ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

6οΣΠ: Πως συντάχθηκε η πολεοδομική μελέτη – Οι επόμενες κινήσεις

0

Η τοπική κοινωνία της Κορίνθου και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, περίμεναν με ενδιαφέρον την επιστροφή των δια ζώσης συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου γνωρίζοντας καλά ότι οι ζωντανές ανοιχτές συνεδριάσεις αποτελούν οξυγόνο για την δημοκρατία και την ενημέρωση.

Ωστόσο, αντί η συνεδρίαση να είναι πανηγυρική, για μια ακόμα φορά, το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων. Φωνές, εντάσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, αλληλοκαρφώματα, εξυπνακισμοί, ύβρεις ακόμα και εναντίον δημοτών, αντιπαραθέσεις για το τίποτα και πολλά άλλα έκλεψαν την παράσταση από την ουσία της χτεσινής σημαντικής συνεδρίασης, που ήταν μάλιστα διπλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δημοτικό συμβούλιο, με ώρα έναρξης τις 7.00, ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει μέχρι τις 8.30, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει το δεύτερο δημοτικό συμβούλιο. Ε, λοιπόν, η ώρα είχε πάει 8.00 και ακόμα συζητιόνταν τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, ενώ η συζήτηση του σοβαρού θέματος της ένστασης Σταυρέλη για το στρατόπεδο, ξεκίνησε να συζητιέται στις 8.10!

Απαράδεκτες καταστάσεις και καμία σημασία δεν έχει πως “αλλού γίνονται χειρότερα”, ή “παντού τα ίδια συμβαίνουν”…

Στην ουσία τώρα της πρώτης συνεδρίασης, στην οποία υπήρχε το καυτό θέμα της πολεοδόμησης του στρατοπέδου, υπήρχαν τρία στοιχεία. Το πρώτο ήταν η παρουσία περίπου 20-25 πολιτών (η πρόσκληση που απηύθυναν οι συλλογικότητες δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση), οι οποίοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση δια ζώσης.

Το δεύτερο ήταν πως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κορινθίας δεν έδωσε το παρών, παρά το γεγονός πως τα δύο στελέχη του που έκαναν την Κυριακή την εισήγηση των θέσεων του Συλλόγου βρίσκονταν στην πλατεία και ενημερώνονταν απο τα ΜΜΕ και πολίτες για την εξέλιξη της συζήτησης. Σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο κ. Πνευματικός η απουσία τους ήταν έκφραση διαμαρτυρίας σε ανάρτηση του αντιδημάρχου καθαριότητας Δημήτρη Μπίτζιου.

To τρίτο στοιχείο ήταν η “επιδεικτική” απουσία συγκεκριμένων συμβούλων της πλειοψηφίας (όλη η πρώην παράταξη Δύναμη Ευθύνης -Καλλίρης, Παπαϊωάννου, Γ. Πιέτρης, Πλατής), αλλά και ο Θέμης Κουτσογκίλλας) για τους οποίους βάσιμα μπορεί να εικάσει κανείς -με δεδομένη την σημαντικότητα του θέματος- την έκφραση ουδετερότητας, ίσως δε και νεότερες σκέψεις σε σχέση με την ληφθείσα απόφαση.

Στο δια ταύτα, η ένσταση Σταυρέλη πέρασε στο σύνολο της (12 υπέρ -Σταυρέλης, Λαμπρινός, Μουρούτσος, Δόντης, Στριμενοπούλου, Μανωλάκης, Κονδύλης, Πνευματικός, Μπουρσέ, Μελέτης, Κορδώσης, Ξύδη) 10 κατά -Κυριαζής, Ζαχαριάς, Τιμ. Πιέτρης, Πούρος, Κόλλια, Ραντίτσα, Ταγαράς, Καρασάββας Μπίτζιος, Καρσιώτης, ενώ καταγράφησαν 2 απόντες αν και ήταν παρόντες -Γκεζερλής Τζέκου επειδή ψήφισαν τις δικές τους προτάσεις(!).

Ο δήμαρχος επιχείρησε να την “σπάσει” στα τρία σημεία της (ενιαίο πράσινο 20 τουλάχιστον στρεμμάτων, διατήρηση ιστορικού γηπέδου, αλλαγή ύψους) και να ψηφίσουν πάνω σε κάθε σημείο ξεχωριστά, εξηγώντας ότι ο μελετητής δεν έχει αντίρρηση για τα δύο σημεία (γήπεδο και ύψος κτιρίων) και μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ΤΕΘΑ σε αντίθεση με το τρίτο σημείο (ενιαίο πράσινο) που δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Ο Νίκος Σταυρέλης επέμεινε πως η πρόταση είναι ενιαία και σε άλλη περίπτωση θα την αποσύρει και θα ψηφίσει την πρόταση Γκεζερλή, η οποία είχε ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα και καμία οικοδόμηση κατοικίας.

Τι σημαίνει πλέον η αποδοχή της ένστασης Σταυρέλη από το δημοτικό συμβούλιο. Σίγουρα σημαίνει καθυστέρηση. Θα πρέπει πλέον ο μελετητής να κάνει νέα πολεοδόμηση εντάσσοντας τις τρεις ενστάσεις στη νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα για να υλοποιηθεί η νέα απόφαση του δ.σ.:

  • θα πρέπει να αλλάξει το ύψος από τα 12 στα 7,5 μέτρα, γεγονός ωστόσο που θα επηρεάσει την σχέση πράσινου/ οικοδομικής κάλυψης.
  • πρέπει να ενοποιηθεί ο χώρος του πράσινου σε τουλάχιστον 50 στρέμματα
  • πρέπει να παραμείνει το ιστορικό γήπεδο ποδοσφαίρου

Με δεδομένο ότι οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων έχουν κατατεθεί πολλές φορές, το μοναδικό νέο στοιχείο με ενδιαφέρον είναι η άποψη του μελετητή ο οποίος επιχείρησε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η πολεοδομική μελέτη. Τα κύρια σημεία της τοποθέτησής του έχουν ως εξής:

  • Το ΤΕΘΑ είναι ένα κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο που επιχειρεί να συγκεντρώνει χρήματα από την περιουσία του για να τα διαθέτει προς ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι μη κερδοσκοπικό κοινωφελές ίδρυμα. Το ΤΕΘΑ με νόμο από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου έχει την ψιλή κυριότητα, ενώ επικαρπωτής μέχρι το 2014 ήταν το ΓΕΣ.
  • Στο ΓΠΣ του 2013 είχε γίνει ένα τεράστιο σφάλμα. Είχε μπει χρήση γης (πάρκο πόλης) στο στρατόπεδο. Αυτό δεν γίνεται, συμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα (σ.σ. Πράγματα εκτός συναλλαγής), τα στρατόπεδα είναι εκτός συναλλαγής. Αυτό το διαπιστώσαμε μετά από γράμμα που έστειλε το ΓΕΣ στην αποκεντρωμένη διοίκηση, οπότε και ζήτησαν να εξαιρεθεί από το ΓΠΣ της Κορίνθο και να τεθεί χωρίς χρήσεις γης.
  • Το ΓΠΣ του 2013 είχε κριθεί ανίσχυρο, επειδή δεν είχε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτή η ΣΜΠΕ εκπονήθηκε από την διοίκηση Πνευματικού με σκοπό να θεραπευτεί το ΓΠΣ, θεραπεύτηκε το 2021 και ήρθε το νέο ΦΕΚ, στο οποίο και πάλι καθορίστηκαν για πρώτη φορά χρήσεις γης στο Καλογερογιάννη, οι οποίες, όμως, καθορίστηκαν, ως προτάσεις και όχι ως ρυμοτομικό σχέδιο, σε συνεργασία του δήμου Κορινθίων με το ΤΕΘΑ.
  • Το 2022, στις τροποποιήσεις, οι δύο πλευρές (Δήμος και ΤΕΘΑ) αποφάσισαν να δώσουν επιγραμματικά και όχι χωρικά της χρήσεις γης. Η τροποποίηση που έγινε το 2022 αφορούσε την μη χωρική τοποθέτηση των χρήσεων γης (σ.σ. γενικές χρήσεις γης: π.χ. θα υπάρχει γενικά αθλητισμός, αλλά όχι σε ποιο συγκεκριμένο σημείο), τα σημεία αυτά θα καθορίζονταν αργότερα.
  • Για την εκκλησία (σ.σ. ο Νίκος Σταυρέλης ανέφερε πως εκεί έχουν ορκιστεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο στρατιώτες και αναρωτήθηκε αν η Μητρόπολη ξέρει πως πρόκειται να γκρεμιστεί): είναι όντως πολύ όμορφη, όμως δεν εμπίπτει στην ναοδομία. Δεν ανήκει σε κάποια Μητρόπολη και δεν θα ενδιαφερθεί κάποιος για την τύχη της.
  • Σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις διαφόρων στρατοπέδων σε δήμους είναι αποτέλεσμα διαφορετικών κάθε φορά νομοθεσιών (αναφέρθηκε διεξοδικά σε κάθε παραχώρηση -π.χ. νόμος ΥΠΑΠΕΔ ν4407. Με αυτό το νόμο πολλοί δήμοι πήραν εκτάσεις στρατοπέδων δίνοντας το 5% της αντικειμενικής αξίας. Αυτά είναι εκτός σχεδίου, δεν κτίζονται, γίνονται πάρκινγκ και οι δήμοι πληρώνουν μικρό τίμημα. Για ένα ακίνητο σαν το 6ο ΣΠ που είναι εντός σχεδίου πόλεως το τίμημα θα ήταν τεράστιο.
  • Η περίπτωση της πολεοδόμησης είναι σαφέστατη: 50% το δημόσιο που θα πάρει δρόμους, Κ/Χ, Κ/Φ κλ.π. και 50% ο ψιλός ιδιοκτήτης, που θα πάρει τα άλλα.
  • Σε ό,τι αφορά ειδικά την ένσταση του κ. Σταυρέλη: Η μελέτη λέει για 12 μέτρα ύψος και 40% κάλυψη. Ο κ. Σταυρέλης λέει 7,5 μέτρα ύψος και 60% κάλυψη. Και οι δύο προτάσεις λένε το ίδιο πράγμα, τον ίδιο αριθμό τ.μ. Δηλαδή, όποιος πάρει ένα οικόπεδο 600 τ.μ., που είναι η αρτιότητα, θα μπορέσει να χτίσει ένα όροφο κάτοψης 240 τ.μ. επί τρεις ορόφους (0,8 συντελεστής δόμησης και 0,4 συντελεστής κάλυψης). Με την πρόταση Σταυρέλη το ίδιο οικόπεδο θα χτίσει 360 τ.μ. επί δύο ορόφους. Άρα αν θέλετε περισσότερο πράσινο στους κήπους και λιγότερη κάλυψη, πάτε με την δική μου πρόταση. Αν θέλετε πιο χαμηλά κτίρια, η πρόταση Σταυρέλη είναι καλύτερη. δεν υπάρχει σωστό και λάθος είναι θέμα επιλογής.
  • Σε ό,τι αφορά το γήπεδο εγώ το γνώρισα ως ΠΡΟΚΕΚΑ. Δεν διαφωνώ με την πρόταση του κ. Σταυρέλη με την μόνη διαφορά ότι με την υιοθέτησή της υπάρχουν δύο θεματάκια. Το πρώτο είναι η γειτνίαση πολλών τέτοιων αθλητικών χώρων (σ.σ. υπάρχει το Δημοτικό Στάδιο, το γήπεδο του Συνοικισμού που θέλει να πάρει ο δήμος την χρήση του και το νέο γήπεδο που θα γίνει στο νέο Αθλητικό Κέντρο στην Καλλιθέα) και το δεύτερο ότι αν το πάρουμε αυτά τα 27 στρέμματα, κάπου αλλού να τα δώσουμε στο ΤΕΘΑ για να παραμείνει το 50-50).
  • Τέλος για το πράσινο. παρά το γεγονός ότι αυτή η πολεοδόμηση είναι μικρή, μόλις 300 στρέμματα υπήρχαν όλων των ειδών οι δυσκολίες. Η πρώτη είναι το κοιμητήριο από το οποίο πρέπει να υπάρχει απόσταση 250 μέτρων, στην οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μετά από υδρογεωλογική μελέτη που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας, γεωλογική μελέτη που ενέκρινε η Αποκεντρωμένη, και άλλες μελέτες και αποφάσεις τα 250 τα κάναμε 50 μέτρα. Παρ όλα αυτά τα 50 μέτρα “τρώνε” 16 στρέμματα στην είσοδο του στρατοπέδου (σ.σ. απέναντι από το σουβλατζίδικο Ελένη) και αριστερά (σ.σ. προς το νεκροταφείο), που γίνονται πράσινο.
  • Η δεύτερη δυσκολία είναι ο ραδιοφάρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Φαίνεται ότι όλο το Ελευθέριος Βενιζέλος κατευθύνεται από αυτό τον Ραδιοφάρο! Αν αυτός ο Ρ/Φ που είναι απροστάτευτος αυτή την στιγμή, εκλείψει δεν θα μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα στο Ελ. Βενιζέλος. Αυτό το έμαθα τον Ιούλιο του 2021. Ο Ρ/Φ είναι οκτώ στρέμματα, αλλά γύρω γύρω έχει ζώνες προστασίας. Εκεί θα δημιουργηθούν 25 στρέμματα πράσινο, και όλος ο χώρος εξαιρείται από την πολεοδόμηση.
  • Οι οδικοί άξονες, όπως η Παλαιά Εθνική Οδός, πάνω από το στρατόπεδο, σύμφωνα με το Π.Δ. 209 του 1998, πρέπει να αφήσουμε 50 μέτρα από τον άξονα και να μην κάνουμε πολεοδόμηση. Άρα δημιουργούνται κι άλλες σειρές πράσινου αριστερά και δεξιά.
  • Τελικά από τα 300 στρέμματα έχουμε τουλάχιστον 60 στρέμματα πράσινο χωρίς να υπολογίζουμε τον Ρ/Φ και τις ζώνες υπεραστικής κυκλοφορίας.
  • Συνοψίζοντας δεν έχω αντίρρηση για το μικρότερο ύψος δόμησης και για την διατήρηση του γηπέδου, αλλά στο πράσινο δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.

Από εκεί και πέρα στα άλλα θέματα του δ.σ., αν και αναμενόταν να κρατήσουν χρόνο, πέρασαν πολύ γρήγορα και χωρίς αντιρρήσεις. Στο ζήτημα της αντικατάστασης του Τάκη Λουζιώτη από τη θέση του Αντιπροέδρου του Λιμενικού Ταμείου, λόγω φόρτου εργασίας, ο δήμαρχος διάλεξε τον Βασίλη Γεώργαρη συνεχίζοντας την διεύρυνση που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο στελεχών και κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σφαγεία επικυρώθηκε η κατάπτωση της σύμβασης με το korinthian palace και ο δήμος θα αναζητήσει νέο επενδυτή.

Η αθέατη πλευρά της θορυβώδους επίσκεψης Πλεύρη – Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κορίνθου

Previous article

Νέοι αγωγοί σύνδεσης σε Άσσο – Λέχαιο και Τενέα – Πότε θα γίνει η σύνδεση με νερό Στυμφαλίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.