ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Ακυρώνονται πτήσεις για Ουκρανία ενώ το Κίεβο υπόσχεται ανοιχτό εναέριο χώρο

0

Αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την ακύρωση ή την εκτροπή πτήσεων προς την Ουκρανία εν μέσω εντεινόμενων προειδοποιήσεων της Δύσης ότι επίκειται ρωσική εισβολή, και παρά τις διπλωματικές συνομιλίες κορυφής μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, χθες, Σάββατο.

Οι ολλανδικές αερογραμμές KLM, μέρος του ομίλου Air France KLM, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι σταματούν άμεσα και μέχρι νεωτέρας, οι πτήσεις προς την Ουκρανία.

Η Ολλανδία έχει κάθε λόγο να είναι προληπτική, μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Ιούλιο 2014 -που εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ- από πύραυλο ρωσικής κατασκευής σε έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. Στη συντριβή του αεροσκάφους 777 της πτήσης MH17, σκοτώθηκαν οι και οι 298 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων 198 Ολλανδών πολιτών.

Η ουκρανική τσάρτερ SkyUp ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η πτήση της από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας προς το Κίεβο εκτράπηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, αφού ο Ιρλανδός εκμισθωτής του αεροσκάφους είπε ότι απαγορεύει τις πτήσεις στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Την ίδια ώρα, η γερμανική Lufthansa γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις της.

Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα, Κυριακή, να διατηρήσει ανοιχτό τον εναέριο χώρο της, παρά την απειλή εισβολής από τη Ρωσία.

«Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία παραμένει ανοικτός, το κράτος εργάζεται για την πρόληψη των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε το υπουργείο Υποδομών σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της.

«Το σημαντικό είναι ότι η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι ανοησίες. Και, κατά την άποψή μου, είναι κάτι που θα έμοιαζε σε ενός είδους μερικό αποκλεισμό», είπε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου.

«Εάν συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν να αναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα πτήσεων τους, αυτό δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με τις αποφάσεις ή τις πολιτικές του κράτους μας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας και καμία απόφαση δεν λήφθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, έπειτα από μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή αξιωματούχων της προεδρίας, αεροδρομίων και ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως αυτήν τη στιγμή 29 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από 34 χώρες.

πηγή: cnn

Ισραηλινοί «θόλοι» θα προστατεύουν την Ελλάδα από τουρκικά UAV και πυραύλους

Previous article

Spomeniks: Τα «εξωγήινα» μνημεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας διηγούνται μια αιματηρή ιστορία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.