ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ξέσπασε κόντρα των σεισμολόγων – Τσελέντης: «Αδόκιμες οι προβλέψεις για 6 Ρίχτερ στη Θήβα»

0

Η Θήβα «χορεύει» ξανά στον «ρυθμό» των Ρίχτερ, με τους κατοίκους της περιοχής να ανησυχούν ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι συνεχόμενοι μικροσεισμοί είναι, ωστόσο, προάγγελοι μιας μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης;

Ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης τόνισε πως τα υπάρχοντα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση μια προσεισμική δραστηριότητα που θα φέρει έναν σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ, όπως σημείωσε νωρίτερα σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει ανησυχία για το ρήγμα που υπάρχει κάτω από την πόλη της Θήβας.

«Όταν ένα σεισμολόγος έχει υποψία για κάποιο μεγάλο σεισμό δεν βγάζει την εκτίμηση του στον ανεμιστήρα για το ένα λεπτό δημοσιότητας.

Πρέπει να σεβόμαστε τον κόσμο ο οποίος αγωνία, υπάρχει η επιτροπή σεισμικού κινδύνου στην οποία μπορεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του.

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ! τώρα μας μιλάει το συγκεκριμένο άτομο για μεγάλο σεισμό πάνω από έξι Ρίχτερ στη Θήβα ΧΩΡΙΣ να μας δίνει χρονικό περιθώριο για το πότε θα συμβεί, δηλαδή να σταματήσουμε την λειτουργία της πόλης και να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα με ηρεμιστικά και να μένει στα χωράφια.

Μια και λοιπόν ελέγχθηκαν αυτά τα πράγματα Πρέπει να βγω δημόσια και να τα βάλω στη θέση τους.

Στο διάγραμμα παρουσιάζω την σεισμικότητα από το 2020 το Δεκέμβρη που ξεκίνησε μέχρι σήμερα.

Οι σεισμοί πάνω από τέσσερα που έγιναν είναι πέντε με μεγαλύτερο τον 4,4R στις 4 Δεκέμβρη του 2020 και τον τελευταίο 4,3R που έγινε πριν λίγες ημέρες.

Στο χαρτί φαίνονται τα ρήγματα της περιοχής και οι μεγάλοι σεισμοί που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Η κατανομή των έως τώρα σεισμών δείχνει την ύπαρξη ενός ρήγματος (με κίτρινο χρώμα) κάτω από τη Θήβα μήκους περίπου 15 km το οποίο έχει δυναμικό να δώσει μέχρι έξι Ρίχτερ.

Αυτά είναι τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία που έχουμε μετά από την ανάλυση των χιλιάδων καταγραφών στην περιοχή που καταγράψαμε με μεγάλη ακρίβεια λόγω των Σεισμολογικών Δικτύων που εγκαταστήσαμε.

Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει γιατί τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας δεν είναι προσεισμικά πρέπει όμως να κρατάμε μία σημαντική επιφύλαξη ως προς αυτό το πιθανό ρήγμα το οποίο αν δώσει κάποιο σεισμό μεγαλύτερο των 5R σίγουρα θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στον οικοδομικό ιστό της πόλης.

Επειδή δεν είναι κάτι σίγουρο δεν ήθελα να αναρτήσω δημόσια αυτή την εκτίμησή μου γιατί η αρχή μου είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να προετοιμάζω τον κόσμο να είναι ενήμερος ΑΝ το ξαναλέω ΑΝ γίνει κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο. Το ίδιο έκανα και στο Αρκαλοχώρι όπου τρεις μέρες πριν το σεισμό είχα προτρέψει τους κατοίκους να αποφεύγουν τα παλιά πέτρινα σπίτια.

Αυτό το κάνω για να μην προκαλέσω πανικό ο οποίος πολλές φορές είναι πολύ χειρότερος από κάποιο σεισμό του οποίου οι πιθανότητες να συμβεί είναι μικρές.

Το Γεωδυναμικό και ο ΟΑΣΠ βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια και τον Δήμο οι οποίοι κάνουν αυτό το οποίο προβλέπεται και πρέπει.

Εγώ επισκέπτομαι σήμερα και αύριο Θήβα και Λιβαδειά όπου θα έχω συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

Δυστυχώς αυτός ο κύριος ο οποίος είναι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, με την δημόσια ανακοίνωση του έκανε ότι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει και διερωτώμαι γιατί όλα αυτά δεν τα έθεσε στην επιτροπή η οποία είναι το αρμόδιο κρατικό όργανο για να λαμβάνει αποφάσεις.

Δηλαδή το παίζουμε κορώνα γράμματα δύο χρόνια τώρα σε μία χώρα με μεγάλο Σεισμικό δυναμικό και περιμένουμε μήπως κάνει κάποιο σεισμό για να δοξαστούμε;

Με λύπη μου είδα επίσης ότι τα αντίστοιχα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν σαν διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού πράγμα το οποίο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

Δεν είναι ο μόνος οποίος έχει πει για το μεγάλο σεισμικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής και την πιθανότητα να έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, πολλοί συνάδελφοι έχουν κάνει συγκρατημένες εκτιμήσεις δε βγήκαν όμως χωρίς να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το ΠΟΥ, ΠΟΤΕ και ΠΟΣΟ να το ανακοινώσουν δημόσια. Η σεισμολογία δεν είναι παιχνίδι με ζάρια, δεν παίζουμε «σεισμολογικό μπαρμπούτι»…

Λυπάμαι αν σας ανησύχησα αλλά έπρεπε να το κάνω με το σωστό τρόπο.

Σας έχω ζαλίσει τ’ αυτιά να ακολουθείτε πιστά τα γνωστά μέτρα Σεισμικής προφύλαξης ειδικά αυτή την περίοδο and let our fingers be crossed.»

Ανθρωπιστικό υλικό έστειλε το Επιμελητήριο στην Ουκρανία

Previous article

Προχωράνε τα έργα για την διάβρωση στο Ξυλόκαστρο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.