ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Πέθανε ο σημαντικός Κορίνθιος πολιτικός και κοινωνιστής Γεράσιμος Νοταράς

0

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Κορινθίας, με σημαντική πολιτική και κοινωνική δράση, έφυγε σήμερα από την ζωή. Ο Γεράσιμος Νοταράς, ένα από τα τελευταία μέλη της μεγάλης αυτής κορινθιακής οικογένειας, με ρίζες από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα πέθανε, όπως έγινε σήμερα γνωστό έπειτα από δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη.

Ο Γεράσιμος Νοταράς γεννήθηκε το 1936 στην Πάτρα και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Καλλιθέα.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Πολιτική Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Λωζάννης, όπου και δίδαξε Πολιτική Ανάλυση από το 1962 έως το 1965. Μαζί με τον Παναγιώτη Μερλόπουλο συμμετείχαν στο κλασσικό έργο του Jean Meynaud Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα (1946-1965). Το 1965 επιστρέφει στην Ελλάδα και έως το 1967 εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Αμέσως μετά το χουντικό πραξικόπημα εντάσσεται στην αντιδικτατορική οργάνωση Δημοκρατική Άμυνα και αναπτύσσει αντιστασιακή δράση. Στις 23 Οκτωβρίου του 1967 συλλαμβάνεται μέσα στο γραφείο του στο ΕΚΚΕ από τον Μπάμπαλη και τον Σπανό, μετά από παγίδα που του έστησε συνάδελφός του. Περνάει δύο μήνες στην Ασφάλεια της οδού Μπουμπουλίνας, αρχικά σε πλήρη απομόνωση, με καθημερινούς βασανισμούς στην ταράτσα. Κατόπιν μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ και στις 8 Ιουλίου του 1968 καταδικάζεται σε οκτώ χρόνια φυλάκιση. Απάγεται μέσα από τη φυλακή και μεταφέρεται μυστικά στο παροπλισμένο αντιτορπιλικό Έλλη ΙΙ όπου, αγνοούμενος επί 28 ημέρες, βασανίζεται με ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς.

Ένας ναύτης-φρουρός τον αναγνωρίζει και επικοινωνεί με τη γυναίκα του Μαρί Εμμά με αποτέλεσμα το χουντικό καθεστώς να αναγκαστεί να τον μεταφέρει πίσω στη φυλακή. Αβέρωφ, Αίγινα, Τρίκαλα, Κορυδαλλός οι επόμενοι σταθμοί μέχρι την αποφυλάκισή του τον Μάρτιο του 1973, έχοντας εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.

Μετά την πτώση της Χούντας αρνείται να επιστρέψει στη θέση του στο ΕΚΚΕ θεωρώντας ότι δεν επήλθε πραγματική αποχουντοποίηση στο κέντρο, όπως άλλωστε και στα πανεπιστήμια. Εργάζεται στις εκδόσεις Παπαζήση. To 1978 χάνει πρόωρα τη γυναίκα της ζωής του Μαρί Εμμά.

Από το 1979 μέχρι σήμερα υπήρξε επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, ενός από το μεγαλύτερα αρχεία της Ελλάδας, το οποίο εξελίχθηκε σε σημαντικό κόμβο για την αρχειονομία, την ιστορική έρευνα, τις εκπαιδευτικές και μουσειακές δράσεις και βέβαια για τις εκδόσεις στον τομέα της οικονομικής ιστορίας.

Έχει γράψει και έχει επιμεληθεί βιβλία τραπεζικής ιστορίας, έχει συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Από το 1995 έως το 2000 διατέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και πρώτος Διευθυντής Σπουδών στο τμήμα νεότερων και σύγχρονων νεοελληνικών σπουδών της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας. Η Γαλλική Δημοκρατία τον τίμησε για την προσφορά του, απονέμοντάς του τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Το 1974, έλαβε μέρος στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας με το ΠΑΣΟΚ και έλαβε 5.374 ψήφους. Οι διαφωνίες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οδήγησαν στην αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και στην δημιουργία μαζί με άλλους, μίας άλλης πολιτικής ομάδας, της «Σοσιαλιστικής Πορείας», που έφτασε μετά από καιρό να είναι συνιδρυτικό στοιχείο του Συνασπισμού.

Υπήρξε ενεργό μέλος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του, με τον οποίο κατέβηκε τρεις φορές στις εκλογές στην Κορινθία, ενώ ήταν μέλος στις τρεις πρώτες ΚΕ του κόμματος, υπεύθυνος των εξωτερικών σχέσεων.

Στην πολυτάραχη ζωή του διετέλεσε μεταξύ άλλων και επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Βοήθησε όσο κανείς στο κτίσιμο του ΚΕΘΕΑ

Στα τέλη της δεκαετίας του 80, ο Φοίβος Ζαφειρίδης, ο οποίος ήταν φίλος του, τού πρότεινε να είναι υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, πράγμα που αποδέχθηκε, γιατί θεωρούσε πως κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει κοινωνική προσφορά. “Αυτή η συγκυριακή παρόρμηση μετράει σήμερα τριάντα τρία χρόνια, έντεκα από τα οποία εργάστηκα εθελοντικά για το Διοικητικό Συμβούλιο.  Παραλάβαμε ένα ΚΕΘΕΑ με δυόμισι μονάδες και πριν από τρία χρόνια, όταν παραιτήθηκα από το Διοικητικό Συμβούλιο είχαμε φτιάξει 104 μονάδες. Κυρίως είχαμε αποδείξει με ανθρώπινα μέσα πως η επανένταξη ανθρώπων μπορεί να ανατραπεί χωρίς υποκατάστατα, παρά μόνο βλέποντας τις δεξιότητες που κάθε άνθρωπος έχει και τον τρόπο με οποίον θα τις καταστήσει δημιουργικές“, ανεφερε σε μία συνέντευξή του.

Το Ψάρι εντυπωσίασε τον Νεοϋορκέζο δημοσιογράφο Άνταμ Σατς

Previous article

Κόρινθος: Εντοπίστηκε φυτεία με 1.210 δενδρύλλια κάνναβης (εικόνες)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.