ΕΠΙΣΤΗΜΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από λαμπερά νέφη γύρω από αστέρι που εξερράγη αποτύπωσε νέα αποστολή της NASA

0

Τα όσα συναρπαστικά συμβαίνουν στο σύμπαν αποτυπώνονται στις μαγικές εικόνες που τράβηξε το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ της NASA

Μόλις δύο μήνες μετά την εκτόξευσή του στο διάστημα, το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, με την ονομασία IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer), μοιράστηκε με την ανθρωπότητα τις πρώτες του εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Οι εικόνες προσφέρουν μια άποψη στην Κασσιόπη Α, το διάσημο απομεινάρι μιας supernova ή αλλιώς αστεριού που εξερράγη. Γύρω από τα υπολείμματα του άστρου φαίνονται λαμπερά μωβ σύννεφα αερίου. Αυτά τα σύννεφα δημιουργήθηκαν όταν τα ωστικά κύματα από την έκρηξη προκάλεσαν απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, επιταχύνοντας σωματίδια υψηλής ενέργειας που ονομάζονται κοσμικές ακτίνες.

«Η εικόνα του IXPE από την Κασσιόπη Α είναι εξαιρετική και ανυπομονούμε να αναλύσουμε τα δεδομένα για να μάθουμε ακόμη περισσότερα για αυτό το κατάλοιπο supernova», δήλωσε ο Πάολο Σοφίτα κύριος υπεύθυνος ερευνητής για το IXPE στο Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής στη Ρώμη.

Το IXPE αποτελεί μια κοινή αποστολή της NASA με την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία, και μεταφέρει τρία τηλεσκόπια. Αν και η Κασσιόπη Α έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν χρησιμοποιώντας άλλα τηλεσκόπια, το IXPE έχει σχεδιαστεί για να αποτυπώνει εκτός των άλλων supernova, μαύρες τρύπες και αστέρια νετρονίων.

πηγή: CNN

Bέλγιο: Εγκλωβισμένοι σε ύψος 32 μ. σε τρενάκι θεματικού πάρκου βρίσκονται επτά άνθρωποι [Βίντεο]

Previous article

Ευχάριστα νέα για το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.