Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;
  7. Τα 140 στρέμματα που περνούν στην ιδιοκτησία του Δήμου μας είναι μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους και το πράσινο (μεικτά)! Επομένως η μεγαλύτερη έκταση θα ανήκει στο Υ. Ε. Άμυνας.
  8. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Το σχέδιο πρέπει να μελετηθεί προς την κατεύθυνση της αμοιβαίας ωφέλειας, με διαβούλευση όλων των ενδιαφερομένων μερών και όχι με διαδικασίες επίσπευσης (fast track)…“.

Ο «αυτοκράτορας» του Ισθμού που λιώνει στο πέρασμα των χρόνων [βίντεο]

Previous article

188 νέα κρούσματα η Κορινθία – 72 νεκροί, 499 διασωληνομένοι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.