Tech

Alexa: To άδοξο τέλος μιας αμφιλεγόμενης πλατφόρμας που ανέβαζε την επισκεψιμότητα sites επί πληρωμή

0

Οριστικό τέλος βάζει στις δραστηριότητές του το Alexa Traffic Rank, μια υπηρεσία η οποία -αν και είχε την υποστήριξη της Amazon- απέτυχε να πείσει ακόμα και τους ίδιους τους συνδρομητές της για την αξιοπιστία της.

Alexa: Πώς εμφάνιζε με αλχημείες ψεύτικες επισκεψιμότητες
Τα τελευταία χρόνια, το Alexa, με μερικές εκατοντάδες δολάρια τον μήνα συνδρομή, εμφάνιζε ανύπαρκτα -σε πραγματική επισκεψιμότητα και κύρος-sites στις πρώτες θέσεις κατάταξης. Στην Ελλάδα οι «μαϊμουδένιες» κατατάξεις και επισκεψιμότητες  έγιναν επιστήμη, όχι μόνο στο Alexa, αλλά και στο Google Analytics, αφού με αλχημείες, ρομποτάκια και manipulation των cookies, ιστοσελίδες εμφανίζουν υπερπολλαπλάσιες επισκεψιμότητες, αναντίστοιχες της πραγματικότητας.

Το μακρινό 1996, η ιδέα της δημιουργίας μιας πλατφόρμας η οποία θα αναλάμβανε όχι μόνον την καταγραφή και την κατάταξη αλλά και την ενδελεχή ανάλυση των ιστοσελίδων του Παγκόσμιου Ιστού τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της Silicon Valley.

Ο Τζεφ Μπέζος δαπάνησε 250 εκατ. δολάρια για να πάρει την Alexa
Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν η ανάλογη, παρά το γεγονός ότι o δαιμόνιος Jeff Bezos έσπευσε να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας, δαπανώντας για τον σκοπό αυτό 250 εκατομμύρια δολάρια.

Από το 2009, οι δραστηριότητες της Alexa περιορίστηκαν στην ανάλυση και την κατάταξη των δικτυακών τόπων, σε μια προσπάθεια να εξαργυρώσει το γεγονός ότι αποτέλεσε την πρώτη και για αρκετά χρόνια τη μοναδική υπηρεσία στον τομέα αυτό.

Με τις πλάτες της Amazon, το Alexa Traffic Rank επιχείρησε να επιβάλει τους δικούς της «άγραφους» νόμους, αναγκάζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις ιστοσελίδες να συνδράμουν την προσπάθειά της να αποκτήσει έναν ηγετικό ρόλο σε μια ταχύτητα αναπτυσσόμενη ψηφιακή αγορά.

Βλέπετε, οι συνδρομητικές υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε δεν εξασφάλιζαν μόνον πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων επισκεψιμότητας αλλά και την ευκαιρία σε εκείνους που υπέκυψαν στον εκβιασμό της να αναρριχηθούν δίχως ιδιαίτερη προσπάθεια στην κορυφή μιας αμφιβόλου αξιοπιστίας κατάταξης.

Alexa: Η αρχή του τέλους για τη σκανδαλώδη πριμοδότηση στην κατάταξη επισκεψιμότητας
Φυσικά, η σκανδαλώδης πριμοδότηση στην κατάταξη επισκεψιμότητας των συνεργαζόμενων ιστοσελίδων δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Οι φωνές που υποδείκνυαν ότι το περίφημο Alexa Traffic Rank δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χειραγωγούμενο «όπλο» στα χέρια εκείνων που επέλεξαν τον εύκολο τρόπο ώστε να αποκτήσουν το απαραίτητο ψηφιακό μέγεθος πλήθαιναν και η αντίστροφη μέτρηση για το πολλά υποσχόμενο ψηφιακό εργαλείο της Amazon είχε ήδη ξεκινήσει.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2021, το Alexa με μια σύντομη αλλά περιεκτική ανακοίνωσε γνωστοποιούσε το οριστικό τέλος των δραστηριοτήτων του, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Μαΐου του 2022.

Εν μια νυκτί, οι ιστοσελίδες οι οποίες επένδυσαν χρόνο και κυρίως χρήμα ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τους αλάνθαστους κατά τα άλλα αλγόριθμους της πλατφόρμας κατακρημνίστηκαν, καθώς η ψηφιακή φούσκα της Alexa έσπαζε, τυλίγοντας γραμματείς και φαρισαίους με μια αποκρουστικά δύσοσμη εσάνς. 

Σε περίπου 48 ώρες από τώρα, ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία του Διαδικτύου θα έχει κλείσει οριστικά, τοποθετώντας κάθε ψηφιακό κατεργάρη στον πάγκο του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Ο «Τηγανίτης» κρητικός σκότωσε μέσα στο δικαστήριο τον δοσίλογο δολοφόνο του αδερφού του

Previous article

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Πώς οι Ελληνες πιλότοι «λοκάρουν» τα τουρκικά μαχητικά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Tech