NewsΠεριφερεια

Σιδηρόδρομος: Ζωντανεύουν οι γραμμές προς Πύργο-Ναύπλιο – Που θα επεκταθεί ο Οδοντωτός

0

Ως ο επόμενος μεγάλος στόχος του σιδηρόδρομου μπορεί να χαρακτηριστεί η επαναλειτουργία των γραμμών μέχρι τον Πύργο, το Ναύπλιο, την Πάτρα. Το τρένο θα μπορέσει να ξαναζωντανέψει εκεί που πρωτοξεκίνησε καθώς οι γραμμές της Πελοποννήσου είναι οι αρχαιότερες σε όλη τη χώρα.

Πρώτο έργο είναι η ενεργοποίηση της γραμμής από την Κάτω Αχαγιά μέχρι τον Πύργο ως επέκταση του Προαστιακού Πάτρας. Στον ΟΣΕ έχει τεθεί το θέμα επί τάπητος και το πλάνο θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα.

Το πλάνο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επαναλειτουργία της υφιστάμενης μετρικής γραμμής μήκους 78 χιλιομέτρων. Όπως αναφέρει στο ypodomes.com o Θανάσης Κοτταράς, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ το κόστος εκτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα όπως επισημαίνει, στα προς εκτέλεση έργα περιλαμβάνεται και η πρώτη φάση κανονικοποίησης της γραμμής. Δηλαδή πέρα από τα έργα ανακαίνισης της μετρικής γραμμής θα γίνουν και έργα διαπλάτυνσης της υποδομής και όποια άλλα τεχνικά έργα χρειαστούν.

Αυτό σημαίνει πως μόλις το δίκτυο “κουμπώσει” στο νέο λιμάνι της Πάτρας (προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας), θα μπορέσουν να εκτελεστούν τα έργα Β`φάσης και να κανονικοποιηθεί η γραμμή μέχρι τον Πύργο. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ εξετάζει και την αγορά τρένων υδρογόνου, τότε θα μπορούσαμε μελλοντικά να δούμε τα υπερσύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον τρένα να σφυρίζουν στην Ηλεία.

Στόχος ο διαγωνισμός μέσα στην Άνοιξη

Στα πιο άμεσα πλάνα όμως, στόχος του ΟΣΕ όπως υπογραμμίζει ο κ.Κοτταράς, είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες κόστους-οφέλους και να εξευρεθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να βρεθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει την Άνοιξη και να συμβασιοποιηθεί εντός του 2022. Τα έργα εκτιμάται ότι θα έχουν διάρκεια περίπου δύο έτη.

Η επαναλειτουργία της γραμμής Κάτω Αχαγιά-Πύργος θα σημάνει την επανασύνδεση της πρωτεύουσας της Ηλείας αλλά και της Αρχαίας Ολυμπίας με την Πάτρα και το υπόλοιπο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι σταθμοί που προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν μετά την Κάτω Αχαγιά είναι οι: Σαγέικα, Λάππα, Βάρδα, Κουρτέσι, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Καβάσιλα, Γαστούνη, Αμαλιάδα, Προφήτη Ηλία, Σκουροχώρι και τερματικός ο σταθμός του Πύργου.

Όπως σημειώνει ο κ.Κοτταράς “ο ΟΣΕ προχωρά στην υλοποίηση έργων που έχουν ως στόχο να ζωντανέψει και πάλι το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Πελοπόννησο. Μέσα στο 2022 θα τρέξουμε τρεις διαγωνισμούς που είναι σημαντικοί για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής  και την βελτίωση της συνδεσιμότητας τους.  Σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε με τις υπόλοιπες ανενεργές γραμμές στην Πελοπόννησο”.

Κινητικότητα για το δίκτυο της Πελοποννήσου

Παράλληλα, αυτή την εποχή τρέχουν τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί από την ΕΡΓΟΣΕ. Οι δύο αφορούν στην ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο και την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της νέας διπλής γραμμής από το Αίγιο μέχρι το Ρίο. Τα έργα αυτά σταδιακά εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν μέχρι το 2026 επαναφέροντας το τρένο στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Πριν δύο εβδομάδας ξεκίνησε και το έργο Ρίο-Λιμένας Πάτρας που θα συνδέσει οριστικά και την πόλη και το λιμάνι με το εθνικό δίκτυο. Οι τρεις διαγωνισμοί έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας.

Επαναλειτουργία της γραμμής προς Ναύπλιο

Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η σταδιακή επαναλειτουργία γραμμών του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που προετοιμάζεται για την επόμενη εβδομάδα συνάντηση του Σπύρου Πατέρα, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, με τον Παναγιώτη Νίκα, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Σε αυτή τη συνάντηση θα έχουμε ως βασικό θέμα την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος-Ναύπλιο και μελλοντικά ως Τρίπολη.

Όπως υπογραμμίζει ο κ.Κοτταράς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη βγάλει την πρόσκληση για τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη δημοπράτηση του έργου μέσα στην Άνοιξη.  Το έργο αυτό αποτελεί βασικό αίτημα των φορέων της περιοχής τα τελευταία χρόνια και η πρόκληση σε αυτή την περίπτωση είναι να ολοκληρωθεί το έργο το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2024.

Αφορά την σε πρώτη φάση ενεργοποίηση της μετρικής γραμμής μήκους 68 χιλιομέτρων από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο. Η μετρική γραμμή θα ξεκινά από τον σταθμό Κορίνθου, θα υπάρχουν στάσεις στο Χιλιομόδι, τις Μηκύνες και το Άργος και θα τερματίζει στο σταθμό του Ναυπλίου. Σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται η ενεργοποίηση της γραμμής μέχρι την Τρίπολη.

Ο Οδοντωτός επεκτείνεται

Ακόμα ένα έργο που αφορά την Πελοπόννησο και τρέχει ο ΟΣΕ, είναι η επέκταση του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου από τα Καλάβρυτα μέχρι την Αγία Λαύρα. Είναι η πρώτη επέκταση τουριστικής σιδηροδρομικής γραμμής στη χώρα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια και αφορά σε μία από τις πλέον ιστορικές διαδρομές.

Η επέκταση που σχεδιάζεται έχει μήκος 5 χιλιόμετρα και θα συνδέσει τα Καλάβρυτα με την ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ.Κοτταράς, αρχικά η επέκταση είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά η πανδημία φρέναρε το σχέδιο αυτό.

Σήμερα πάντως ο ΟΣΕ ετοιμάζει την ΜΠΕ για να την καταθέσει προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Όταν πάρει το πράσινο φως θα πρέπει να τρέξει ο διαγωνισμός. Λόγω του ότι η επέκταση αυτή βρίσκεται σε περιβάλλον χαρακτηρισμένο ως Natura, χρειάστηκε ΦΕΚ το οποίο εκδόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου και το οποίο χαρακτηρίζει το έργο ως εθνικής σημασίας. Για την υλοποίηση του έργου θα χρειαστούν και απαλλοτριώσεις. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ.

«Τσακώνικα»: Η αρχαία διάλεκτος διδάσκεται στην… Αγία Πετρούπολη

Previous article

Τι μας δείχνουν τα σημειωματάρια των μαθητών της Αρχαίας Αιγύπτου;

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in News