ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γκουτέρες: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την κλιματική κρίση

0

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε, την Τρίτη, για μια «επικίνδυνη αποσύνδεση» μεταξύ αυτού που απαιτούν οι επιστήμονες και οι πολίτες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τι κάνουν πραγματικά οι κυβερνήσεις για αυτό.

Ο Γκουτέρες είπε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 45% αυτή τη δεκαετία, αλλά επί του παρόντος προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 14%. «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής και επικίνδυνης αποσύνδεσης: η επιστήμη και οι πολίτες απαιτούν φιλόδοξη και μετασχηματιστική δράση για το κλίμα», είπε σε διάσκεψη για το κλίμα στην Αυστρία. «Εν τω μεταξύ πολλές κυβερνήσεις σέρνουν τα πόδια τους. Αυτή η αδράνεια έχει σοβαρές συνέπειες».

Ο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να επιδεινώσει την κρίση, επειδή οι μεγάλες οικονομίες «διπλασιάζουν τα ορυκτά καύσιμα» που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών που πυροδοτούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η νέα χρηματοδότηση για υποδομές εξερεύνησης και εξόρυξης ορυκτών καυσίμων είναι παραληρηματική», είπε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην Αυστριακή Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής, που ξεκίνησε από τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. «Θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τη μάστιγα του πολέμου, της ρύπανσης και της κλιματικής καταστροφής».

Ο Γκουτέρες προέτρεψε τις χώρες να τερματίσουν τη χρήση άνθρακα έως το 2040, με τις πλούσιες χώρες να το κάνουν έως το 2030, και να επικεντρωθούν στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το σχέδιο ειρήνης του 21ου αιώνα», είπε.

Νικηφόρος Λύτρας: Οι σπουδαιότεροι πίνακες του ζωγράφου της «ελληνικής ψυχής»

Previous article

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb χτυπήθηκε από μικρό μετεωρίτη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.