ΚΑΙΡΟΣ

Μην σας ξεγελά ο ήλιος: έρχεται ο “Ωμέγα Εμποδιστής” να μας θυμίσει την… “Ελπίδα”

0

Την παροιμία που τον θέλει …γδάρτη και παλουκοκάφτη επιβεβαιώνει ο Μάρτης, καθώς ένας ήλιος …με δόντια λάμπει από το πρωί, αφού το κρύο είναι τσουχτερό. Ωστόσο και αυτός ο ήλιος αναμένεται να μας εγκαταλείψει, καθώς από το μεσημέρι και μετά τα σύννεφα θα πυκνώσουν και θα ξεκινήσουν βροχές και καταιγίδες στα παράλια και χιόνια στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα περισσότερο.

Αυτό το σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί όλη την εβδομάδα με συνεχείς εναλλαγές από ήλιο σε βροχή και συννεφιά, ωστόσο, το κρύο θα παραμείνει έντονο.

Με τον χειμώνα να δείχνει για άλλη μια φορά το σκληρό του πρόσωπο για φέτος, αναμένεται να κυλήσει η νέα εβδομάδα και κυρίως από Τρίτη και μετά.
Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη το ατμοσφαιρικό βουνό σε σχήμα “ΩΜΕΓΑ” (Ωμέγα εμποδιστής) που αναμένεται να αναπτυχθεί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωθώντας πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας που μέσω της Ουκρανίας θα φτάσουν και στη χώρα μας.

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΘΥΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ “ΕΛΠΙΔΑ”
Αν και στην ατμόσφαιρα ισχύει το ότι της αρέσει να επαναλαμβάνεται όχι όμως πάντα με τον ίδιο τρόπο, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτός ο χιονιάς ενδέχεται να μας θυμίσει την τελευταία χιονοκαιρία που ζήσαμε και που έφερε αρκετά προβλήματα. Αυτό γιατί εμφανίζει αρκετά κοινά σημεία ως προς την έντασή της, τη διάρκειά της αλλά και τον τρόπο που αναμένεται να εξελιχθεί.
Μερικά από αυτά τα κοινά σημεία αναπτύσσονται παρακάτω.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Οι τιμές θερμοκρασίας των επόμενων ημερών
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "P9 1O P13 P1S Athens (GR) 850 hPa Temp. & Niederschlag Sun, 06Mar2022 062 Οι κανονικές τιμές 5 P23 P25 contro Oper P30 mean (၁.) ဟុ 1981-2010 Jempa mean 44058 10 -15 -20 -25 Οι προβλεπόμενες τιμές της θερμοκρασίας -30 06Mar 00z 08Mar 00z 10Mar 0Ãz GFS Ensemble, 38N, 23.5E 12Mar 00z 14Mar 00z Date (UTC) 16Mar 00z 8Mar 00z 20Mar O0z 22Mar 00z Wetterzentrale.de"
  1. Και σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε μια βίαιη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, που σημαίνει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να παρατηρηθεί χιονόστρωση μεγάλου πάχους.
  2. Χωρίς ακόμη να έχουν σταθεροποιηθεί τα στοιχεία φαίνεται ότι και αυτή η χιονοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για πολλά και εκτεταμένα προβλήματα.
  3. Θα παρατηρηθούν ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπου στη βόρεια Ελλάδα ίσως δούμε τον υδράργυρο να “φλερτάρει” με τους -15° με -18° με τον ολικό παγετό να αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες εμφάνισής του. Σκεφτείτε ότι είμαστε σε μία εποχή όπου αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες. Και βέβαια ο παγετός αν και όχι ολικός θα απασχολήσει αρκετές περιοχές της χώρας μας ακόμη και νησιά.
  4. Ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων θα αφορά περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας. Πολύ πιθανό να δούμε και πάλι πολλά νησιά του Αιγαίου να ξαναντύνονται στα λευκά. Στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και πάλι ο νομός Αττικής και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες ενδέχεται να χρειαστούν και πάλι!
  5. Στα θετικά της όλης εξέλιξης είναι ότι η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό προφανώς θα βοηθήσει να λιώσουν πιο εύκολα τα χιόνια τουλάχιστον σε καθαρά πεδινές περιοχές, ή και θαλάσσιες παραθαλάσσιες εφόσον βέβαια παρατηρηθεί χιονόστρωση.
  6. Στα πολύ αρνητικά της όλης εξέλιξης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και που ένα λάθος θα μπορούσε να επηρεάσει κατά πολύ την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοώ.
  7. Δεν συνηθίζεται στην ίδια χρονιά να ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύο βιαίες ψυχρές εισβολές και ελπίζουμε η στατιστική που είναι με το μέρος μας να μετριάσει την ένταση αυτού του πολικού κύματος. Παρόλα αυτά με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα στη διάθεσή μας, οφείλουμε να ενημερώσουμε και να λάβουμε όλοι μας τα απαραίτητα μέτρα!

Κόρινθος: Εμπορικός Σύλλογος και Δήμος παρουσιάζουν το σχέδιο για το Open Mall

Previous article

“Σπάσε την σιωπή”: Κοινή δράση από Δήμο Κορινθίων και ΕΛΑΣ για την Ημέρα της Γυναίκας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΑΙΡΟΣ