Σε αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε υψηλό επίπεδο, προχωρούν οι πέντε από τις έξι δήμους της Κορινθίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για τους δήμους Νεμέας, Λουτρακίου, Αγίων θεοδώρων, Σικυωνίων, Βέλου Βόχας και Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης.
Ο Γιώργος Γκιώνης εξήγησε ποιο είναι το σημερινό πλαίσιο που έχει προκύψει, με την αύξηση στο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων και την ενεργειακή κρίση να συνεπικουρούν στην γιγάντωση ενός προβλήματος που υπήρχε. «Η κατακόρυφη αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος, η αύξηση στην τιμή της βενζίνης έχει οδηγήσει τους δήμους σε εξαιρετικά δυσμενή θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τα λεφτά δεν φτάνουν το κόστος είναι υπέρογκο, και όλα αυτά οδηγούν στην ανάγκη αύξησης των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, η οποία θα περάσει στους δημότες και τα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά, παρά την προσπάθεια μας να συγκρατήσουμε της τιμές. Τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα αυτά δεν μπορούν να μεταφερθούν σε καμία άλλη χρήση, παρά μόνον για την παροχή υπηρεσιων στους τομείς αυτούς», συμπλήρωσε.
Ο Αννίβας Παπακυριάκος έδωσε ένα γρήγορο ιστορικό της κατάστασης, σημειώνοντας πως «η Πελοπόννησος δεν είχε σημείο εναπόθεσης των απορριμμάτων μετά το οριστικό κλείσιμο των χωματερών. Η διαχείριση απορριμμάτων ήταν ένα μείγμα παρανομίας, περιβαλλοντικής μόλυνσης, ένα καθεστώς εφιαλτικό. Από 1.1.2011 αποκλειστικά υπεύθυνη για να βρει λύση στο ζήτημα της διαχείρισης ήταν η περιφέρεια. 12 χρόνια μετά, ύστερα από περιπέτειες, φτάσαμε στο ΣΔΙΤ και πλέον άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο στην Παλαιοχούνη. Όλες οι κυβερνήσεις από το 2011 και μετά στήριξαν ως μοναδική λύση αυτό το ΣΔΙΤ». Στην συνέχεια ο κ. Παπακυριάκος έγινε απολύτως συγκεκριμένος:
«Το κόστος ανά τόνο θα φτάσει πάνω από τα 100 ευρώ. Αυτό προκύπτει ως εξης: Είναι 63-64 ευρώ για να μπεις στην Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, συν φπα 15 ευρώ περίπου, δηλαδή 78-80 ευρώ. Επίσης, άλλα 20 ευρω συν φπα 5 ευρώ για την ταφή μέρους του υπολείμματος, συν βενζίνες και πετρέλαια για την μεταφορά. Έτσι, ενώ ο δήμος Βέλου Βοχας για περίπου 1000 τόνους απορρίμματα τον μήνα, είχε μηδενικό κόστος, πλέον θα έχει κόστος πάνω από 100.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα μπορούν να βγουν μόνο από τα ανταποδοτικά τέλη και έτσι τα πληρώνει ο πολίτης.
Θα θέλαμε αυτή η αύξηση να ήταν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Θα σας πούμε σε μερικές μέρες πόση ακριβώς θα είναι, θα είναι, όμως, σημαντική και θα την φέρουμε προς ψήφιση στα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Θα προσπαθήσουμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα μέσα από άλλες διαδικασίες για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για τον δημότη. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν όλοι πως είναι μονόδρομος και πως είναι ανταποδοτική υπηρεσία, που σημαίνει ότι δεν μπορώ να πάρω χρήματα από άλλον κωδικό και να τα ρίξω στην καθαριότητα».
Ο Σπύρος Σταματόπουλος επανέλαβε και αυτός πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει από το αποθεματικό ή από άλλους κωδικούς την διαχείριση των απορριμμάτων και άφησε μία αιχμή για τον δήμαρχο Κορινθίων λέγοντας πως «όλοι οι δήμοι της Πελοποννήσου θα πάνε σε αναπροσαρμογή τελών είτε το κάνουν τώρα είτε σε έναν χρόνο…».
Comments