ΔΗΜΟΙ

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου: Τι θα γίνει σε κάθε μία από τις τέσσερις περιοχές

0

Λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Δημόπρακτος», Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στον Ηλέκτρα 98,8.

Ο κ. Σπηλιόπουλος ανέλυσε τις τέσσερις περιοχές, όπου θα εξελιχτεί το έργο, εξηγώντας τι ακριβώς θα γίνει σε κάθε μία από αυτές.

Ειδικότερα:

«ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΑ»

Η «Περιοχή Ένα» έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα, θα ξεκινήσει από τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ στην Κόρινθο και θα καταλήξει λίγα μέτρα πριν από την βυθιζόμενη γέφυρα στην Ποσειδωνία. Όπως εξήγησε ο κ. Σπηλιόπουλος, η ανάπλαση ξεκινά από εκεί προκειμένου να ενωθεί με το έργο που εκτελεί ο δήμος για να αναμορφώσει τον σταθμό του ΟΣΕ και το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται στην φάση της αποστολής της σύμβασης στο ελεγκτικό συνέδριο, καθώς έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάδειξης του αναδόχου.

Όλο το έργο στην «Περιοχή Ένα» θα εξελιχτεί πάνω στην ανενεργό σιδηροδρομική γραμμή -η οποία έχει συμφωνηθεί και θα παραχωρηθεί προς χρήση στον δήμο Κορινθίων από τον ΟΣΕ- και σε πλάτος δέκα μέτρων. Εκεί θα γίνει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων διπλής κατεύθυνσης, πεζόδρομος, ενώ θα δημιουργηθούν ανά τακτά διαστήματα μικρές στάσεις με καθίσματα, παγκάκια κ.λπ. Σε όλη την ζώνη θα υπάρχει πράσινο, με φυτεύσεις ψηλής και χαμηλής βλάστησης.  

Η «Περιοχή Ένα» θα καταλήξει σε έναν κοινόχρηστο δρόμο, λίγο πριν την Αρχαία Δίολκο, από τον οποίο θα κατεβαίνει ο ποδηλάτης ή ο περιπατητής για να περάσει μέσω της βυθιζόμενης γέφυρας στο Λουτράκι.

Σε ό,τι αφορά την «Περιοχή Ένα» »Θα πρέπει να πούμε δύο πράγματα ακόμα. Το πρώτο, ότι αυτό που είχε διαρρεύσει αρχικά περί μονοδρόμησης της οδού Ποσειδωνίας δεν ισχύει και ο δρόμος θα παραμείνει διπλής κατεύθυνσης. Το μόνο τμήμα της ανάπλασης που θα μονοδρομηθεί είναι αυτό στο Λουτράκι, μεταξύ των οδών Παπανικολάου (στο ύψος του Καζίνο) και Αιγαίου (εκεί που αρχίζει ο πεζόδρομος της παραλίας Λουτρακίου).

Το δεύτερο ότι ο δήμος Κορινθίων σχεδιάζει τη δημιουργία δύο κάθετων δρόμων από την οδό Ποσειδώνος προς την θάλασσα, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτήν. Αν και οι δρόμοι αυτοί αποτυπώνονται στην οριζοντιογραφία του έργου δεν έχουν σχέση με αυτό και θα αποτελέσουν ξεχωριστό έργο.

«ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΟ και ΤΕΣΣΕΡΑ»

Περνώντας την βυθιζόμενη γέφυρα ο ποδηλάτης ή ο περιπατητής μπαίνει στο Λουτράκι. Από εκεί ξεκινά η «Περιοχή Δύο», σε εδαφική λωρίδα που παραχωρεί η Σχολή Μηχανικού (μέσα στο στρατόπεδο και αριστερά όπως κινούμαστε προς το Λουτράκι) διαμορφώνεται ένα ανάλογο έργο: μία διατομή 9-10 μέτρα, με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο. Η «Περιοχή Τέσσερα» ορίζεται στην πίσω μεριά του στρατοπέδου, σε μία ζώνη έξι μέτρων που παραχώρησε η Σχολή Μηχανικού και θα είναι μόνο για περίπατο. Εκεί θα κατασκευαστεί ένα ξύλινο ντεκ και θα τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα και παγκάκια, με τον περιπατητή να μπορεί να κάθεται και να απολαμβάνει τη θέα στον Κορινθιακό.

«ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΡΙΑ»

Τέλος η ανάπλαση στην «Περιοχή Τρία» παρακολουθεί την οδό Ποσειδώνος, από το τέλος του στρατοπέδου και μέχρι την οδό Παπανικολάου. Εκεί διαμορφώνονται συνθήκες ήπιας κυκλοφορίας με μια σειρά από παρεμβάσεις, ενώ συνεχίζεται και ο ποδηλατόδρομος. Το έργο ολοκληρώνεται στο τμήμα από την οδό Παπανικολάου μέχρι την οδό Αιγαίου, που είναι και το μοναδικό τμήμα, που όπως είπαμε και πιο πάνω, μονοδρομείται με κατεύθυνση από το Λουτράκι προς την Κόρινθο. Εκεί θα επεκταθεί ο υπάρχων σημερινός πεζόδρομος και θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης.

Από εκεί (οδός Αιγαίου) και πέρα ξεκινά ένα άλλο έργο που έχει δημοπρατήσει η δημοτική αρχή του Λουτρακίου και αφορά την ανάπλαση όλης της παραλίας, μέχρι το Πάρκο του Λουτρακίου. Αν συμπεριλάβει κανείς σε όσα αναφέρθηκαν ήδη το άλλο έργο που αφορά την δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου με την αξιοποίηση και ανάδειξη του κατηργημένου δικτύου σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Βέλου, θεωρητικά μιλώντας, σε μερικά χρόνια θα μπορεί κανείς να ξεκινήσει από το Λουτράκι και να καταλήξει στο Βέλο, σε μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας μόνο το ποδήλατό του!

Αγγελάκας και Κραουνάκης έρχονται στο Κιάτο

Previous article

«Η Δίκη των Πιθήκων»: Επιστήμη vs. θρησκεία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΔΗΜΟΙ