ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμη η Ευρώπη να πατήσει το «κουμπί» του Swift;

0

Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με το χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift να έχει μπει για τα καλά στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Δύση ως μέρος των κυρώσεων που εξετάζονται ενάντια στη Μόσχα. 

Πρόκειται για το σύστημα που δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων ανά τον κόσμο που αν ενεργοποιηθεί θα έχει άμεσες συνέπειες (π.χ. στην παροχή φυσικού αερίου).

Αυτές οι διατραπεζικές συναλλαγές έχουν μπει στο στόχαστρο της Δύσης, με αναλυτές να περιγράφουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας ως «πυρηνικό όπλο» των κυρώσεων, όμως οι συζητήσεις είναι δύσκολες, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσμενείς και για άλλες οικονομίες.

Ορισμένες από αυτές, όπως η Γερμανία, είναι περισσότερο εκτεθειμένες και ενδέχεται να σημειώσουν σημαντικές απώλειες, ενώ στις μέχρι τώρα συζητήσεις αρνήσεις είχαν προβάλει και κράτη όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Κύπρος.

Τις τελευταίες ώρες οι ενστάσεις μοιάζουν να κάμπτονται με τη Γερμανία να εμφανίζεται να εργάζεται για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα.

Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί», χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Να θυμίσουμε πως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να είναι ο τελευταίος ηγέτης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή μηχανισμό πληρωμών. 

Όσο περνούν οι μέρες περισσότερες χώρες της ΕΕ –συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας – δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν την απαγόρευση της χρήσης του παγκόσμιου δικτύου πληρωμών σε μια προσπάθεια να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Κύπρος και η Ουγγαρία δήλωσαν επίσης ότι θα υποστηρίξουν ένα τέτοιο μέτρο.

πηγή: efsyn

Ομιλία και συζήτηση για την έμφυλη βία

Previous article

Τουρισμός στην Κορινθία: Συζήτηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη με φορείς του κλάδου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.