ΕΠΙΣΤΗΜΗΥΓΕΙΑ

Οι ιοί επιβιώνουν μέρες στο γλυκό νερό κάνοντας «ωτοστόπ» σε μικροπλαστικά, σύμφωνα με έρευνα

0

Επικίνδυνοι ιοί μπορούν να παραμείνουν μολυσματικοί για τουλάχιστον τρεις ημέρες στο γλυκό νερό καθώς προσκολλώνται σε μικροπλαστικά, διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stirling. Λόγος για εντερικούς ιούς, όπως αυτοί που προκαλούν διάρροια και στομαχικές διαταραχές. 

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο τύπους ιών. Όσους έχουν ένα περίβλημα γύρω τους, «ένα είδος λιπιδικού περιβλήματος», όπως ο ιός της γρίπης, και όσους που δεν έχουν – εντερικούς ιούς όπως ο ροταϊός και ο νοροϊός. Διαπίστωσαν ότι στους πρώτους το περίβλημα διαλύθηκε γρήγορα και ο ιός πέθανε, ενώ εκείνοι χωρίς περίβλημα συνδέθηκαν επιτυχώς με τα μικροπλαστικά και επέζησαν.

Ο καθηγητής Richard Quilliam, επικεφαλής της έρευνας, επεσήμανε πως «διαπιστώσαμε ότι οι ιοί μπορούν να προσκολληθούν στα μικροπλαστικά και αυτό τους επιτρέπει να επιβιώνουν στο νερό για τρεις ημέρες, ενδεχομένως και περισσότερο».

«Δεν ήμασταν σίγουροι για το πόσο καλά θα μπορούσαν αν επιβιώσουν οι ιοί μέσω του “ωτοστόπ” στο πλαστικό στο περιβάλλον, αλλά το κάνουν και παραμένουν μολυσματικοί» συμπλήρωσε.  

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη δουλειά τους στο περιοδικό Environmental Pollution, τόνισαν πως η περίοδος μολυσματικότητας μπορεί να είναι αρκετή ώστε να μεταφερθούν οι ιοί από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σε δημόσια μέρη, όπως παραλίες. 

Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα μικροπλαστικά. «Ακόμη και αν μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων κάνει ό,τι μπορεί για να καθαρίσει τα λύματα, το νερό που απορρίπτεται εξακολουθεί να έχει μικροπλαστικά μέσα του, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο ποτάμι, στις εκβολές του ποταμού και καταλήγουν στην παραλία» εξήγησε ο Quilliam.

Είναι τόσο μικροσκοπικά που οι κολυμβητές μπορεί τα καταπιούν, ενώ ακόμα και όταν ξεβράζονται σε μεγαλύτερο μέγεθος μπορεί να φανούν σαν παιχνίδι και τα παιδιά να τα βάλουν στα στόματά τους, προειδοποίησε ο ίδιος. 

«Δεν χρειάζονται πολλά σωματίδια του ιού ώστε να αρρωστήσεις» εξήγησε. 

Και παρότι ο αντίκτυπος των μικροπλαστικών στην υγεία του ανθρώπου δεν έχει διευκρινιστεί, «αν αυτά τα κομμάτια μικροπλαστικών αποικιστούν από ανθρώπινους παθογόνους μικροοργανισμούς, τότε αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Ζευγολατιό

Previous article

Η Μόσχα απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για τα όπλα στην Ουκρανία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.