ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Μωβ μέδουσα: εμφανίστηκε και στις παραλίες της Κορινθίας

0

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες για την περίφημη “μωβ μέδουσα”, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της ήδη σε πολλές παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν μεταφέρει πολλοί λουόμενοι η μώβ μέδουσα έχει εμφανιστεί ήδη και στην Κορινθία και συγκεκριμένα σε ορισμένες παραλίες του Σαρωνικού.

Οι μωβ μέδουσες εμφανίζονται συνήθως στις αρχές καλοκαιριού, σε παράκτιες θαλάσσιες περιοχές και κυρίως σε περίοδο όπου υπάρχει έξαρση φυτοπλαγκτόν.

Δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των μεδουσών για το 2022 εδώ.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις μωβ μέδουσες
Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού τους. Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Μέγιστο μήκος τα 10 εκατ. σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από την μέδουσα μπορεί να είναι σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας τα παρακάτω:

  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο…

Πρώτες βοήθειες ύστερα από τσίμπημα
Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας. Σε περίπτωση τσιμπήματος, μπορείτε να βάλετε κάποιο τζελ με αμμωνία ή θαλασσινό νερό μαζί με μαγειρική σόδα ή ακόμη και λίγο πάγο, ωστόσο αν τα συμπτώματα του τσιμπήματος είναι πιο έντονα, τότε πρέπει να πάτε αμέσως στο κοντινότερο φαρμακείο ή στο κέντρο υγείας της περιοχής.

Περαχώρα: Τρία σχολεία, μία δράση

Previous article

Απίθανο φινάλε για Τενεάτη: Σκόραρε στο 88′ και δέχτηκε δυο γκολ στις καθυστερήσεις!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.