Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε και η παγκόσμια ανησυχία για την ειρήνη είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη ωστόσο είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η εξέλιξη αυτή με δεδομένο πως η Ουκρανία δεν είναι αυτό που λέμε “όποια κι όποια”. Από την άλλη μεριά, όμως, σε γεωπολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν και τα εθνικά μας θέματα. Να δούμε και τα δύο.
Καταρχάς για την Ουκρανία, ας δούμε μερικά στοιχεία. Αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες σε φυσικά αποθέματα χώρες του κόσμου. Συνακόλουθα η αγροτική και η βιομηχανική της παραγωγή σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Αν προσθέσει κανείς και την γεωγραφική της θέση -που την καθιστά κρίσιμο κόμβο της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία- καταλαβαίνει κανείς πως μιλάμε για μια χώρα η ανεξαρτησία της οποίας είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των αναπτυγμένων χωρών ειδικά της Ευρώπης.
Μιλάμε βέβαια, για την 2η σε έκταση χώρα της Ευρώπης (πίσω μόνο από την Ρωσία) και την 6η σε πληθυσμό.
Φυσικά αποθέματα
-1η χώρα στην Ευρώπη σε αποδεδειγμένα αναλήψιμα αποθέματα ορυκτού ουρανίου.
-2η στην Ευρώπη και 10η στον κόσμο σε αποθέματα τιτανίου.
-3η στην Ευρώπη, 13η στον κόσμο σε αποθέματα shale gas (22 τρις κυβικά μέτρα)
-2η στον κόσμο σε αποθέματα ορυκτών μαγγανίου (2,3 δις τόνοι, 12% των παγκόσμιων αποθεμάτων).
-2η στον κόσμο σε αποθέματα ορυκτών σιδήρου (30 δις τόνοι).
-2η στον κόσμο σε κοιτάσματα υδραργύρου.
-4η στον κόσμο σε συνολική αξία φυσικών πόρων
-7η στον κόσμο σε αποθέματα γαιανθράκων (34 δις τόνοι)
Αγροτική παραγωγή
– 1η στην Ευρώπη σε επιφάνεια αρόσιμης γης- 3η στον κόσμο σε επιφάνεια μαύρου χώματος (25% της συνολικής παγκόσμιας επιφάνειας)
– 1η στον κόσμο σε εξαγωγές ηλιέλαιου
– 2η στον κόσμο σε παραγωγή κριθαριού
– 3η στον κόσμο σε παραγωγή καλαμποκιού, 4η εξαγωγός χώρα παγκοσμίως
– 4η παγκοσμίως σε παραγωγή πατάτας
– 4η παγκοσμίως στην παραγωγή σίκαλης
– 8η παγκοσμίως στην εξαγωγή σίτου
– 9η παγκοσμίως στην παραγωγή αυγών
-16η παγκοσμίως στην εξαγωγή τυριών
Αυτοτελώς η παραγωγή της Ουκρανίας θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Βιομηχανική παραγωγή
– 1η στην Ευρώπη σε παραγωγή αμμωνίας
– 2η στην Ευρώπη και 4η στον κόσμο σε σύστημα διανομής αγωγών φυσικού αερίου (δυναμικότητας 142 δις κυβικά μέτρα μεταφοράς στην Ευρώπη)
– 3η στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο σε δυναμικότητα πυρηνικών εργοστασίων
– 3η στην Ευρώπη και 11η στον κόσμο σε σιδηροδρομικό δίκτυο (21.700 χιλιόμετρα).
– 3η παγκοσμίως σε εξαγωγές χάλυβα
– 4η σε εξαγωγές τουρμπινών για πυρηνικά εργοστάσια
– 4η παγκοσμίως σε παραγωγή πυραύλων
– 4η στον κόσμο σε εξαγωγές αργίλου
– 4η στις εξαγωγές τιτανίου
– 8η στις εξαγωγές ορυκτών και συμπυκνωμάτων
– 9η στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων
-10η στην παραγωγή χάλυβα (32,4 εκατομμύρια τόνοι)
(Πηγή: από άρθρο του Timothy Gill, πρώην στελέχους της Αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας)
Τα παραπάνω αποτελούν επαρκή λόγο για να καταλάβουμε την αξία και την σημασία της Ουκρανίας για την παγκόσμια διατροφική, ενεργειακή και βιομηχανική ισορροπία.
Γιατί μπορεί να επηρεάσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία την Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος, πέρα από τα οικονομικά, λόγος που καθιστά τις εξελίξεις στην χώρα αυτή σπουδαίες.
Όπως είναι γνωστό οι τελευταίες εχθροπραξίες ξεκίνησαν όταν ο Πούτιν θέλησε να υποστηρίξει τις αποσχιστικές τάσεις δύο περιφερειών της Ουκρανίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Το 2014 στις περιοχές αυτές έγιναν «δημοψηφίσματα» για την απόσχιση από την Ουκρανία και μετά το αποτέλεσμά τους ανακηρύχθηκαν σε «λαϊκές δημοκρατίες», με ρωσική ηγεσία. Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν κατάφερε να καταπνίξει την εξέγερση. Το καλοκαίρι του 2014 οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τα εδάφη αυτά, αλλά τα πράγματα άλλαξαν τον Αύγουστο, όταν ο ρωσικός στρατός παρενέβη στην Ουκρανία, κάτι που ωστόσο αρνείται μέχρι σήμερα η Μόσχα.

Η επέμβαση της Ρωσίας σήμερα δημιουργεί ορισμένα τετελεσμένα για το Διεθνές Δίκαιο. Και μπορεί η ανεξαρτησία των κρατών αυτών να μην έχει γίνει αποδεκτή από την Διεθνή Κοινότητα, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως έχουμε ένα γεγονός. Απόσχιση περιφερειών από ένα ενιαίο κράτος και ουσιαστικήη προσάρτησή του σ εένα άλλο.
Πάμε να τα κάνουμε τώρα όλα αυτά προβολή στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μία ελληνική περιφέρεια, η οποία κατά καιρούς έχει μπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο μάτι διεκδίκησης από μία γειτονική χώρα. Μιλάμε φυσικά για την Θράκη και την Τουρκία.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία 20 σχεδόν χρόνια, με διάφορους τρόπους, ο Ερντογάν επιχειρεί να ενσωματώσει στην Τουρκία την ελληνική Θράκη. Όλα αυτά τα χρόνια η Άγκυρα δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα σε σχέση µε τους μουσουλµάνους που ζουν στην Ελλάδα. Tα σχέδιά της, που βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και δεκαετίες, έχουν σαν στόχο και σκοπό να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης στη Θράκη μας.

Αυτό αφενός λαμβάνει χώρα με την προπαγάνδα που ασκεί το προξενείο της Άγκυρας, καθώς καταπιέζει τον μουσουλμανικό πληθυσμό και αφετέρου η Τουρκία μέσω των μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης που στέλνει στην χώρα μας, μέσω της διόδου του Έβρου, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πολυπληθές φανατικό κράμα μουσουλμάνων στην περιοχή.
Θυμόμαστε, άλλωστε, την επίσκεψή του εκεί πριν απο μερικά χρόνια όταν επιχείρησε να πλασαριστεί ως ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης. Ενώ κατά καιρούς ο “φιλοερντογανικός” Τύπος προτρέπει την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη να δημιουργήσει δική της κυβέρνηση, να γίνει δηλαδή η Θράκη αυτόνομη ή και ανεξάρτητη.

Είναι, λοιπόν, πιθανό η Τουρκία (με αφορμή ανάλογες αποσχιστικές τάσεις και “δημοψηφίσματα” της μουσουλμανικής μειονότητας) να επιχειρήσει να μεταφέρει το παράδειγμα του Πούτιν στην Θράκη, δημιουργώντας έτσι τετελεσμένα αντίστοιχα με αυτά του Ντόνετσκ και του Λούχανσκ και την αναπόφευκτη αντίδραση της Ελλάδας.
Που ασφαλώς θα σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: Πόλεμος!
Comments