Μία ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική συνάντηση θα γίνει σήμερα στην μία το μεσημέρι στην έδρα της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας με θέμα την διαχείριση των υδάτινων πόρων του ΑΟΣΑΚ. Πρόκειται για την συνάντηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τους τρεις εμπλεκόμενους δημάρχους Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο, Βέλου – Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκο και Σικυωνίων, Σπύρο Σταματόπουλο.
Θα είναι ακόμα παρόντες οι κορίνθιοι αντιπεριφερειάρχες, οι τοπικοί πρόεδροι της Δημοτικής Ενότητας Άσσου Λεχαίου που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα από την διαχείριση του νερού που κάνει ο ΑΟΣΑΚ και εκπρόσωποι του Οργανισμού.
Θυμίζουμε ότι μετά την τελευταία συνάντηση που έγινε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας όλοι περίμεναν τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύση στο ζήτημα της εξαίρεσης –ουσιαστικά- των αγροτών της Κορίνθου (και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Άσσου-Λεχαίου) από τα δικαιώματα στα νερά του ΑΟΣΑΚ.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από αγρότες της περιοχής αυτής το νερό του ΑΟΣΑΚ καταλήγει σχεδόν αποκλειστικά στους αγρότες του δήμου Βέλου Βόχας εξ αιτίας του απαρχαιωμένου κανονισμού του Οργανισμού. Ο κανονισμός αυτός συστήθηκε σε εποχές κατά τις οποίες η κοινωνική διαστρωμάτωση στους δήμους ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με την σημερινή.
Στη Δημοτική Ενότητα Άσσου Λεχαίου οι αγρότες έχουν τρία χρόνια να ποτίσουν τα κτήματά τους από τον αρδευτικό υδραύλακα του ΑΟΣΑΚ και όσοι το έκαναν κάλυψαν μόλις το 1/3 της καλλιεργήσιμης γης. Οι υπόλοιποι καλύπτονται είτε από γεωτρήσεις, είτε αγοράζοντας νερό με υπέρογκα ποσά, από 50 έως και 100 ευρώ την ώρα. Το φοβερό είναι ότι παρ όλο που οι αγρότες δεν παίρνουν σταγόνα νερό, ο ΑΟΣΑΚ τους χρεώνει κανονικά με τρία ευρω ανά στρέμμα!
Στο ζήτημα απαιτείται άμεση παρέμβαση από την πλευρά της δημοτικής αρχής του δήμου Κορινθίων προς την περιφέρεια, αλλά και τους δημάρχους Βέλου Βόχας και Σικυωνίων, όπως και προς τον ΑΟΣΑΚ. Μάλιστα υπήρξε πριν απο λίγες ημέρες συνάντηση του κ. Νανόπουλου με αντιπροσωπεία των αγροτών από τα τρία χωριά, μαζί με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός, γιατί αν μπουμε στο καλοκαίρι με τις συνθήκες αυτές είναι μαθηματικά βέβαιο πως η αγροτική παραγωγή των καλλιεργητών σε Άσσο, Περιγιάλι και Λέχαιο θα καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Όλα αυτά ενώ η άρδευση από το Φράγμα Ασωπού παραμένει μακρινό όνειρο. Ακόμα κι αν το φράγμα ήταν έτοιμο σήμερα και όχι στο τέλος του χρόνου ή σε ένα ή δύο χρόνια (κανείς δεν ξέρει πραγματικά που βρισκόμαστε σήμερα), θα χρειάζονταν μήνες μέχρι το Φράγμα να γεμίσει και χρόνια για να ολοκληρωθεί το νέο δίκτυο.
Comments