ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κι όμως! Η Κόρινθος θα απεξαρτήσει την Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο

0

Αργά, αλλά σταθερά η Ελλάδα μειώνει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο, που λαμβάνει από τη Ρωσία. Και σε αυτό τον τομέα σημαίνοντα ρόλο μπορεί να παίξει η Κορινθία!

Οπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, τον περασμένο μήνα η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο στηρίχθηκε κατά 47% σε εισαγωγές υγροποιημένoυ φυσικού αερίου (LNG), κατά 20% στον αγωγό ΤΑΠ και κατά 33% στο αέριο από τη Ρωσία που εισέρχεται στη χώρα μας κυρίως από τον αγωγό του Σιδηρόκαστρου. Είναι ενδεικτικό, ότι οι εισαγωγές αερίου από τη ρωσική Gazprom το 2021 αντιπροσώπευαν το 45% του συνόλου.

Σήμερα έχουμε τέσσερις σταθμούς εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Οι τρεις αφορούν αγωγούς (Σιδηρόκαστρο, TAP και Κήποι Εβρου) και ο τέταρτος τον τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα. Στη Ρεβυθούσα το υγροποιημένο αέριο φτάνει με ειδικά διαμορφωμένα καράβια. Εκεί αεριοποιείται και εισέρχεται στο σύστημα.

Μέχρι το τέλος του 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πλωτός τερματικός σταθμός LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Το FSRU της Αλεξανδρούπολης είναι Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) προϋπολογισμού 363,7 εκατ ευρώ και απέχει 17 χλμ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG. H πλωτή μονάδα που ουσιαστικά ένα ειδικά διαμορφωμένο πλοίο, κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Σιγκαπούρης.

Επίσης μια ακόμη πύλη εισόδου φυσικού αερίου θα αποτελέσει και ο πλωτός τερματικός σταθμός FSRU που προωθεί η Motor Oil στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στους Αγ. Θεοδώρους Κορίνθου. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Η Διώρυγα Gas, όπως είναι η επωνυμία της εταιρείας που αναπτύσσει τον σταθμό έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2021-2030) και θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου μέσω χερσαίου αγωγού. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 Mwhs/ημέρα. Στόχος της Motor Oil είναι ο σταθμός να τεθεί σε λειτουργία το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Οι νέες αυτές υποδομές θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και στην προμήθεια από εναλλακτικές πηγές. Επιπλέον, το LNG μέσω του διεθνών διασυνδέσεων θα διοχετεύεται στις γειτονικές αγορές, ανακόπτοντας έτσι και την εξάρτησή τους από την Τουρκία, αφού το ρωσικό αέριο που φτάνει σε εμάς και στους γείτονες περνάει από τον αγωγό Turkstream.

BBC: Πόσα πυρηνικά όπλα έχει η Ρωσία -Πόσο πιθανό είναι να πατήσει το κουμπί

Previous article

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τον ουκρανικό λαό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.