ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Δημοτικό Αρχαίας Κορίνθου: Αντί για εργολάβος, μπήκε δικηγόρος!

0

Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται η κατασκευή του πολύπαθου νέου δημοτικού σχολείου της Αρχαίας Κορίνθου, μετά την απόφαση του εργολάβου να καταθέσει αίτημα διάλυσης της εργολαβίας (τον περασμένο Δεκέμβριο) και μετά τις απανωτές καθυστερήσεις από την υπογραφή της σύμβασης, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα δύο χρόνια.

Η κατασκευαστική εταιρεία ίσως να έκανε κι άλλη υπομονή, όμως, θεωρεί ότι το έργο δεν είναι πλέον συμφέρον, μετά τις μεγάλες αλλαγές στο κόστος των υλικών που έχει επέλθει εδώ και πολλούς μήνες

Ο δήμος Κορινθίων, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί την λύση της εργολαβίας, μάλιστα η Οικονομική Επιτροπή με ομόφωνη απόφαση αποφάσισε να ορίσει δικηγόρο προκειμένου να διαπραγματευτεί με τον εργολάβο την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση του, με τις διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη.  

Διότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ότι η απόφαση του εργολάβου οδηγεί σε νέα καθυστέρηση αλλά σε ακύρωση του έργου και απένταξή του από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ε.Π. Πελοπόννησος 2014-2020 το οποίο εκπνέει στα τέλη του 2022 και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης επιλέξιμων δαπανών έως τα τέλη του 2023.  

Η αλήθεια είναι πως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κάνει ότι μπορεί για να δυσκολέψει τα πράγματα. Τον περασμένο Απρίλιο (2021) είχε εγκρίνει την τροποποιημένη μελέτη για την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου, αποδεχόμενο ότι η υλοποίηση του έργου ήταν αναγκαιότητα για την περιοχή. Στην συνεδρίαση είχε παραβρεθεί ο ίδιος ο δήμαρχος προκειμένου να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα κατασκευής του σχολείου.

Με την παρουσία του στην συνεδρίαση του ΚΑΣ ο Βασίλης Νανόπουλος κατόρθωσε να αποφασιστούν τροποποιήσεις στις μελέτες κατασκευής και όχι ακύρωση του έργου. Μία από τις τροποποιήσεις, μάλιστα θα καθιστούσε το σχολείο αυτό ένα αληθινό κομψοτέχνημα καθώς είχε προβλεφθεί η δημιουργία διαφανούς πατώματος, από το οποίο θα μπορούσε να βλέπει κανείς τα αρχαιολογικά ευρήματα!

Σε εκείνη την απόφαση περιλαμβάνονταν οι όροι βελτίωσης της πρότασης θεμελίωσης και της στατικής μελέτης, καθώς και οι όροι για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Αυτό προϋπόθετε νέες μελέτες και ειδικότερα:

μελέτη κατάχωσης και αποκατάστασης των αρχαίων, που θα λάμβανε έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.

μελέτη ανάδειξης των αρχαιοτήτων και προσβασιμότητας σε αυτές, η οποία θα έπρεπε να εξεταστεί εκ νέου από το ΚΑΣ με εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα η απόφαση του ΚΑΣ υποχρέωνε τον δήμο να βελτιώσει την πρόταση θεμελίωσης και την στατική μελέτη του κτιρίου σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα.

Επι των μελετών αυτών το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας απεφάνθη ένα χρόνο αργότερα (Φεβρουάριο 2022)! Όπως και να έχει το πρόβλημα είναι ότι ένα έργο που έρχεται από το 2012 (!!!) έχουν περάσει 10 χρόνια και ακόμα παραμένει μπλεγμένο στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας.

Σεισμός στον Κορινθιακό – “Κουνήθηκαν” Λουτράκι, Περαχώρα και Σχίνος

Previous article

ΤΕΝΕΑΤΗΣ: “Βάλαμε τις βάσεις για το μελλον”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.